Mijn jongens ontwerpen hun eigen droom vliegmachine!

25 april 2017
'Mam, mogen we een keer naar het vakantieatelier bij Museum TwentseWelle?’ vroeg Daan, onze middelste van bijna 10.
Dat is niet de eerste vraag die je verwacht in de vakantie, maar de jongens waren geïnteresseerd geraakt in de ‘Droom van het Vliegen’ door het bezoek van hun zus aan deze nieuwe tentoonstelling.

Nu leek het mij geen kwaad kunnen om ze ook in de vakantie een beetje wereldwijzer te maken, dus gaf ik ze op voor het atelier ‘Bedenk je eigen vliegmachine’. Waarbij ze naast het ontwerpen van een machine ook een stopmotionfilmpje gaan maken.

Vooraf hadden ze al volop discussie over hoe hun exemplaar eruit zou moeten komen te zien. Een soort Zeppelin, maar dan met een kinderdisco en een restaurant. Zo, dat waren nog eens ambitieuze plannen! Eenmaal aangekomen in de gezellige huiskamer van het museum, werd hun fantasie nog meer geprikkeld.

En met de start van de rondleiding door de expositie, konden ze al hun vragen en ideeën voorleggen aan kunstenaar en lerares Doremieke. Samen met stagiair Alain van Tetem verzorgen zij vandaag het vakantieatelier. Wat trouwens echt een handig concept is voor de werkende ouder. Je kunt de kinderen rond 08.30 uur brengen en tegen 16:00 uur weer ophalen. Het atelier zelf duurt van 09.30 uur – 15:00 uur en is volledig verzorgd met drinken, iets lekkers, een goede lunch en wat buitenspeeltijd.Na de rondleiding kregen de kinderen 5 minuten de tijd om een schets te maken van hun droom vliegmachine. Best kort zou je denken, maar toch waren ze er snel uit. In de doe-fabriek, waar een aparte tafel voor hun was gereserveerd, lagen allerlei knutselspullen, oude dozen, plastic bakjes, enz. Deze werden in no-time verwerkt in de prachtigste creaties.

Na een korte drinkpauze kregen de kinderen uitleg in het maken van stopmotionfilmpjes. Hierbij maak je eigenlijk heel veel foto’s van een object, die je steeds iets verplaatst. Eenmaal achterelkaar geplakt krijg je een supercool filmpje.Na de lunch konden de kinderen met hun eigen vliegmachines een verhaal bedenken en die verwerken in een film. Het groene kleed diende als grasveld. Het idee bij Daan en Gijs was dat de 2 poppetjes elkaar ontmoeten, bijkletsen en vervolgens mij het wegvliegen tegen elkaar crashen. Net als de uitvinders van de eerste vliegmachines, uit de tijd voor hun.

Na het toevoegen van speciale geluidseffecten en een echte aftiteling konden ze elkaar het filmpje laten zien. Wat een te gek resultaat! De kinderen gingen dan ook terecht, vol trots aan het einde van de middag weer naar huis.

Wil je jouw zoon of dochter ook aanmelden? Op dinsdag 2 mei en donderdag 4 mei zijn de volgende vakantieateliers, dus geef ze snel op!

Groetjes Wencke, Daan & Gijs