'Mam, kan een rups eigenlijk achteruit kruipen..?'

8 juli 2016
In de auto op weg naar De Vlinderfabriek bij Museum TwentseWelle waren de kinderen volop aan het kletsen over het proces van rups naar vlinder. Ze kwamen met de meest originele vragen!
De kinderen vroegen de rupsoloog het hemd van het lijf!


‘Welk deel van de rups wordt de vlinder?, Krijgt hij er vleugels bij aan?’, ‘Hoe zie je bij de rups eigenlijk wat de kop en wat de kont is?’, ‘Kan een rups achteruit kruipen?’. En niet onbelangrijk en eentje waar ik ook het antwoord niet direct op wist: ‘Legt de vlinder eitjes of doet de rups dit?'.


Op weg naar de ingang wees de jongste vol verbazing naar de top van het museum. ‘Kijk mam, daar zijn de vlinders!’. En eenmaal binnen werden we zelfs ontvangen door een echte rupsoloog. Elke dag tussen 14:00 – 16:00 uur kun je bij hem terecht met al je vragen over rupsen en vlinders. En dat hij dat vol enthousiasme kan brengen, is te zien op dit filmpje.


We hadden geluk! Na het zien van alle vlinders in de vitrinekastjes aan de wand, wees de rupsoloog ons op een wel heel bijzonder exemplaar. De nachtvlinder had zich namelijk al ontpopt deze ochtend. En dat de nachtvlinder ook nog eens werd ‘vrijgelaten’ in de grote kooi was helemaal een bijzonder moment.


Natuurlijk gingen we ook nog even een kijkje nemen bij het rupsenhotel. Wat een drukte! De kinderen zagen de ene na de andere rups aan het werk…op weg naar het worden van een prachtige vlinder.

Rupsenhotel


Ook de doorzichtige wandkasten waar de rupsen zich ontpoppen tot zo’n bijzondere vlinder werden vol aandacht bekeken. De rupsoloog liet ons weten dat rupsen liever niet gestoord worden, dus het laten lopen op de hand zat er helaas niet in. Maar gelukkig dat we de rups van de maanvlinder zelf met een vergrootglas van heel dichtbij mochten bekijken!


Door speciale kijkgaten in het raam kun je de vlinders, die inmiddels het hele proces van rups tot vlinder doorlopen hebben, zien fladderen in de vlindertuin. De vlindertuin zelf kun je overigens alleen tijdens de vlindercursus écht bezoeken. En wat waren ze mooi! Door de speciale doorkijk konden de kinderen een mooie glimp opvangen van de geweldige kleuren die de vleugels allemaal hebben.


En om die van heel dichtbij te bekijken, waren er voorbeelden gemaakt die je onder een echte microscoop kunt bekijken. ‘Kijk deze heeft strepen! En bij deze zie je een wel heel apart patroon!’, riep Gijs vol bewondering.Tot en met 4 september zijn er elke week verschillende gave activiteiten te doen. Zoals nachtvlinders spotten, een workshop vitrinekastjes maken en allerlei knutselworkshops. Kijk hier voor het volledige programma.


De vragen die onze kids vooraf hadden, zijn allemaal beantwoord. Wil jij weten wat de antwoorden zijn? Ga dan deze zomer naar De Vlinderfabriek!


Tip voor thuis: als je een rups hebt gevonden in de tuin, kijk dan even op www.vlindernet.nl en kies voor rupsen. Dan zie je precies welke prachtige vlinder deze kleine bezoeker uit jouw tuin wordt en van welke planten hij houdt.

Zonnige groetjes,
Wencke, Jill, Marein, Querine, Daan en Gijs