Op zoek naar de verdwenen sleutel

9 september 2019
Ben (10) schreef in zijn rapport dat hij later graag spion wil worden. Interessant beroep, lijkt me, ik vraag me alleen af welke opleiding hij daarvoor zou moeten volgen. Anyway…toen ik dus bij terugkomst van onze vakantie het nieuwe detectivespel van Landgoed Kaamps voorbij zag komen, leek me dat uitermate geschikt voor een uitje met onze spion-to-be.

Dochterlief was bij een vriendinnetje aan het spelen en wilde daar liever blijven, dus Ben mocht een vriendje meenemen. Reserveren was niet nodig, op naar Deurningen… In het winkeltje kregen we de nodige instructies van een vriendelijke medewerkster en wat hulpmiddelen – een boekje en een echte detectivebox – waarna we op onderzoek uit konden. Het spel draait om het vinden van de sleutel van de kaasopslag. Ze zijn hem kwijt en hebben hem natuurlijk nodig om kaas te kunnen verkopen. Aan de slag!

Er was ons een middagvullend programma beloofd en dat werd het ook! We werden van hot naar her gestuurd om allerlei vraagstukken op te lossen, het ene nog lastiger dan het andere. In de belevingsboulevard konden we veel antwoorden vinden, maar ook op het terrein zelf moesten we goed om ons heen kijken om geen aanwijzingen te missen. Gelukkig konden we gebruik maken van een aantal nuttige tips en had Ben een handige hulplijn meegenomen, die erg goed kon rekenen. Altijd fijn! 

Om de hersenen even tot rust te laten komen, namen we tussendoor plaats in de brasserie voor een drankje. Tijdens het doorbladeren van het boekje kwamen we een woordzoeker tegen, die opgelost moest worden. Daar hadden we nu mooi even tijd voor. Na het oplossen van de woordzoeker snel weer naar buiten, want we waren al 1,5 uur onderweg en hadden de sleutel nog steeds niet gevonden.

Na nog wat puzzels en rekensommen opgelost te hebben, werd het tijd voor het vinden van de oplossing van het grote vraagstuk en daarmee de verdwenen sleutel. Met het beantwoorden van de vragen hadden we letters ingevuld in vakjes. De gele vakjes waren voorzien van een cijfer en de bijbehorende letters moesten helemaal achterin het boekje worden ingevuld. En daarmee vonden we de verstopplaats van de sleutel… Die hebben we natuurlijk snel gepakt en ingeleverd in de winkel. Wat waren ze blij dat de sleutel gevonden was! Daarvoor hadden ze wel een beloning verdiend.

Met wat hulp van de ouders, is het detectivespel heel goed te doen voor kinderen vanaf een jaar of 8. Het mooiste van het spel is dat de kinderen er ook echt wat van leren! Ze kunnen zien hoe de koeien worden gemolken, ze lezen over het proces van kaas maken en voeren verschillende rekenopdrachten uit. Een zeer geslaagde middag, echt een aanrader!