Een ritje met de stoomtrein

2 augustus 2020
Het zonnetje komt langzaam weer tevoorschijn, de kinderen hebben vakantie, het is zondag...bedenk maar een reden. Wij hebben gewoon zin in een ritje met de stoomtrein door het prachtige Twentse landschap.
Met de stoomtrein

Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen

Als we bij Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen aankomen, is het al gezellig druk. Wij sluiten achter aan in de rij (netjes op 1,5 meter van onze voorgangers natuurlijk). We krijgen zitplaatsen toegewezen en lopen het perron op, op zoek naar onze coupé. Als we die betreden, ruik ik de geur van de trein van vroeger. Het oude leer, de houten kofferrekken, alles ademt die gezellige sfeer van vele jaren geleden.

Op naar Boekelo

De trein komt langzaam op stoom en vertrekt met matige snelheid richting Boekelo. Onderweg passeren we leuke huisjes, uitgestrekte weilanden met koeien en prachtige landschappen. We (nou ja, de trein dan) hebben veel bekijks en worden regelmatig gefilmd of op de foto gezet. Bepaalde spoorwegovergangen worden nog op de ouderwetse manier 'bediend': de stoomtrein stopt, een conducteur stapt uit en maant het verkeer te stoppen met een fluitje en zo'n signaalbordje. Vervolgens rijdt de trein door en stapt de contucteur weer op.

Uit het raam hangen

We mogen niet de hele trein door lopen, maar kunnen gelukkig wel even uit het raam hangen om naar buiten te kijken. Zo kun je de stoom uit de locomotief extra goed zien.

Tussenstop

Bij station Boekelo worden we verzocht uit te stappen. We lopen het perron af en kunnen gezellig even gaan zitten voor een drankje en wat lekkers. In de grote hal staan meerdere oude wagons uitgestald, die ook van binnen bewonderd kunnen worden. Achterin de hal rijden wat modeltreintjes, je kunt zien dat daar veel werk van liefhebbers in zit.

Locomotief wissel

Ondertussen wordt de locomotief losgekoppeld van de wagons. De hekken sluiten en de locomotief rijdt alleen weg om even later achterwaarts op het spoor ernaast terug te komen en aan de andere kant van de trein weer aan te sluiten. 

Terug naar Haaksbergen

De stoomtrein is nu gereed voor de terugweg, dus we stappen weer in. We zoeken onze zitplaatsen op en verheugen ons op nog zo'n gezellig ritje. Terug op het station in Haaksbergen kijken we nog even door de raampjes naar binnen in de Culi-express, die te boeken is voor een uniek 5-gangen vorkjesdiner. Dat moeten we maar even onthouden voor een avondje qualitytime zónder kinderen ;-)De stoomtrein rijdt deze zomer iedere dinsdag, woensdag en zondag om 10.30, 12.45 en 15.00 uur.

Meer leuke uittips zijn natuurlijk te vinden op onze Eropuit pagina!