Ontdekstation013 in Tilburg: Dagje uit met de kinderen

18 november 2019
Echt een leuk en origineel uitje; naar het Ontdekstation013! Wat is er allemaal te doen?

Bij Ontdekstation013 in Tilburg gaan de kinderen en jij op ontdekkingsreis. Tijdens deze ontdekkingsreis kun je klussen, bouwen, tekenen, muziek maken en nog meer! En dat in een super gaaf en oud gebouw waarin vroeger treinen werden gerepareserd. We vroegen Charlotte van Ontdekstation013 naar haar favoriete momentjes en activiteiten bij Ontdekstation013.

 

 

Wat is Ontdekstation013?

Ontdekstation013 is een plek waar kinderen samen met hun moeder, vader, opa, oma, tante of een andere volwassene samen op ontdekkingstocht kunnen gaan. “Al onze workshops hebben wat te maken met techniek, wetenschap en creativiteit. Kinderen ontdekken hier wat ze leuk vinden én waar ze goed in zijn. Je mag dus lekker zelf aan het werk.” zegt Charlotte vol trots.

Denk aan een nieuwe uitvinding van kapotte apparaten in de scraphoek bouwen, een eigen filmpje maken voor een green screen of een zelf beat maken tijdens de muziekworkshop. Hoe gaaf is dat! 

Voor wie is Ontdekstation013?

“Ontdekstation013 is voor kinderen tussen de 4 en 14 jaar, samen met minimaal één begeleider. Natuurlijk mogen broertjes of zusjes jonger dan 4 jaar ook mee komen. Zij mogen gratis naar binnen, ook voor hen is er altijd wel wat leuks te doen!” 

Wat is er zo leuk aan Ontdekstation013?

Charlotte denkt even na en met een lach op haar gezicht zegt ze: “Dat we voor elk kind iets hebben wat hen aanspreekt. 

Het is bijvoorbeeld super tof om te zien dat sommige kinderen in Vincents Tekenlokaal een uur lang geconcentreerd kunnen tekenen op de digitale tekentablets. Terwijl andere kinderen zich helemaal uitleven met allerlei gereedschap (wat ze soms voor de eerste keer gebruiken) in onze scraphoek. Als een papa in een roze tutu samen met zijn dochter aan het optreden is voor ons green screen, of een kleinzoon zijn oma programmeren uitlegt bij de micro bits, heb ik een geslaagde dag!” 


Wat maakt Ontdekstation013 bijzonder voor kinderen?

“Kinderen zijn hier spelenderwijs aan het leren. We werken niet met stappenplannen en instructies. Wij geloven er namelijk in dat als je zelf aan de slag mag, en misschien tegen problemen aanloopt, je zelf ook oplossingen vindt. Zo leer je veel meer dan wanneer wij je vertellen wat je moet doen. Natuurlijk zijn wij er om je te helpen als je ergens tegenaan loopt. De activiteiten zijn zo leuk, dat je vaak niet eens door hebt dat je aan het leren bent!  

Daarnaast weet ons enthousiaste personeel van een leuk dagje weg een super toffe ervaring te maken. Want met goede begeleiding, een grapje hier en daar, een veel enthousiasme wordt het helemaal een onvergetelijke dag.” 

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt in Ontdekstation013 met een kind?

“We maken geregeld leuke dingen mee met bezoekers (vooral het green screen is de uitgelezen plek om te grappen en grollen). 

Pas was een collega van mij aan het praten met een jongen en gaf zij hem het idee om een zo’n hoog mogelijke toren te bouwen. Samen keken ze naar wat een goede constructie zou kunnen zijn en hoe ze dit het beste konden aanpakken. Die jongen startte met het bouwen vanaf de grond. Een uur later stond hij op een kruk en kon hij nog net bij het topje van de toren. De toren was niet omgevallen en mega hoog! Hij trots en wij blij dat hij zo trots was op zichzelf. Dat zijn echt leuke momenten!”

Welke activiteiten zijn er allemaal in de kerstvakantie? 

"Je kan je eigen sleutelhanger van bouten en moeren maken. Super grappig, want lijkt het dan op een kerstmannetje of juist een heel ander figuurtje!" zegt Charlotte. Je kunt ook de knikkers in de knikkerreactiebaan doen of de waterleiding in het Waterhuis repareren. En in Vincents Tekenlokaal leer je tijdens de kerstvakantie extra trucjes op de tekentablets. Genoeg te doen dus!
"Wat extra speciaal is tijdens de kerstvakantie is dat er een DJ workshop is op 22 december van 12:00-15:00. Dan leer je de basic skills van het dj’en. Je gaat scratchen, mixen en beatmatchen. Wat betekenen alle knoppen? Hoe tel ik de maat?  Deze gastworkshop wordt gegeven door een professionele DJ! Daar wil je toch bijzijn?!" verteld Charlotte enthousiast.Als je nu niet overtuigd bent om naar Ontdekstation013 te gaan, dan weet ik het ook niet meer ;-)
Veel plezier!!