Tablet speurtocht door het Land van Heeren en Boeren

1 juni 2020

Studiemiddag voor de kinderen betekent meestal eropuit met mama. Helemaal niet erg… Dit keer ging de reis naar Ootmarsum. De kinderen hadden nog niet gegeten, dus we namen eerst plaats bij Gasterij Oatmössche voor een lekkere lunch. We zaten tussen de brouwketels, een prachtig gezicht! Met de volle buik konden we er wel tegenaan, dus op naar het naastgelegen Openluchtmuseum Ootmarsum.

Het was niet al te warm en dus ook niet al te druk bij het museum. In het winkeltje meldden we ons voor een tablet speurtocht door het Land van Heeren en Boeren. Dan ga je dus naar een museum om wat te leren over vroeger en krijg je als eerste een tablet in de handen gedrukt. Ik moet toch even wennen aan dat beeld. Voor de kinderen is het de normaalste zaak van de wereld. Ze krijgen een korte uitleg over de werking van de tablet, hoewel ze dat natuurlijk helemaal niet nodig hebben. Voor deze generatie spreekt dat voor zich…

Speuren naar QR codes

De route wordt op de tablet getoond, het enige dat de kinderen moeten doen is QR codes scannen en vragen beantwoorden, op numerieke volgorde. Een eitje, zou je zeggen, maar de codes zijn best goed verstopt en de vragen zijn niet makkelijk te beantwoorden. Na het scannen van de juiste code krijg je een meerkeuzevraag, uiteraard over de betreffende plek. Als je het hele rondje door het openluchtmuseum hebt gelopen en alle vragen goed hebt beantwoord, krijg je letters en met die letters moet je een woord vormen. Dat betekent dus goed de informatiebordjes lezen en kijken of je het antwoord op de vraag kan vinden. Zo neem je toch even de tijd om rond te kijken in de verschillende ruimtes en zie je telkens weer nieuwe details. 

Beloning voor het harde werken

Gelukkig konden we de meeste vragen wel goed beantwoorden. En de vragen die fout beantwoord waren, mochten nog een keer in de herkansing. Na het puzzelen van het juiste woord, was de speurtocht afgerond en konden de kinderen hun beloning ophalen in het winkeltje. Een superleuke besteding van de studiemiddag en echt een aanrader voor kinderen vanaf een jaar of 7 (jonger onder begeleiding).

Is Openluchtmuseum Ootmarsum geschikt voor kinderen?

Nou en of! Voor oudere mensen is het leuk om wellicht herkenning te zien of vooral meer te weten te komen over Twente in vroegere tijden. Voor kinderen is het echt een eyeopener. Waar Ben en Yfke zich vooral over verbaasden, is dat mensen vroeger met dieren samen in een ruimte leefden. En wat het natuurlijk extra leuk maakt voor kinderen, is de speurtocht met de tablet, met als beloning een toffe bouwplaat van het museum. Een leuk uitje met opa en oma!

Reactie van een bezoeker

Blogster Elke was er een week nadat wij er waren geweest en zei het volgende over de speurtocht:
"We vonden het een zeer geslaagde speurtocht. De codes waren goed verstopt over het terrein. De kaart op de iPad bracht ons telkens bij de juiste bestemming. We hebben veel nieuwe dingen geleerd; bijvoorbeeld hoe het klöpkeshoes aan haar naam komt en wat een ‘los hoes’ is. Het was een heerlijke ochtend speuren! Jammer dat we geen tijd hadden om Ootmarsum in te gaan. Taartjes eten bij de Gouden Kruimel ;-)"