Ga jij voor de perfecte traktatie?

16 januari 2018
Januari is de maand van de voornemens, waaronder gezonde voornemens en blijkbaar van de traktaties. Mij (Foodblogster Kirsty) vragen voor een blog, leuk!
Inzake traktaties, tsja ook leuk maar niet direct mijn expertise. Als het om zoetigheid en bijvoorbeeld bakken gaat, moet ik eerlijk bekennen dat er vaak gebruik wordt gemaakt van 'gemak uit een pak’. Niet heel inspirerend.

Als we het over koken hebben of hartige hapjes, niks geen pak! Geen recept nodig of een recept waar we ons niet aan houden, maar koken uit een pakje dat doe ik niet. Blik, dat soms wel. Ook bij ons thuis hebben we een fan van knakworstjes of soep uit blik.

Ik niet, maar manlief houdt van snert. Wederom, ik niet. Dus als de diepvries voorraad zelfgemaakte snert van mijn paps op is, wordt het toch een blik. Liefde gaat door de maag maar er zijn twee dingen die ik ‘niet’ doe, snert maken en baklever bakken. Brrr... de geur alleen al. Zo zie je maar weer; smaken verschillen.

Maar goed, traktaties! Naar mijn idee worden de meeste kinderen, vooral meisjes, het gelukkigst van cupcake of muffinachtige dingen. Lekker veel glazuur of fondant. Mooie kleuren en wat dacht je van een verrassing onderin.

“Mam, kinderkauwgum is net als een bruisbal”. Heb jij nu ook een groot vraagteken boven je hoofd? Ik heb een hele uitleg gekregen, maar ik snap er nog steeds niks van. Iemand uit de klas had getrakteerd, een muffin met iets erin. Eén ding is zeker, de mama of papa van het kindje uit de klas heeft indruk gemaakt met de traktatie! Ook die van ons roept bij de gedachte aan traktatie gelijk muffins of cupcake.

Ook wij hebben wel eens koekjes of muffins versierd, lees tenenkrommend toegekeken hoe dochterlief ging versieren. En toch, het leukste vind ik dat ze mee wil helpen aan haar eigen traktatie. Dan maar niet zoals ik in mijn hoofd heb, zij is trots en blij. Wat wil je nog meer?Dus, aan mij tips vragen voor traktaties? Check de website van Kidsproof! Legio voorbeelden, super handig! 

Om het jaar goed te beginnen en jezelf en je kind een ‘traktatie’ te gunnen hebben mijn dochter en ik een leuke tip:

'Banana cookies'

Ingrediënten:
  • 2 bananen
  • 125 gram geraspte kokos
  • 40 gram ongezouten cashewnoten
  • 6-8 dadels
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 2 eetlepels kokosolie
  • snuf zout

Aan de slag:
Als eerste zet je de oven aan op 180 graden. Daarna mag je er een keukenmachine bij pakken. De volgende ingrediënten mogen in de kom: twee bananen (in stukjes gebroken), de helft van de geraspte kokos, de baking soda, kaneelpoeder, kokosolie en een snuf zout. Mix de ingrediënten tot je een deeg krijgt, voeg dan de andere helft van de geraspte kokos erbij en kneed het geheel nogmaals. Nu kun je twee dingen doen, de cashewnoten en dadels toevoegen en nog even kort mixen of wat langer mixen zodat je zelfs geen kleine stukjes cashewnoten meer ziet. Mijn voorkeur heeft de eerste, maar voor de kleinste muiters onder ons is de laatste versie beter.

Wat ook kan is de dadels zelf in kleine stukjes te snijden en de cashewnoten met de hand in kleine stukjes te breken. Ga je voor gemak of voor delicatesse ;-)

Van het deeg mag je nu 14 tot 16 kleine bolletjes draaien en plat drukken tot een rond koekje. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat of rooster en verdeel daar de koekjes op. De koekjes mogen 10-15 minuten de oven in. Gevaarlijk, het ruikt heerlijk maar net uit de oven zijn ze nog te heet om te eten.

Je kunt tegenwoordig hele leuke cadeaudoosjes kopen, traktatie erin, lintje met een ballon er omheen en het feest kan beginnen. Perfect of niet, als het maar lekker is.Extra tip
Ga je de koekjes met kleine kinderen eten, onder de vijf jaar? Pureer dan de nootjes en dadels mee in het deeg. Zijn ze wat ouder, houd dat de stukken wat grover. De reden is eenvoudig, kleine kinderen vinden de kleinste texturen terug en vinden daar wat van! Denk wel dat ze van mening veranderen als ze kleine stukjes chocolade terugvinden, is het proberen waard ;)

Hoe rijper de bananen des te zoeter de koekjes en de ene dadel is ook zoeter dan de andere, het kan de dus zijn dat de koekjes elke keer weer net iets anders smaken. Maar als je kind zegt "mam, ik heb hem op", met andere woorden mag ik er nog één. Dan heb je iets goed gedaan!

De credits voor dit gezonde en smakelijke koekje gaat helaas niet volledig naar mij, maar voor het overgrote deel naar Jasmine Hemsley. Het basisrecept is van haar en ik heb eigenwijs nog wat extra ingrediënten toegevoegd. Dat is het leuke aan koken, lekker je eigen draai er aan geven.

Geniet ook dit jaar weer van lekker eten en van elkaar! #NjoyKirsty (moeder van Lieselot van 5) heeft haar eigen website, vol met lekkere recepten. Nieuwsgierig? Kijk dan eens op Sophie's Food & Fun Club. Ook organiseert ze regelmatig leuke kinderworkshops dus houdt onze Uitagenda in de gaten! Tïp: de volgende workshop met als thema 'Soep & Sandwiches' is zaterdag 20 januari en zondag 28 januari.