Favoriete kinderboeken Top 5!

11 oktober 2015
Dé favoriete kinderboeken van onze Sitemanager!
Een paar jaar geleden kon ik de tekst van ‘Raad eens hoeveel ik van je houd’ (Sam Mc Bratney en Anita Jeram, Lemniscaat) letterlijk reciteren. Iedere dag wilde mijn toen anderhalf jarige dreumes het boekje voorgelezen krijgen. Eigenlijk wilde ze zo snel mogelijk naar de laatste bladzijde om mij daar de maan aan te wijzen, maar ik vond het verhaaltje lief genoeg om toch bladzijde voor bladzijde door te werken naar de schattige, ontroerende climax.

Toen mijn zoontje die leeftijd had heb ik tot in de treure over grote, kleine, vieze en nog viezere drollen mogen voorlezen in het enorm grappige boek ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft.' (Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch, C. De Vries-Brouwers) Heerlijk ook om alle geluiden van verschillende dieren-'number 2's'  te mogen maken zo voor het slapen gaan, een hele hoop lol verzekerd! Overigens, nu hij 4 jaar is, is t nog steeds een succes.

Mijn kinderen zijn nu 8 en 5 houden gelukkig, net als ik, nog steeds van lezen. Enkele boeken die bij ons in de loop der jaren favoriet zijn geworden wil ik als tip geven:

1)De gele ballon (Charlotte Dematons, Lemniscaat)
In dit prachtige prentenboek ga je op iedere, rijkelijk geïllustreerde, pagina op zoek naar een blauw autootjes, een fakir en een boef.  Dan weer vind je ze in de woestijn, dan weer in een drukke stad. De verhalen moet je er zelf bij verzinnen maar dat zal je door de mooie, gedetailleerde tekeningen gemakkelijk afgaan!
2)Monki (Dieter Schubert, Lemniscaat) 
Ook dit is een prentenboek, dus ook nu weer mag je zelf het verhaal vertellen. Of, leuker nog, laat je kind het verhaal bij de tekeningen verzinnen! Wat ik wel vast kan verklappen is dat Monki, het knuffel aapje van een jongetje dat wij thuis ‘Hansje’ gedoopt hebben, kwijt raakt en avonturen gaat beleven. Mooi, eerst een beetje verdrietig, lief boek. 
3)Boos, boos, boos (Linda Urban en Henry Cole, Ploegsma)
Op hoeveel manieren kan een muisje laten zien dat hij boos is? Nee niet gewoon boos, maar écht écht écht boos! Leuk om je kind het ook uit te laten beelden; hoe je stampt of over de grond rolt van woede.
4)Ik zou wel een kindje lusten (Sylvaine Donnio en Dorothee de Monfroid, Gottmer) 
Hoe een klein meisje, onbedoeld, een eigenwijze kleine krokodil op zijn nummer zet. Grappig verhaal met een verrassende climax.
5) Het boek zonder tekeningen (B.J. Novak, Lannoo) 
Ouders, kennen jullie de serie 'The Office'? Wij hebben ons daar thuis een paar jaar geleden om bescheurd, en als je het kent zal de naam van de schrijver van dit boek je misschien bekend voorkomen. Als je van die humor houdt zul je dit boek ook hilarisch vinden. Lees het eerst zelf even door zodat je begrijpt wat de bedoeling is, daarna zullen jij en je kids er echt lol om hebben! Favoriete zin van mijn kids uit dit boek; ' En mijn hoofd is gemaakt van bosbessenpizza'. Dat niveau dus ;-)


Tijdens de Nationale Voorleesdagen zijn er diverse activiteiten bij boekhandels of bibliotheken, je vindt ze terug in onze Uitagenda! En voor leuke kinderboekenwinkels kijk onder Kinderwinkels