Elke volgt met Juul een open les van Muzactief

1 mei 2018
Muziek, we love it! In huize van der Aa houden we van muziek. Jarenlang stond onze radio standaard op 3FM; de jongerenzender. Tegenwoordig (tijden veranderen) luisteren we liever naar Radio2 óf we draaien een CD-tje met kindermuziek.
In de auto staan de 2 Kleine Kleutertjes van Monique Smit steevast keihard aan. De auto vult zich vanzelf met gezelligheid door deze vrolijke liedjes.

Thuis luisteren en kijken de meiden ook graag naar Kinderen voor Kinderen op de iPad. Telkens tikken ze door naar een ander liedje. Ik krijg met regelmaat verbaasde blikken als ik luid het refrein van de onbekende en oude liedjes meezing! De Kerstezel, Op een onbewoond eiland, In vuur en vlam, onze meiden kennen ze ondertussen allemaal. Maar ook de nieuwe liedjes als Fitlala en Gruwelijk eng worden door Fien & Jet meegezongen én natuurlijk voorzien van dans!

Juul wordt vanaf het eerste moment door de meiden en mij toegezongen. Bestaande liedjes en melodietjes worden vakkundig bewerkt tot een persoonlijke ‘Juulproof’ versie. Het liedje van de serie Casper en Emma wordt bijvoorbeeld gezongen bij het naar bed gaan. Tijdens het badderen zingen we in koor een spetterliedje (Spetterspetterspat, Juul zit in het bad) en ook tijdens het aankleden, voor het eten, bij het spelen en zelfs tijdens de wandelingetjes wordt Juul uitbundig toegezongen. Kortom, de muziek is altijd ‘aan’ in ons huis!



Toen ik op Facebook een bericht over een OPEN LES van Muzactief las, was ik dan ook gelijk enthousiast. In het bericht las ik over een kennismaking met muziek speciaal voor baby’s, dreumessen en peuters. Vooral het stukje ‘Samen met Ollie op een speelse manier muziek beleven, ervaren en ontdekken’ sprak me aan! Mauri Hessselink is het gezicht achter Muzactief. Ze geeft muziektherapie & muziekactiviteiten voor kinderen die op welke manier ook, baat kunnen hebben bij muziek of het leuk vinden om muziek te maken. Want, MUZIEK VERBINDT.

Afgelopen maandag meldde ik me met Juul in de Cocer in Rossum. We werden door Mauri en Ollie welkom geheten. Juul was gelijk geïnspireerd geraakt en smeerde haar stembanden. Ze kraaide er lustig op los. De ruimte druppelde langzaam vol en samen met nog een baby, een aantal dreumesen en twee peuters (en hun ouders natuurlijk) startten we zingend de les.

Mauri en Ollie begonnen de les en al zingend werd iedereen aan elkaar voorgesteld. Ollie ging alle kinderen langs en vroeg naar de naam. Best eng hoor, zo’n grote giraf die om je naam vraagt. Maar gaaf om te zien dat Ollie bij iedereen een glimlach op het gezicht toverde tijdens het persoonlijke zangstukje. Juul was helemaal ‘in love’ met Ollie en perste er een brede lach uit.

Er werden liedjes gezongen over het thema ‘de lente’. Een geluidskoker met een hoog ‘tingelgehalte’ vulde de ruimte met een prachtig helder geluid. Baby, dreumes en peuter… allemaal keken ze vol verwondering waar het geluid vandaan kwam. Bijzonder aan de les was de interactie met de kinderen. De kinderen werden overal bij betrokken, mochten alles aanraken en uitproberen. Zo ging er een gitaar de kring rond die iedereen mocht bespelen. Juul bleef nieuwsgierig kijken en luisteren.

Er werd ook nog samen muziek gemaakt. Mauri had een aantal instrumenten in de kring gelegd en ieder kind mocht een instrument uitkiezen. Een handtrom, bellen, een muziekei en andere rammelaars werden enthousiast uitgeprobeerd. Tijdens het liedje over de vlinder mocht er muziek worden gemaakt met de instrumenten. Maar … de kinderen moesten ook goed opletten. Bij de tussenstop van de vlinder (op een bloem) moesten ook de kinderen stoppen met muziek maken.

Het uurtje vloog voorbij en veel te snel was het tijd voor het laatste liedje. Gelukkig gaat Mauri van Muzactief binnenkort beginnen met een lentecursus. Deze cursus wordt per leeftijdsgroep ingedeeld, zodat ze zich nog specifieker kan richten op de interesses en vaardigheden van de groep. Juul en ik houden haar site in de gaten en gaan graag op muziekles bij Muzactief. Tot die tijd blijven we er gezellig op los zingen. Want zingen zorgt voor een blije baby, zussen en ouders.

Elke van BLOG by Elke is moeder van Fien, Jet & Juul en leerkracht op een basisschool.