De 5-Naar buiten! tips van de maand mei!

1 mei 2016
Laat je inspireren door de tips van deze maand én check de gave fotowedstrijd! Doe je mee?
Laat je inspireren door de tips van deze maand én doe mee met de gave fotowedstrijd!

Fotowedstrijd
Maak jij een mooie krans van madeliefjes of durf jij een pissebed over je hand te laten lopen? Maak een mooie, originele of grappige foto van een van de Naar buiten!-tips van deze maand en win €100! Tot en met 15 mei kan je meedoen met de Naar buiten!-fotowedstrijd. Lees hieronder de andere prijzen die je kunt winnen en de spelregels.

Filmpje
Deze twee kinderen gingen je voor en gingen Naar buiten! Kijk snel voor welke tip zij hebben gekozen.In de ochtend heel vroeg dauwtrappen

Dauwtrappen betekent dat je met je blote voeten door het natte gras loopt. Dan word je pas echt wakker! ’s Ochtends vroeg is de natuur op zijn mooist en kan je heerlijk genieten van de bloeiende bomen, planten en bloemen. Hoor je de vogels fluiten? Of de kikkers kwaken?

Locatie-tip: De stadsparken van Utrecht zijn hier heel geschikt voor. Bijna elke wijk heeft er wel één, zoals het Julianapark of Park de Gagel. Of ga in Woerden eens het weiland in! In Houten is Nieuw Wulven hier een mooie plek voor maar ook ’t Werk aan de Groene weg op het Eiland van Schalkwijk.Een pissebed oppakken en over je hand laten lopen
Pissebedden vind je op veel plekken. Til een steen of boomstronk op, dan vind je ze vanzelf! Wel weer terugleggen natuurlijk, jij vindt het ook niet leuk als het dak van je huis getild wordt. Je kunt pissebedden gewoon oppakken met je vingers, maar wel voorzichtig.

Locatie-tip: Grote stenen waar pissebedden over lopen vind je op heel veel plekken! Vind je het fijn om wat meer uitleg te krijgen? Ga dan naar een van de stadstuinen van Utrecht Natuurlijk. Bij Landgoed Bredius in Woerden, het Natuurkwartier in Nieuwegein en Bezoekerscentrum de Boswef in Zeist vind je heel veel mooie plekjes waar pissebedden wonen.Op een grasspriet fluiten
Er zit muziek in de natuur. Denk maar aan die mooie vogelgeluiden, het geruis van de wind door de bomen, het geritsel van afgevallen bladeren onder je voeten. Jij kunt zelf ook muziek maken in de natuur. Zoek een mooie, stevige grasspriet, zet hem vast tussen je twee duimen (nu is je grasspriet een snaar). Zet je lippen midden tegen je duimen aan en blazen maar!

Locatie-tip: Overal waar langere grassprieten groeien! Zoek plekjes waar de grasmachine niet bij kan komen, zoals rondom een booom. Of kijk eens langs de waterkant. Kijk ook eens bij Landgoed Bredius in Woerden. Wegbermen zijn ook heel geschikt en in Houten bijvoorbeeld ook de vijfwal, het imkerspark en kooikerspark.Kikkerdril zoeken
Heb jij wel eens gezien hoe een kikkertje groeit? Dat kan heel makkelijk. Ga erop uit om wat kikkerdril te zoeken in een poel of sloot, neem een klein klompje dril mee naar huis en leg het kikkerdril in een aquarium met water. Zet de bak op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Wanneer de kikkervisjes zo’n drie dagen uit het ei zijn moet je beginnen met voeren. Komkommer vinden ze lekker of sla. Wanneer de kikkertjes pootjes krijgen, krijgen ze ook langzaam longen. Zorg er dan voor dat ze op een steen of kurk kunnen rusten, anders verdrinken ze.  Na een week of zeven zijn de kikkertjes volgroeid en moet je ze terug zetten op de plek waar je de dril vandaan hebt gehaald.

