Koe in de wei dag VIP

19 april 2017
Heerlijk die springende koeien, je wordt er spontaan vrolijk van. Ik althans. Het doet me denken aan vroeger. Dat klinkt gelijk wel weer heel suf, maar goed ik word ook een dagje ouder (gelukkig).
Toen ik een iniminie meisje was ging ik samen met mijn moeder naar de boerderij van familie Hoogstoevenbeld. Gezien ons vaste wandelrondje met de hond kwamen we wekelijks langs de boerderij en zo af en toe kwamen wij er ook op de koffie. Zelfs ik kreeg toen koffie (met veel melk), denk dat ik nog maar 8 jaar oud was ofzo. De Gooikersdijk te Colmschate met allemaal boerderijen is niet meer, het is nu beter bekend als de Vijfhoek. 

Als de koeien na de winter weer de wei in gingen werden we altijd getipt. Geen rijen dik met mensen die ook wilden kijken, nee wij hadden VIP plekken voor aan het prikkeldraad. De boer had een stal vol koeien die maar wat graag naar buiten wilden. Ook de boer zelf, boeren zijn altijd erg blij als de winter weer voorbij is en ze naar buiten kunnen. Al heb ik hem nooit zien dansen..

Ook dit jaar hadden we VIP plekken, dankzij een attente oud-collega. Super tof dat ze aan ons dacht. Haar man heeft een melkveehouderijbedrijf in Diepenheim en ook daar mochten de dames weer de wei in. We werden zelfs ontvangen met koffie en voor de kids hadden wij chocolade paashaasjes meegenomen. De gastvrijheid was net als in mijn herinnering, al was de koffie nu een stuk beter. De koffie was niet slecht bij de boer en boerin (zoals wij ze nu nog steeds noemen), dat niet. Totdat je het laatste in het koffiekannetje kreeg. Yep, koffie met de prut die er onderin bleef drijven. Zij maakten altijd koffie met een kannetje op het fornuis. De melk was vers van de pers en eerst opgewarmd voor het bij in de koffie ging, toch best lekker nu ik er weer zo aan terug denk.

Na twee bakken koffie kon het feestje in Diepenheim beginnen. Alle kids naar buiten, wij er achteraan en de koeien konden los. Eerst wat voorzichtig, maar al snel huppelend en springend de wei in. De koeien gingen ook nog even met elkaar de strijd van de sterkste aan. Even laten zien wie de 'baas' is.



De beleving van 'vroeger' kwam weer helemaal terug. Het bokken en de voetjes van de vloer was in mijn herinnering heftiger. Dat kon wel kloppen volgens de boer, nu staan de koeien in een half open stal en hebben ze veel meer ruimte dan vroeger. Vroeger hadden de koeien minder bewegingsruimte en was de stal helemaal dicht en relatief donker. Dus ja, als je dan het licht eindelijk ziet, ga je los!

Jammer van de dansmoves, maar goed ik gun de koeien liever wat meer ruimte en een openlucht verblijf dan mezelf een dansspektakel. So you think you can dance kun je ook beter aan Dan K. over laten.

Het tripje naar de boer deed me ook gelijk denken aan de boterkoek die wij thuis maakten, alle vier waren we er gek op. Boterkoek met stukjes stemgember. Niet te grote stukken want dat was niet lekker, het is wel eens mis gegaan. Na een rondje lopen met de hond langs de boerderijen was op zondag bij ons thuis vaste prik dat we wat lekkers gingen bakken. Chocolademelk met koek en zo af en toe was dat boterkoek.



Tegenwoordig zal er wel niet veel boterkoek meer gegeten worden, te ouderwets, te vet en ja veel te veel suiker. Maar ja, hij is te lekker om hem niet te eten. Dus heb ik voor jullie een 'gepimpt' recept.
 
Boterkoek, met een twist
Wat heb je nodig:
300 gr bloem
250 gr witte basterdsuiker
250 gr koude roomboter
1 mespunt zout
1 ei
80 gr stemgeber op siroop
2 takjes tijm
1 citroen
 
Aan de slag:
Zet voor je gaat beginnen met het deeg de oven aan op 200 °C. Pak een grote beslagkom en zeef de bloem en daarna de suiker boven de kom. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg dit bij de suiker en bloem.

Ook de gember mag in kleine stukjes gesneden worden, zorg dat je de gember heel fijn snijd. Dit meng je samen met de tijmblaadjes (die je van de takjes hebt geritst) en de rasp van de citroenschil door het bloemmengsel. Snufje zout erbij en de mouwen opstropen. Nu is het tijd voor vieze vingers en spierballen. Kneed het deeg tot je een mooie deegbal hebt.

Pak een ronde of rechthoekige bakvorm en bekleed deze met bakpapier of smeer de vorm in met boter. Het deeg kun je iets uitrollen en dan in de vorm leggen, het deeg verder aandrukken en glad maken gaat het beste met de bolle kant van een lepel. Zorg dat de bodem helemaal bedekt is.
Klop het ei los en bestrijk het deeg met het losgeklopte ei, zo krijgt de boterkoek een mooie goudbruine kleur. Als je het leuk vindt kun je met een vork een motief in je deeg maken, staat wel zo gezellig.

De boterkoek mag nu 20 minuten de oven in. Ziet hij er mooi goudbruin uit? Dan kan de boterkoek eruit, laat de boterkoek nog even afkoelen voordat je hem gaat aansnijden.

De koffiepot of waterkoker kan aan, nog heel even geduld en dan gezellig met zijn allen aan tafel!

Njoy!

Kirsty

Kirsty (moeder van een dochter van 4) heeft haar eigen website, vol met lekkere recepten. Nieuwsgierig? Kijk dan eens op Sophie's Food & Fun Club. Ook organiseert ze regelmatig leuke workshops dus houdt onze Uitagenda in de gaten!