Zwijnenstal - voor mens en dier

8 oktober 2019

Samen met zoon Ben en een vriendinnetje mocht ik de première van de voorstelling Zwijnenstal bijwonen bij Theater Sonnevanck. Een hele fijne besteding van een druilerige zondagmiddag.

We zitten helemaal vooraan en kunnen alles dus heel goed zien. Wat een geweldige acteurs en muzikanten spelen in deze voorstelling, zeg! We zijn onder de indruk. Niet alleen van het acteerwerk trouwens. Het verhaal is op sommige momenten best heftig. Gelukkig maakt de humor het vervolgens weer wat luchtiger. Als ik af en toe naar links kijk, zie ik het aan de uitdrukkingen op de gezichtjes naast me.


Foto's door Sanne Peper

Zwijnenstal gaat over macht, recht en onrecht. Dit wordt op een prachtige manier ten tonele gebracht door de dieren van de Dierenboerderij. Als je vier poten hebt, ben je welkom op de Dierenboerderij, als je twee benen hebt niet. Dieren hebben namelijk helemaal geen mensen nodig. Er heerst een democratie op de Dierenboerderij, iedereen mag meebeslissen over de regels die hier gelden. Knokker het paard is een harde werker, terwijl varkens Admiraal en Hagel de plannen bedenken die moeten worden uitgevoerd. Alles lijkt goed te gaan, maar geleidelijk blijkt toch dat de een minder goed met de democratie overweg kan dan de ander. De macht wordt overgenomen en er worden dieren weggestuurd, waardoor het lijkt of alles weer terug bij af is. Totdat er ineens een onbekend schaap verschijnt.

Zwijnenstal is een spannende, humoristische familievoorstelling, een coproductie van Theater Sonnevanck en de Nederlandse Reisopera, met een geweldige cast waaronder Ilse Warringa en Rop Verheijen. De livemuziek maakt de totale beleving compleet.


Foto's door Sanne Peper

Het is ontzettend gaaf om te zien hoe een acteur zo vlekkeloos van de ene in de andere rol overstapt, zonder dat de kinderen dit echt in de gaten hebben. Ze hebben wel door dat er in totaal maar 6 acteurs op het podium staan, maar de rollen die de acteurs vervullen worden door hun echt gezien als verschillende personages.

Uiteraard blijven we na afloop nog even wat drinken. De kinderen hopen stiekem nog even op de foto te kunnen met Ilse Warringa, die zij kennen als Juf Ank. Als dat te lang duurt, vinden ze het uiteindelijk ook wel prima om naar huis te gaan. Op mijn vraag of ze het verhaal een beetje konden volgen, krijg ik als antwoord dat het soms wel wat snel ging allemaal, maar dat ze de grote lijn wel hebben begrepen. Ze vonden het een geweldige voorstelling!

De voorstelling toert nog door het hele land. Via de roze websitebutton kun je kijken waar hij nog te zien is.

Zwijnenstal komt ook nog naar Schouwburg Hengelo. Check onze uitagenda voor de data!