Sonnenborgh AFGELASTTerug naar het overzicht

vrijdag 7 februari 2020

Sonnenborgh - museum & sterrenwacht

Zonnenburg 2
3512 NL Utrecht
Openingstijden

Di t/m vrij 11.00 uur - 17.00 uur
Zondag 13.00 uur - 17.00 uur

Van oktober t/m maart zijn er ook speciale Sterrenkijkavonden

Naar de website Direct mailen Toon telefoonnummer
Ver weg komt dichterbij. Ontdek de geheimen van het heelal in Sonnenborgh!
Museum en sterrenwacht Sonnenborgh is een prachtig museum waar superveel te ontdekken valt! Vind hier de antwoorden op al je vragen: Hoe hard racen wij door het heelal? Waar is de zon van gemaakt? En jijzelf? Waar is buitenaards leven mogelijk? Welk wereldberoemd onderzoek is er op Sonnenborgh gedaan? Wat doet dat bastion onder de sterrenwacht? Hoe werkt een telescoop? Hoe meet je de tijd?

Je komt erachter in Sonnenborgh waar je de sterren bijna kunt raken. Richt de telescopen op het heelal. Ontrafel de raadsels van de zon. Verdwijn in een zwart gat. Bouw je eigen satelliet. Ga op onderzoek en maak kennis met de helden van Sonnenborgh. Een tablet is je gids, stelt vragen, daagt uit en geeft verdieping.

Ruimtereis
In Sonnenborgh maakt de bezoeker een ruimtereis waarin hij als een wetenschapper aan de slag gaat. Een tablet leidt rond, stelt vragen en daagt uit tot het doen van proefjes. Jong en oud worden zo uitgedaagd om meer te ontdekken over het heelal en onze plaats daarin. Zo kan de bezoeker zelf de zon onderzoeken, de telescoop scherpstellen op Saturnus en een zelfgebouwde raket lanceren. Dit alles op een plek waar wetenschappers altijd toonaangevend onderzoek hebben gedaan.

Een plek met een rijke geschiedenis
Sonnenborgh is een plek van betekenis voor de wetenschapsgeschiedenis. Hier richtte de meteoroloog Buys Ballot in 1854 het KNMI op en verzond hij de eerste weerberichten van Nederland. Hier was vanaf 1639 de eerste botanische tuin van de Universiteit Utrecht. Hier werd baanbrekend zonneonderzoek gedaan, dat de basis vormde voor een van de eerste zonneatlassen ter wereld. En hier werd tot begin 20e eeuw de tijd voor de stad Utrecht bepaald met behulp van de Meridiaankijker.

Klik voor meer info over Museum Sonnenborgh op de roze button.

Blogs & filmpjesAlle blogs