Wat heeft een pompoen met het cijfer 10?

22 september 2021
Foodblogster Kirsty was bij de Pompoenerie Twente in Mander. Ze heeft daar van alles geleerd over pompoenen en kalebassen. Wil je ook meer leren over dit herfstproduct? Lees dan verder.
Alle pompoenen verzamelen!

Wil je volledig los gaan met pompoenen, decoreren of eten? Dan moet je naar Mander, naar De Pompoenerie Twente. Wij zagen bijna scheel na het zien van alle pompoenen en kalebassen.

Bij de oprijlaan voel je je al welkom, je wordt warm onthaalt door alle pompoenen en kalebassen. Je weet dan ook gelijk dat je op het juiste adres bent. Als de zon schijnt lijkt het of de oprijlaan verlicht is. Je kijkt je ogen uit bij de Pompoenerie. Oranje, licht groene, donker groene en witte kalebassen en pompoenen. Ongeacht de grootte of de kleur, de pompoenen kun je (schijnbaar) allemaal eten. De kalebassen zijn alleen voor de sier.

De eigenaresse zit bomvol creatieve ideeën. En haar enthousiasme voor pompoenen is ook overgeslagen op haar man. Samen hebben ze een prachtige plek gecreëerd en zijn er toekomstplannen. Er komt een belevenistuin en een ruimte om workshops te geven, aan jong & oud.


Oh ja, wat heeft een pompoen met het cijfer 10?

Het gaat niet 100% op, maar kijk maar eens goed naar de vorm van een pompoen. Sommige pompoenen hebben 'uitsteeksels', andere alleen rondingen. Ga ze maar eens tellen. Tada, je komt tot het getal 10! Grappig hè? Nooit geweten, jij?

Wat ik ook niet wist - ja we hebben een hoop geleerd tijdens ons bezoekje - pompoenen zijn heel lang houdbaar. Als je de pompoen in het donker bewaart en de steel intact laat dan zijn de pompoenen 2 tot 6 maanden houdbaar. Best lang! Dat komt goed uit voor onze twee toppertjes. We hebben al een paar weken twee pompoenen liggen, maar ik ben er nog niet aan toegekomen om er wat lekkers mee te maken. Ik heb om eerlijk te zijn nog nooit met pompoen gekookt. Best bijzonder voor mijn doen.

En nog een leuk weetje: de donker oranje Hokkaido (Japanse) pompoen is één van de weinige pompoenen die je niet hoeft te schillen. Hoe handig is dat?Muziekinstrument

Laat je een pompoen langer ongeschonden staan en droogt hij of zij helemaal in, dan heb je er een muziekinstrument bij. De kalebas, die onze dochter van de eigenaresse van de kar mocht uitzoeken, kan gebruikt worden als sambabal. Beter dan opgegeten worden, zal de kalebas denken. Als pompoen heb je vaak een andere eindbestemming, namelijk de soeppan. De pompoensoep is tegenwoordig vrij hot. Lekker met wat kokosmelk of met een pepertje voor wat extra pit (niet echt kidsproof).

Wij gaan deze week pompoen havermout koekjes maken, lekker om mee naar school te nemen. Tenminste, dat hopen we! Als het een succes is dan komt het recept op mijn Facebook pagina.

Pompoenerie Twente
Dus, ben je van plan om met Halloween helemaal uit je dak te gaan, dan moet je echt naar de Pompoenerie Twente. Daar kun je helemaal los gaan! Keuze te over en super vriendelijke eigenaren.

Wat zou jij doen met een pompoen? Mee koken of decoreren?

Ben benieuwd!

Groet Kirsty
Food&Fun


Tip: Ga deze herfstvakantie zelf aan de slag met pompoenen! Lees hier wat je ermee kan doen!