6x naar het museum vanaf de bank!

24 maart 2020
De deuren van alle Nederlandse musea zijn gesloten, maar ondertussen zijn er overal digitale deurtjes open gegaan. Samen met Museumkids verzamelden we 6 leuke tips en kun je toch genieten van jouw favoriete schilderij, kunst of cultuursnack!

1. Het museum bij jou thuis

Weet je dat je het Anne Frank Huis ook van achter je computer kunt bezoeken? Alle kamers zijn helemaal digitaal nagemaakt, compleet mét meubels en al. Je kunt zelf met je muis rondkijken en ontdekken wat er achter elke deur zit.

Dit is nog eens een andere manier van een boek voorlezen! Het Teylers Museum heeft een heel tof interactief prentenboek voor kinderen online staan. Leuk om samen doorheen te klikken. En wat staat er achter het kattenpootje?

Het Van Gogh Museum ontdekken vanuit je luie stoel? Dat kan! Met deze leuke Youtube animatie serie krijgen kinderen een digitale rondleiding door het museum.

2. Tussen kunst en quarantaine

Alleen de Instagrampagina van Tussen Kunst en Quarantaine bekijken is al een leuke tijdbesteding! Deze challenge op Instagram staat helemaal in het teken van jouw favoriete kunstwerk nadoen. En daar komen héle grappige resultaten uit. Het werkt zo:
1. Kies je favoriete kunstwerk
2. Gebruik 3 attributen om het kunstwerk na te maken
3. Deel je kunstwerk met @tussenkunstenquarantaine3. Proefjes voor thuis

Zelf op de knopjes drukken, een wetenschappelijk proefje doen óf iets maken. Dát vinden veel kinderen juist zo leuk aan een museum. Gelukkig kan er ook een heleboel thuis! Science Museum NEMO heeft proefjes online staan én in het Techlab van het Spoorwegmuseum kunnen kinderen van alles leren over treinen.4. Maak je eigen museum

We kunnen niet naar het museum, maar we kunnen wel zélf een museum maken! Vis alle knutselspullen uit de kast en laat de kinderen hun eigen kunstwerken knutselen, schilderen of kleien. Daar zijn ze zo een tijdje zoet mee. Leuke ideeën en tekentips van het Van Gogh Museum vind je in dit filmpje. Kunstwerk klaar? Richt een hoekje in het huis is als tentoonstelling.5. Tips voor thuisonderwijs

Er is zóveel interessants te leren in het museum. Veel musea delen daarom leuke leertips voor kids online. Zo kun je op de site van EYE filmmuseum filmtips en lesmateriaal vinden per onderwijsniveau.

Bij het Van Gogh Museum kun je één van de 28 digitale lessen volgen over de kunst van Vincent van Gogh.

Of laat je elke dag verrassen door een cultuursnack op de digitale scheurkalender. Er zijn kalenders in verschillende thema’s. Tip: plan een vast momentje van de dag om samen met de kinderen over de kalender te praten. Wat zie je?

6. Tijd voor een spelletje?

Oh, kijk hier eens! Op Museumkids.nl vind je een digitale wereld, klaar om ontdekt te worden door kinderen. Op de vrolijke landkaart is er keuze uit spelletjes in verschillende onderwerpen: techniek, biologie, geschiedenis, kunst en nog veel meer!

Of kijk eens op geocraft.nl. Hier vind je héél Nederland nagebouwd in Minecraft, hoe cool is dat! Samen met alle Minecraft spelers in Nederland kun je je eigen huis of buurt nabouwen.Nog meer leuke museumtips? Volg Museumkids op Facebook en Instagram met elke dag een museale tip om samen met je kind thuis te doen.

Leuke dingen om thuis te doen met kinderen

Benieuwd naar meer tips? Lees snel onze blog met 50 tips om thuis met kinderen te doen!

Corona tips kinderen