Lotus geniet volop van de voorstelling 'Barbaartje'

19 februari 2017
'Moeten wij dat dan straks allemaal weer opruimen, mama?', vraagt Lotus. We lopen door de motregen in de Walstraat op weg naar de premiere van de voorstelling 'Barbaartje' van Theater Sonnevanck.

Ik doe mijn best om haar in een notendop uit te leggen waar de voorstelling over gaat. Er gaat namelijk een papa dood en dan komt er een rommelige buurman voor in de plaats. Een gebeurtenis die haar best zou kunnen raken, als gevoelige 5-jarige. Over de dood stapt ze snel heen, het opruimen lijkt haar meer bezig te houden. 'Het kan zijn dat we even meehelpen, maar waarschijnlijk ruimen ze het zelf wel op', stel ik haar gerust. 'Nou bij die voorstelling van tijger en beer heb ik anders ook meegeholpen (voorstelling Panama in de kleine Willem) en dat vond ik best wel leuk'. Oké, onderwerp afgerond. 


Tafelvoetbal en spelletjes

Binnen in Theater Sonnevanck is het warm en gezellig. Er hangen gekleurde panelen aan de muur, we zien een grote berenkop en achterin staat een tafelvoetbalspel. Kinderen die elkaar niet kennen vormen al snel goed op elkaar ingespeelde teams. De tijd vliegt en we mogen al gauw plaatsnemen in de zaal met een tribune van trapsgewijs opgebouwde houten banken. Lotus wil graag hoog zitten en dat blijkt later een goede keuze. O my dog
Met rode wangen en grote ogen zit Lotus naast me. Regelmatig hoor ik haar zeggen: 'mam dat mens is toch niet echt dood, anders zou ik het heel zielig vinden', 'dat kan toch niet' (doelend op de schetende buurman), 'haha ik vind het maar hele gekke mensen' en 'oh wat gemeen hij geeft haar de schuld terwijl hij het zelf heeft gedaan en waarom zegt zij steeds snik snik?' Ik geniet volop van mijn dochter, van het publiek en van de acteurs. Wat doen ze het goed. Ik ben enorm onder de indruk. Elke keer als de buurman de moeder versiert roept ze 'O MY DOG' wat op veel hilariteit vanuit het publiek mag rekenen. 

Obelia, Barribas en buurman Derry
De rol van ietwat kakineuze moeder Obelia wordt glansrijk vertolkt door Benjamin Moen. Volgens mij heeft geen enkel kind door dat hij een man is. Mij komt hij heel bekend voor. Als ik het opzoek ontdek ik dat hij bij het grote publiek bekend is als de man uit de Mediamarkt reclame. Muzikale boekenwurm en zoon Barribas kan prachtig zingen en als hij op zijn cello speelt, krijg ik overal kippenvel. Lotus kruipt heerlijk tegen me aan en samen genieten we. Hoewel Barribas, gespeeld door actrice Charlie Chan Dagelet, in de voorstelling echt een jongen is, blijft Lotus haar gewoon zij noemen. Ze is erg verontwaardigd als buurman Derry haar boek verscheurd en haar vervolgens ook nog de schuld in de schoenen schuift. Want de meest irritante en daarmee ook meteen meest geliefde figuur uit de voorstelling is toch de maaskantje-achtige buurman (getsie) Derry. Hij palmt de nipte weduwe in met sluwe trucjes, veel toeters en bellen en een hoop ongezonde voeding. Obelia raakt zo onder de indruk van de buurman dat ze zijn troep en slechte manieren voor lief neemt. Hij imponeert ook het jonge publiek met indrukwekkende dansmoves en high fives met de kinderen op de eerste rij. Lotus is blij dat we wat hoger zitten want hoe lachwekkend ook, hij blijft toch ook een beetje eng en vies. Blikjes bende en zoute stengels
Door de ongenode buurman Derry wordt het een steeds grotere zooi in het huis van moeder en zoon. Die zooi kent zijn hoogtepunt in een spannende climax waarbij Lotus verschrikt: 'oooooooh wat een blikjes bende' roept. Met rode wangen verlaten we het theater. Wat een leuke verrassing was dit. We waren namelijk last-minute gevraagd of we wilden komen en dat was het meer dan waard. Buiten de zaal wachten ons nog limonade, zoute stokjes en Lotus Koffie koekjes. De kinderen mogen in de gang nog lekker met de blikjes spelen.Want rotzooi maken en niet opruimen blijft toch het leukste dat er is!

Groetjes Tirza

Tip: op zondag 19 maart speelt Barbaartje in het Rabotheater en op 9 april is het echt je laatste kans. Dan is de voorstelling nog te zien bij het Wilminktheater.