Locatie-tip: In veel parken is ook een vijver. Denk na waar bij jou in de buurt een sloot of vijfer is. In de Ruigenhoekse Polder bij Overvecht (Utrecht) is heel veel water en dus ook waterbeestjes en kikkerdril. Ook maak je kans bij de waterpartijen/sloten in de vijfwal, het imkerspark en kooikerspark, bosgebied Nieuw Wulven en ’t werk aan de Groene weg. En in de omgeving van het NME centrum in Houten.Een bloemenkrans of ketting van madeliefjes maken
In de meeste grasvelden of grasstroken bloeien madeliefjes. Je hoeft niet ver te zoeken. Pluk ze zo laag mogelijk bij de grond zodat het steeltje een beetje lang is. Maak een kerf onderin de stengel met je nagel en duw dan de stengel van een ander madeliefje door het gleufje van de andere stengel. Herhaal dit net zo lang tot je ketting lang genoeg is. De laatste en de eerste bloem maak je aan elkaar vast door de bloem van de eerste door een gleufje in de stengel van de laatste te duwen.

Locatie-tip:
In het gras groeien vaak madeliefjes; kijk in je eigen tuin of in een park in je buurt. Kijk in Utrecht bijvoorbeeld eens in het Noordse Park. Of kom op 22 mei naar de Landgoeddag Bredius in Woerden en maak een ketting terwijl je picknickt in de boomgaard. Mooie plekjes in Houten zijn de vijfwal, het imkerspark en kooikerspark.
Fotowedstrijd: uitleg en spelregels
Wie maakt de mooiste foto van de Naar buiten!-tips van deze maand? Maak jij een mooie krans van madeliefjes, ga je ’s ochtends vroeg dauwtrappen of durf jij een pissebed over je hand te laten lopen? Maak een mooie, originele of grappige foto van een van de Naar buiten!-tips van deze maand en win €100!

Van 1 tot en met 15 mei kun je meedoen met de Naar buiten!-fotowedstrijd. Meedoen is heel makkelijk: maak een mooie foto van een van de vijf Naar buiten!-tips van deze maand én deel je foto via je eigen Facebook, Twitter of Instagram en gebruik #naarbuitentip. Vermeld daarbij ook waar je de foto hebt gemaakt. Uit alle foto’s die gedeeld zijn worden drie winnaars gekozen. Tip! Als je een foto op Facebook plaatst en je account staat op privé kun je ervoor kiezen alleen de foto voor de wedstrijd 'openbaar' te plaatsen. Alleen dan is de foto namelijk zichtbaar voor de wedstrijd. Foto's die op Instagram worden geplaatst zijn alleen zichtbaar als je een openbaar account hebt. Kinderen kunnen beter eerst overleggen met hun ouders over het openbaar plaatsen van foto's.

De prijzen zijn:
1) €100
2) Een rol in een Naar Buiten!-filmpje
3) Een natuuruitje in jouw gemeente

De vijf Naar buiten-tips!:
1.    ‘s Ochtend héél vroeg dauwtrappen
2.    Pissebed over je hand laten lopen
3.    Op een grasspriet fluiten
4.    Kikkerdril zoeken
5.    Bloemenkrans madeliefjes maken

Dus ga in de meivakantie lekker naar buiten en laat zien hoe leuk het is om in de natuur te zijn! Inspiratie nodig? Bekijk dan het nieuwste Naar buiten!-filmpje, zie boven.

Spelregels:
- Het delen van foto’s kan van 1 tot en met 15 mei.
- Je mag meerdere foto’s delen via #naarbuitentip.
- De wedstrijd is voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar.
- Papa’s en mama’s mogen ook foto’s delen, kinderen moeten wel op de foto staan zijn.
- Ingezonden foto’s kunnen gebruikt worden voor promotiedoeleinden van Naar Buiten!
- Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
 
Veel plezier!