Magische miniaturen: doen, zien en horen!

3 maart 2018
Stap samen met je kinderen bij Museum Catharijneconvent in de wonderlijke wereld van de middeleeuwse miniaturen vol kleur, fantastische wezens, diertjes, figuurtjes en bloemen. Kidsproofblogger Edith ging je samen met haar twee dochters voor. Lees alles over hun superleuke middag!
Magische miniaturen bij Museum Catharijneconvent
Magische miniaturen
Inkt in een potje en schrijven met een ganzenveer op perkament. Mijn dochter kijkt me aan en heeft geen idee wat ze zich daarbij moet voorstellen. Ik: “Nou gewoon een pen en papier van vroeger. Héél vroeger, nog van ver voor toen opa en oma jong waren!” Vandaag krijgen we een inkijkje in de werkwijze van de monniken uit de Middeleeuwen: sierlijke letters schrijven met een veer en het verven van de meest mooie en fantasievolle figuurtjes. En dit krijgen we door het zelf te doen, te zien en erover te horen.



Stukje theorie
Om 14.30 uur staat de stagiaire van de Eindhovense opleiding docent voor beeldende kunst en vormgeving voor onze neus, of we met haar meegaan. Zij neemt ons mee naar een royale werktafel met plek voor ongeveer 10 deelnemers. Eerst legt ze uit hoe de oude monniken werkten, van het maken van perkament tot het krijgen van de meest scherpe punt aan een ganzenveer. Ook laat ze ons allerlei materialen zien en voelen: kleurpoeders, bladgoud en perkament. En wist je trouwens dat deze boeken werden gemaakt in opdracht van de allerrijksten? De rijken, die tegenwoordig een giga-boot met gouden kranen kopen lieten in de Middeleeuwen een boek schrijven en beschilderen.

Aan de slag
De workshop is voor volwassenen en kinderen. En wees gerust, je hoeft echt geen enorme crea Bea te zijn. Er liggen meer dan voldoende voorbeelden ter inspiratie en anders helpt de workshopbegeleid(st)er je wel op weg. Na het uitdelen van de perkamentjes kunnen we aan de slag. De één start met het schrijven van zijn of haar naam in mooie sierlijke letters, de ander met het overtrekken van vlinders en bloemen of een godsdienstig prentje. Voor ieder wat wils. Het is trouwens wel een ontzettend precisie werkje, en dat uur, dat vliegt voorbij. We hebben zelfs niet genoeg tijd om één tekening van A5 formaat af te krijgen. Dat wordt thuis afmaken.



Audiotour
Zojuist hebben we ervaren hoe lang je bezig bent met het maken van die kleine miniatuurtjes en nu zie je boeken vol met de mooiste plaatjes. Jeetje wat een werk. Omdat we nu een beetje inzicht hebben in het intensieve werkproces weten de kinderen de miniatuurtjes, die werkelijk schitterend zijn, meer op waarde te schatten. En daarbij vertelt Micha, de begeleider in de audiotour, het erg leuk. Micha, naast begeleider ook één van de mannetjes op een miniatuurtekening, neemt de kinderen mee langs de mooiste prentjes in de boeken. Hij wijst ze op details die ze anders misschien over het hoofd zouden zien. Mede door zijn enthousiasme blijven de kinderen toch mooi 45 minuten lang geboeid over het monnikenwerk uit lang vervlogen tijden.



Doen!
De combinatie van de workshop en tour maakt het erg leuk voor kinderen. En na afloop of tussendoor kun je een drankje nuttigen in het museum café. Al met al ben je dan zo’n 2,5 uur bezig.



Praktisch
Tot en met 3 juni kun je deze prachtige tentoonstelling bij Museum Catharijneconvent bewonderen, meedoen met de multimediatour en met een van de leuke workshops. De workshops vinden plaats op een beperkt aantal dagen, plan je uitje dus van te voren als je daar graag aan mee wilt doen! Meer info -> Magische miniaturen bij Museum Catharijneconvent

Door Edith Rameckers, samen met Jeroen, moeder van dochters Milou 9 en Nadine 6, freelance communicatieadviseur en woonachtig in De Bilt.

Lees ook onze andere blogs met leuke tips!