Kerstival: een feestelijk uitje voor het hele gezin!

23 december 2017
Museum Catharijneconvent staat deze kerstvakantie in het teken van ‘Kerstival’. Kidsproofblogger Geja ging met haar gezin op pad en genoot van een feestelijk uitje!
“Kijk mam, ik ben Maria!”, roept Minke (9). We staan op de binnenplaats van Museum Catharijneconvent en kijken naar een levensgrote kerststal. Zo eentje waar alle figuren een gat in hun hoofd hebben en uitnodigend staan te wachten op een bezoeker die zijn/haar hoofd erdoor steekt. Guus (11) en Faas (7) veranderen spontaan in Jozef en een ezel. We zijn nog niet eens officieel binnen of het Kerstival is al begonnen!

Tijdens Kerstival kun je in het museum een speurtocht doen, waarbij je alles te weten komt over kerst. Bij de kassa nemen we voor iedereen een speurtocht en een stickerkaart mee. Bij elk juist antwoord mogen ze de kerstboom op hun papier versieren met een sticker. We tellen engeltjes en kerstballen, lezen een boekje, verkleden ons als koning (inclusies kroon!) en bewonderen de enorme achttiende-eeuwse stal uit Napels.



De toverlantaarn vertelt een prachtig winterverhaal
In een speciaal ingerichte woonkamer vol kerstsfeer zien we ineens een man met een hoge hoed op. Hij heeft een lantaarn in zijn hand en wijst ons de weg naar de ruimte waar een toverlantaarn staat. Deze 100 jaar oude lantaarn is een soort diaprojector waarmee plaatjes op een scherm worden geprojecteerd. De man vertelt het verhaal van ‘het meisje met de zwavelstokjes’, terwijl de lantaarn het verhaal van plaatjes voorziet. Ik zie de kinderen geboeid luisteren en word zelf ook het verhaal in getrokken.



Kerstival: activiteiten voor kinderen
Er zijn veel activiteiten voor kinderen tijdens het Kerstival. Binnen kunnen ze kerstkaarten knutselen, koekjes versieren en een kerstwens opschrijven. Ook buiten is er genoeg te doen. Er is een klein circus/kermis, waar de kinderen o.a. kunnen eendjes vangen, blikgooien, ‘vuurspuwen’ en ‘sterke man’ kunnen zijn. ‘Ik kan het ook met één arm hoor!’, zegt Faas als sterke man. Ik zie aan zijn gezicht dat hij geniet.



Minke is in de ban van een schommel die sneeuw maakt als ze erop zit en Guus vindt het stoer om mee te bouwen aan een grote knikkerbaan. Ik zie kleine kinderen geboeid luisteren naar een poppentheater. Ja, wij zijn ondergedompeld in kerstsfeer en hebben als gezin genoten van het Kerstival!

Pssst…van 25 t/m 30 december is er elke dag tussen 12:00 en 16:00 uur een levende kerststal op de binnenplaats aanwezig.



Kom je ook tijdens de kerstvakantie naar het Kerstival? Museum Catharijneconvent is beide kerstdagen geopend. Nieuwjaarsdag is het museum gesloten. Het volledige programma met alle activiteiten vind je op de website.

Door Geja van der Greef, moeder van Guus (10), Minke (9) en Faas (7). Geja is tekstschrijver en blogger, lees meer over Geja van der Greef.

Ben je op zoek naar meer kerstuitjes in Utrecht? Lees dan onze andere blogs met leuke tips voor uitjes!