De boer op met de wichter

12 maart 2019
Blogster Elke bracht een bezoekje aan Landgoed Kaamps. Ze neemt ons mee op avontuur bij de boer...

Nu manlief niet meer aan zondagvoetbal doet, trekken we er graag op uit op zondagmorgen. Bij het zien van een waterig lentezonnetje aan de hemel besloten we twee weken geleden naar ‘Landgoed Kaamps’ in Deurningen te rijden; een uitje dat al lange tijd op onze to-do list stond.

Na een kwartiertje in de auto reden we de nog bijna lege parkeerplaats van ‘Landgoed Kaamps’ op. Bij het informatiebord verwonderden we ons over de vele mogelijkheden op het erf. Er was een brasserie, een landgoedwinkel, een kinderboerderij, de heujzolder (vergaderruimte bleek later) en een speeltuin te vinden op het erf. De meiden renden op de speeltuin af en Juul vermaakte zich prima bij de kinderboerderij. De geiten en kippen werden net gevoerd. Juul keek haar ogen uit van alle dierengeluiden die ze hoorde.

Net naast de kinderboerderij stond een ballenspel. Met felroze (tennis)ballen moest er gemikt worden op een bord met klompen. Onze grote meiden konden er geen genoeg van krijgen en ook ik mocht mijn talent laten zien. Iets verderop kon er een koe worden gemolken en zagen we borden die ons wezen naar ‘de belevingsboulevard’. Nieuwgierig liepen we op een enorme stal af.


De belevingsboulevard voorzag ons van allerlei informatie over het reilen en zeilen op de boerderij. Als eerste konden we een kijkje nemen bij de melkrobot. De dames (koeien) stonden geduldig in de rij om volautomatisch te worden gemolken. Vooral Juul vond de koeien hartstikke interessant.

Fien en Jet liepen door naar het grote scherm. Op het paneel onder het scherm zaten zes drukknoppen. Een voor een werden de knoppen ingedrukt en de bijbehorende filmpjes werden geïnteresseerd bekeken en beluisterd. In de filmpjes kwamen we van alles te weten over de ruimtes in de stal. We kregen informatie over de kaasmakerij; hoe wordt de kaas van boer Herbert gemaakt? Het leuke was, dat je vanachter glas écht een kijkje kon nemen in deze ruimtes.

Achterin de stal trok de tractor de aandacht van Fien. Het oude voertuig mocht beklommen worden; en dat deden de grote meiden graag. Gezusterlijk poseerden de meiden voor de foto. De koe bij deze tractor was Juuls favoriet. Maar ook de vele koeien aan de rechterkant van de stal werden uitgebreid begroet en bekeken door haar. Gaaf om zo een kijkje te mogen nemen in de stal. Wist je dat de koeien van boer Herbert heuse waterbedden in hun stal hebben?


Na een uurtje spelen en rondkijken hadden we dorst gekregen. De brasserie was gezellig ingericht en we kozen een plekje uit bij het raam. Fien en Jet settelden zich voor de koe (met beeldscherm) in de speelhoek en Juul smulde van haar bakje met fruit. De koffie, thee en chocolademelk voor de meiden werd gebracht en smaakte heerlijk. Inmiddels speelden we met z’n allen kneuterig een ouderwets memoryspelletje uit de spellenkast. Toen alle glazen leeg waren en Jet haar tweede potje memory had gewonnen trokken we de jassen weer aan. Maar niet voordat Fien een bezoekje aan ‘het huuske’ gebracht had. Al gauw kwam ze weer terug. Want, welke deur moest ze daarna kiezen? Vrouwleu, Kearls of Leu met meankementen? Een lesje Twents voor beginners volgde…


Voordat we huiswaarts gingen, bezochten we nog de Landgoedwinkel. Een sfeervolle winkel waar allerlei verrassende speciaalkazen van Boer’n Trots of de Boer Herbert zuivelproducten te koop en ook te proeven zijn. En alles is vers gemaakt. De grote meiden lieten zich het plakje kaas dat ze van de medewerksters kregen goed smaken. Met een heerlijk stukje mosterdkaas voor papa verlieten we uiteindelijk de winkel en liepen we naar de auto.

Op het terras was het ondertussen druk geworden en ook in de speeltuin werd flink gespeeld. Opvallend vonden we het aantal hardlopers en fietsers die voor een kort bezoek (met kopje koffie/thee) Landgoed Kaamps bezochten. Dit superfijne plekje is duidelijk een favorietje, inmiddels ook van ons.

Bij thuiskomst heb ik de site van Landgoed Kaamps uitgebreid bekeken en ontdekte allerlei activiteiten die er (binnenkort) georganiseerd worden. Speciaal gericht op kinderen, maar ook voor volwassenen. Ik ga ze in de gaten houden!

Lieve groetjes,
Elke