Eilandsteede; een kast vol cavia's en een echt kasteel

12 april 2016
Op vrijdagmiddag lekker uitrazen bij Eilandsteede. Lees onze ervaring!
Lekker spelen bij Eilandsteede
Het is vrijdagmiddag, de schoolweek zit erop en de kinderen zijn het voor de verandering een keer roerend met elkaar eens: ze willen “ergens naar heen”. Ik check even vlug de weersvoorspelling (joepie, het blijft droog!) en leg hen daarna enkele opties voor. Gelukkig is de keuze snel gemaakt: Vera en Thomas willen beide lekker uit gaan razen op Eilandsteede, één van onze favoriete stadsboerderijen in Utrecht.

Vorig jaar raakte een deel van Eilandsteede flink beschadigd door een felle brand, maar inmiddels is alles hersteld en kan er weer volop gespeeld worden. De boerderij en bijbehorende speeltuin zien er ruim en netjes uit, en ook de wc’s plus verschoonruimte (annex mindervaldidentoilet) zijn schoon. Er is een automaat voor warme dranken én een ijsjesautomaat aanwezig en voor een zacht prijsje kan  honing van de eigen imker gekocht worden.



Vera en Thomas besluiten eerst een kijkje te gaan nemen bij de dieren. We starten bij de kleine beestjes, die op zeer originele wijze gehuisvest zijn. Zo is er een nestje muisjes in een kast vol keukengerei en paraderen de cavia’s vrolijk door een grote boekenkast. Een stukje verderop zitten twee gigantische konijnen, Vlaamse Reuzen, bovenop een baal stro. De kinderen mogen over de lage houten omheining klimmen om ze te aaien en te knuffelen.

Al snel zijn Vera en Thomas echter afgeleid door een immens kabaal vanuit de stal verderop: twee hongerige varkens laten luidkeels horen dat het voedertijd is. Er blijkt inderdaad een medewerker bezig hen eten te geven. Vera vraagt of de varkens mannetjes of vrouwtjes zijn. Het blijken twee dikke dames. De medewerker legt uit dat vrouwtjesvarkens zeugen heten en mannetjes beren. Dat vinden Vera en Thomas maar gek: want beren, die horen toch niet op een stadsboerderij? Iets verderop zien we de dwerggeiten, en tot mijn grote vreugde hebben zij juist deze week jonkies gekregen. Wat ontzettend schattig zeg!



Nu naar buiten. Vera en Thomas rennen naar de speeltuin. Eerst de heuvel op naar het grote speelkasteel, en weer naar beneden met de glijbaan. Vervolgens naar de watertrap, samen zo hard mogelijk pompen en volgen hoe het water via de kanaaltjes naar beneden klettert en het rad doet draaien. Het is eigenlijk geen weer om nat te worden, maar daar hebben de kinderen geen boodschap aan. Omdat ik het zelf na een tijdje wel behoorlijk fris vind worden, troon ik Vera en Thomas mee naar de speelruimte binnen. Er staan comfortabele banken en stoelen, er is speelgoed én de verwarming is aan. Iedereen tevreden dus. Ik neem er een kopje koffie bij. Een goede afsluiting van een gezellige middag op Eilandsteede.

Door Krissie van den Broek (34), getrouwd en pleegmoeder van Vera (7) en Thomas (6). Meer van Krissie’s blogs zijn te lezen op pleegmamakloek.blogspot.nl

Ben je benieuwd naar andere ervaringen van Kidsproof? Kijk dan eens bij alle blogs!