VakantieactiviteitenTerug naar het overzicht

zondag 13 mei

De Museumfabriek

Het Rozendaal 11
7523 XG Enschede
Openingstijden Zie website Prijs Toegangsprijzen t/m 4 jaar gratis, van 5 t/m 17 jaar €5,- en volwassen €8,50
Familiejaarkaart € 24,- (max. 2 volw. en 3 kinderen)
Naar de website Direct mailen Toon telefoonnummer
Er is zó veel te doen in De Museumfabriek dat je tijdens een bezoek genoeg stoom kunt afblazen.
We kennen allemaal wel de witte wolken uit de schoorsteen van een fabriek, een oude stoomlocomotief en de waterkoker. Maar hoe ontstaat die stoom nou eigenlijk en wat kan je er allemaal mee? In De Museumfabriek leer je wat stoom is.

Iedere dag van 12:00 - 16:00 uur - Kenner Piet vertelt over de machines in de prachtige stoomkelder van De Museumfabriek, en waarom deze zo belangrijk waren tijdens de textielindustrie. Ook geeft hij echte stoom-demonstraties!

Zaterdag 15 en zondag 16 februari - Twee enorme, werkende stoommachines worden gedemonstreerd op het voorplein van De Museumfabriek. Deze indrukwekkende machines zijn naar origineel voorbeeld nagebouwd door de firma Gerwers uit Tilligte. 

Maandag 17 tot zondag 23 februari - De stoommachines van de firma Gerwers staan tentoongesteld in De Museumfabriek. Van zó dichtbij zag je een stoommachine nog nooit…

Maandag 17 tot zaterdag 22 februari - Maar, er is nog meer. Er rijdt buiten het museum een stoomtrein rond - en jij mag mee! Stap in en maak een ritje op de locomotief.

Maandag 17 tot zaterdag 22 februari - Nog niet genoeg van de stoomtrein? In het museum rijdt een miniatuur-trein rond. Deze trein is gebouwd door de Modelbouw Vereniging Twente. De bouwers geven graag uitleg. Ook gaan zij ‘live’ aan de slag met het monteren van stoommachientjes en geven hiermee demonstraties.

Iedere dag van 11:00 - 17:00 uur - De Museumfabriek is een museum waar je vooral ook zélf aan de slag gaat. In de Makerspace bouw je de hele voorjaarsvakantie jouw eigen stoommachine: een pop-pop-stoomboot! Lukt het jou om een stoomboot te maken die echt door het water vaart?

Iedere dag van 11:00 - 17:00 uur - En ben je benieuwd hoe een fabriek vol stoommachines er vroeger uit zag? Bekijk dan de pas gerestaureerde maquette van de Jannink-fabriek in de Wunderkammer ‘IJzeren Eeuw’. 

Er wordt geen extra toeslag gevraagd voor dit programma, slechts de reguliere entreeprijs.

Tip: Ook bij Rijksmuseum Twenthe worden leuke workshops gehouden, voor jong en oud!

Tips van de maand

Blogs & filmpjesAlle blogs