Enkeltje Mars (8+): kosmisch muziektheater met live videobeelden

2 oktober 2017

Op 1 oktober vond de première van de theatervoorstelling ‘Enkeltje Mars’ plaats in de Stadsschouwburg in Utrecht. Kidsproof Utrecht was uitgenodigd voor dit kosmisch muziektheater gespeeld door Het Filiaal theatermakers en ging op pad met Guus (10) en Minke (8).

Enkeltje Mars (8+): kosmisch muziektheater met live videobeelden

Enkeltje Mars met chocola
‘Mam, ze hebben de rode loper voor ons uitgelegd!’, riep Minke enthousiast toen we bij de Stadsschouwburg in Utrecht aankwamen. Ze vonden het maar wat spannend, zo’n première van een theatervoorstelling.

Wat er ook speciaal voor de kinderen (en andere snoepkonten) was geregeld, waren de schalen vol Mars chocolade. Want ja, een première is feest en bij feest hoort wat lekkers. Gezien de naam van het muziektheater was dit natuurlijk de perfecte traktatie. Ook was er in de foyer de mogelijkheid om jezelf met een astronautenhelm en bijpassende handschoenen te fotograferen met de ruimte als achtergrond. Stuiterend van de suiker gingen we de zaal in om vervolgens stil te worden van de manier waarop deze kosmische voorstelling in elkaar is gezet.

Op reis naar Mars, wat zou jij doen?
Deze theatervoorstelling voor kinderen gaat over vier astronauten die op reis gaan naar Mars. ‘Een reis naar Mars duurt ruim acht maanden en er is niet genoeg brandstof over om weer naar de aarde terug te keren. Je moet daar dus voor altijd blijven’, vertelde ik Guus en Minke voordat we naar het muziektheater zouden gaan. ‘Daarom is het dus een enkeltje naar Mars. Zou jij dat willen?’, vroeg ik ze. Nee, daar dachten ze niet over. Maar hun belangstelling voor de theatervoorstelling ‘Enkeltje Mars’ was wel gewekt. Want waarom zou je zo lang reizen naar een planeet waar helemaal niks is? Waarom zou je familie en vrienden achter je laten om op een rode planeet zonder blauwe lucht te gaan wonen?


 
Waar gaat het muziektheater ‘Enkeltje Mars’ over?
De vier astronauten in de voorstelling gaan als eerste mensen van de aarde naar Mars. Ze worden vanaf de aarde gevolgd door het tv-programma ‘Mars Live’, moeten onderzoek doen op de rode planeet en maken videoboodschappen voor hun achterblijvende familieleden. Hun drang naar avontuur is zo groot, dat ze deze reis per sé willen maken. Eenmaal op Mars komen ze erachter dat ze niet alleen de eerste mensen op Mars zijn, maar ook de eerste mensen met zo’n sterk gevoel van heimwee, dat nog geen enkel ander mens heeft meegemaakt.

Gevoelens van blijdschap, trots en verdriet wisselen elkaar af in dit muziektheater voor kinderen van Het Filiaal Theatermakers.
 

Onder de indruk van Het Filiaal theatermakers
We zaten op de eerste rij in de Blauwe Zaal en kwamen terecht in een theatervoorstelling vol veranderende decors, live videobeelden, zang en plantaardige muziek. ‘Mam, die man die maakt muziek op een cactus!’, fluisterde Guus zacht. Ja, daar was ik ook van onder de indruk. Geen idee hoe ze dat doen. Gaaf was het wel.

Gelachen hebben we ook: om de gezichten van de astronauten toen hun ruimtevoertuig gelanceerd werd, om de ruimtepsycholoog die elke keer weggezapt werd door de presentatrice van ‘Mars Live’ en nog veel meer.
 

Wat vonden de kinderen van dit kosmisch muziektheater?
Na afloop waren de kinderen erg onder de indruk. Nadat eerst het vlakke ‘ja, was leuk’ uit de monden kwam, gingen ze na een minuut of vijf los. ‘Ik vond die videobeelden wel heel gaaf om te zien. Dat ik kon zien wat ze filmden en hoe dat dan op een scherm eruitzag’, zei Guus. Minke knikte instemmend. ‘Ja, ik vond het zo leuk! Ik zou het nòg wel een keer willen zien. Dat moet je echt opschrijven hoor!’, vertelde ze enthousiast. Bij deze ;)
 
Als volwassene vond ik dit kosmisch muziektheater inderdaad een vorm van kunst. De videobeelden die live voor je neus werden opgenomen en op een groot scherm werden geprogrammeerd, waren echt knap gemaakt. Aangevuld met zang en de plantaardige muziek, zorgde dit voor een compleet andere beleving van een theatervoorstelling waarbij alleen geacteerd werd. Chapeau, knap gedaan!

Door Geja van der Greef, moeder van Guus (10), Minke (8) en Faas (7). Geja is tekstschrijver en blogger, lees meer over Geja van der Greef.

Het Filiaal theatermakers komt uit Utrecht en reist met hun gezelschap de hele wereld over. In hun voorstellingen maken ze gebruik van muziek met objecten, beeldende kunst, wetenschap en live video. Ze maken voorstellingen die geschikt zijn vanaf de kleuterleeftijd. Het muziektheater ‘Enkeltje Mars’ wordt geadviseerd vanaf 8 jaar en is nog t/m 10 december 2017 te zien in verschillende theaters in Nederland. Kijk voor speeldata en meer informatie op de website www.hetfiliaal.nl.

Benieuwd naar meer ervaringen van Kidsproof? Lees onze andere blogs met leuke tips!