Iep! een vogeltje om van te houden!

23 november 2015
Onze Kidsproofreporter Teun is op pad geweest en heeft de voorstelling Iep! gezien. Wil jij weten wat hij er van vindt? Lees dan nu zijn blog.
'Ik vond Iep! op het toneel leuker dan de film' vertelt Teun, onze Kidsproof Kidsreporter Teun (9). Zo, dat had ik nog niet eerder gehoord. Hoe jammer ook, vaak is het andersom. De film is vertaalt naar een leuke voorstelling voor kinderen vanaf 7 jaar en onze Kidsproofreporter Teun (9) was samen met zijn moeder (Tamara) naar deze voorstelling in de Leidsche Schouwburg. In deze blog vertelt hij wat hij er van vond.

Het verhaal
Warre en Tine, gespeeld door Gerold Guthman en Ottolien Boeschoten, hebben een bijzonder wezentje onder hun hoede genomen. Volgens Warre een vogeltje dat op een meisje lijkt. Volgens Tine een meisje dat op een vogeltje lijkt. Ze noemen haar Viegeltje. En Viegeltjes kun je niet houden. Die krijgen drang en zijn zonder dag te zeggen ineens gevlogen. Gelukkig heeft overbezorgde Tine haar geleerd netjes te eten. Warre ziet het een stuk luchtiger en vertrouwt erop dat alles goed komt. 

Op het toneel, met vogelhuisjes in alle maten, blijkt Iep! in de eerste scene al gevlogen. Tijdens de zoektocht van Warre en Tine naar hun Viegeltje, zien we het vogelmeisje in hun herinnering  en fantasie voorbij komen. Het vogelmeisje verschijnt op het toneel in de vorm van een theekopje met een doekje. ‘Ik dacht dat er nog een écht vogelkindje op het toneel zou komen’ zei Teun achteraf, maar hij vond dit wel een handige oplossing, want waar haal je een vogelmeisje vandaan? 

Een succes
Warre en Tine zijn dus met zijn 2-en. En dat vonden wij knap! Ze weten de kinderen, maar ook de volwassenen in de zaal, de hele voorstelling te boeien. Er is een leuke interactie met het publiek ‘ga jij eens staan’ en de kinderen helpen ook een handje mee 'nee het is hotel, geen horstel’. Dit maakt het een échte familievoorstelling. De adviesleeftijd is 7 maar ik zou er gerust ook met iets jongere kinderen naartoe gaan, of met opa en oma, of….  Wat Teun het allerleukste vond aan de voorstelling; ‘Dat we echt gelachen hebben’.  En dat was mij ook opgevallen. De acteurs, Gerold en Ottolien kunnen ontzettend rake typetjes neerzetten. Ottolien deed dat eerder in Ons kent Ons in het televisieprogramma Man bijt Hond. Gerold, die jarenlange jeugdtheater ervaring heeft, kreeg de zaal aan het lachen met zijn oncomfortabele interpretatie van Loetje, het meisje dat Viegeltje helpt.

Een vogeltje om van de houden!
Het is ontzettend leuk om eens naar het theater te gaan met je kids en dit is een hele vrolijke en toegankelijke voorstelling. Vermakelijk voor de kinderen en met een mooi thema voor alle ouders. Uiteindelijk vliegen ze uit en moet je loslaten. Hoe je dat doet, is aan jou. Maar we kunnen ze wel wat moois meegeven, zoals eten met bestek of een avondje theater. 

Iep is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en is te zien op zondag 31 januari in Theater De Leest in Waalwijk en tourt daarna verder het land in.