Houdt je kind fit en gezond!

17 december 2019
Hoe blijft je kind op gewicht, fit en gezond?

Je hoort het overal om je heen; een groot deel van de kinderen is tegenwoordig te dik. Maar wat is nu precies ‘te dik’ en belangrijker nog…wat kun je er als ouder zelf aan doen om ervoor te zorgen dat je kind een goed gewicht heeft? Wij hebben een paar weetjes, feitjes én goede tips voor je verzameld.

Op dit moment is ongeveer 15% van de kinderen en jongeren tussen de 2 en 25 jaar te dik. Dat is een percentage om van te schrikken. Het betekent in de praktijk immers dat er bijvoorbeeld in iedere klas gemiddeld zo’n 3 tot 4 kinderen zitten die kampen met overgewicht. Overgewicht bij kinderen kan vervelende gevolgen hebben, zowel lichamelijk als geestelijk. Kinderen hebben bijvoorbeeld minder energie, bewegen minder gemakkelijk en voelen zich misschien onzeker over hun uiterlijk. Daarbij brengt overgewicht ook veel gezondheidsrisico’s op latere leeftijd met zich mee. Alle reden dus om als ouder alert te blijven op het gewicht van je kind.

Maar hoe weet je nu of je kind overgewicht heeft? Een goede richtlijn is het BMI, de Body Mass Index van je kind. Deze geeft aan of het gewicht van je kind past bij zijn leeftijd en lengte. Op verschillende websites kun je het BMI van je kind berekenen, google maar eens op ‘bmi kinderen’. Daarnaast zijn er twee handige stelregels die je kunt gebruiken om te bepalen of het gewicht van je kind in orde is. De eerste is dat je bij een kind met een gezond gewicht de ribben moet kunnen zien en een andere regel is dat wanneer de lengte van je kind redelijk overeenstemt met zijn of haar kledingmaat, het gewicht doorgaans in orde is. Wanneer je concludeert dat je kind overgewicht heeft, kun je het beste naar je huisarts gaan voor hulp. Hij of zij kan samen met jou bepalen wat er moet gebeuren om ervoor te zorgen dat je kind weer een gezond gewicht krijgt. Op onze site kun je onder het kopje ‘Zorg en opvoeding’ ook een aantal organisaties vinden die je kunnen helpen bij het bereiken van een gezond gewicht voor je kind. Neem maar eens een kijkje.

Heeft je kind wel een gezond gewicht? Super! Wij hebben een paar goede tips voor je op een rijtje gezet om dit zo te houden:

• Realiseer je dat kinderen doorgaans niet te dik worden van teveel eten, maar van een verkeerd eetpatroon. Sla daarom geen maaltijd over, probeer op vaste tijden te eten en houd het aantal tussendoortjes beperkt.
• Vermijdt het te vaak drinken van gezoete dranken.
• Ieder kind houdt van patatjes en een patatje op zijn tijd is ook echt niet erg. Let er wel op dat je de hoeveel fastfood beperkt.
• Straf of beloon niet met eten. Zo krijgt eten geen emotionele lading. Emotie-eters hebben vaak meer moeite om op gewicht te blijven.
• Snoepen is lekker en als je het met mate doet ook helemaal niet erg. Maar houdt het aantal snoepjes of koekjes goed in de gaten, daar schuilt het gevaar!
• Veel bewegen is belangrijk in de strijd tegen overgewicht. Zorg dat je kind voldoende lichaamsbeweging krijgt. Op onze site vind je heel veel leuke sportclubs die samen een enorme verscheidenheid aan sportieve activiteiten aanbieden. Daarnaast vind je ook veel leuke ideeën om samen naar buiten te gaan om te wandelen of te spelen. Kom in beweging, dat is leuk én gezond!
• Eet niet steeds hetzelfde, maar eet gevarieerd, dat draagt ook bij aan een gezond eetpatroon. Nu weten wij dat dat makkelijker klinkt dan het in de praktijk is. Alle ouders weten immers dat kinderen soms best moeilijk kunnen doen over eten. Het helpt als je je kind betrekt bij het koken. Als je samen iets lekkers klaarmaakt, vinden ze het daarna vaak ook leuk om het samen op te eten. In onze thuisrubriek vind je in de categorie koken met kinderen veel leuke recepten om samen klaar te maken.
• Besteedt aandacht aan het eten en eet gezellig samen aan tafel.
• In kant- en- klare tussendoortjes zitten vaak veel categorieën. Geef je kind geen speciale kinderkoekjes mee naar school als tussendoortje, maar bedenk een alternatief dat minder calorieën bevat. Denk eens aan een paar druiven, een plak ontbijtkoek, stukjes komkommer of paprika, snoeptomaatjes of een eierkoek.
• Zorg ervoor dat je iedere dag voldoende groente en fruit eet.
• En gaat je kind trakteren? Houdt ook dan de calorieën in de gaten. In onze thuisrubriek vind je in de categorie trakteren heel veel inspiratie voor leuke en verantwoorde traktaties.
• En tot slot, geef altijd zelf het goede voorbeeld. Eet gevarieerd en met mate, snoep niet teveel en beweeg voldoende. Jij bent immers het grote voorbeeld van je kind én jong geleerd, is oud gedaan!