De Bouwkeet: een nieuwe doe-expo over wonen en bouwen

2 juli 2022
De Vrijstaat heeft een nieuwe doe-expo die wij mogen testen. Kidsproofblogger Mandy en haar kinderen hebben al veel doe-expo's van deze kunstwerkplaats in Leidsche Rijn bezocht en konden niet wachten om te gaan. Lees hieronder alles over hun creatieve middag!
De Vrijstaat is een kunstwerkplaats voor kinderen en jongeren tussen de 6 en 26 jaar. Ieder jaar bedenken ze in samenwerking met een kunstenaar een nieuw thema en richten ze hier De Vrijstaat volledig op in. Deze keer is het thema: Bouwen. 

Bouwen vindt iedereen leuk om te doen, al van jongs af aan zit dit in onze genen. Tijdens deze expo kun je ontdekken wat kunstenaar Marjolein Witte je over dit thema wil vertellen. Zij gaf de expositie vorm met haar kleurrijke 2D en 3D werk. Voor mijn kinderen is het altijd weer een feestje om hierheen te mogen.Iedereen houdt van bouwen. Kleine kinderen stapelen blokken of bouwen hutten. En hoe ouder we worden hoe leuker we het vinden om van ons huis een thuis te maken. Hoe zorg je dat je je ergens thuis voelt? Wat heb jij nodig om jouw plek tot de meest fijne plek te maken.

In De Bouwkeet steek je jouw handen uit de mouwen om dit te ontdekken. Voor een middag ben je een heuse ontwerper, bouwer, architect én kunstenaar. Mijn kinderen vinden het altijd heerlijk om hun handen uit de mouwen te steken. Jasmijn (7) riep blij: ‘Ik word altijd zo rustig om met mijn handen aan de slag te gaan en hier mag ik lekker twee uur doen waar ik blij van word.’

Creatief bezig zijn
De expositie is -zoals je gewend bent bij de Vrijstaat- enorm interactief en bij elke ruimte leer je weer iets bij over het thema bouwen. Je creativiteit kun je echt de vrije loop laten gaan in de verschillende ruimtes met kleurrijke installaties en (muur)schilderingen. Op een interactieve wijze wandel je door het hele bouwproces.Uiteraard ga je zelf ook aan de slag met het ontwerpen van heuse bouwkunst op diverse verschillende creatieve manieren: verven, knutselen, fysiek bouwen en met klei. Sophie is thuis niet vaak creatief bezig, hier bij De Vrijstaat kan ze zich altijd volledig verliezen. 'Ik vind het prettig hoe ze hier alles uitleggen en ze hebben ook zulke leuke materialen om mee aan de slag te gaan'.

Bammetje in de bouwkeet
Ik vind het knap hoe ze elke keer weer zo’n vernieuwende expositie weten te ontwikkelen. Ze krijgen het altijd goed voor elkaar om bij alle kinderen hun creatieve voelsprieten aan te zetten. Voor de innerlijke mens wordt ook altijd goed gezorgd. Uiteraard mag voor de kinderen en mij in de Bouwkeet de gevulde broodtrommel met heerlijke bammen en lekkers niet ontbreken. Wat een verrassing om met een lekker muziekje zo bij te komen van alle inspanningen.Bezoek aan De Bouwkeet
De Bouwkeet is t/m 27 november 2022 elke zondag en in de schoolvakanties open voor bezoekers. Een kaartje voor De Bouwkeet kost € 8 per persoon, met U-pas is dit € 6. Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis. De adviesleeftijd is 6 jaar en ouder.

Je vindt De Bouwkeet in de expo-ruimte Het Gebouw. Navigeer naar Madridstraat 1 en parkeer bij het schoolgebouw. Woon je in de buurt? Dan is de fiets natuurlijk ook een fijne optie!

Wil je meer weten over deze toffe doe-expo of een plekje reserveren? Klik dan via de roze button door naar de site van De Vrijstaat.Kidsproofblogger Mandy woont samen met Martijn en haar drie dochters in de wijk Oog in Al in Utrecht. Haar dochters Merel (12), Sophie (9) en Jasmijn (7) zijn dol op het ondernemen van activiteiten. De weekenden zijn naast hockey en zwemles, dan ook altijd gevuld met gezelligheid. Mandy ervaart het soms als een uitdaging om voor alle meiden iets leuks te organiseren, omdat de leeftijden toch wel uiteen liggen. Daarom bezoekt ze regelmatig Kidsproof locaties, om zo te ontdekken wat geschikt is voor andere gezinnen.

Naar de website