Toon van Museum Speelklok bij je thuis!

2 april 2020
Ken je Toon al? Toon woont in Museum Speelklok en vertelt de mensen over de zelfspelende muziekinstrumenten en de orgels. Maar hoe is hij daar terecht gekomen? Lees nu het verhaal van Toon en maak zelf je eigen Toon-masker of Toon-kleurplaat!

Het verhaal van Toon
Toon is een heel bijzonder aapje. Hij verstaat namelijk de taal van de muziek. Toontje groeide op in een ver warm land aan de rand van een bos. Op het eerste gezicht was Toon een gewoon aapje. Net als alle andere apen had hij twee oren, twee ogen, vier handen en een staart. En toch was Toon een beetje anders dan de andere aapjes. In ieder geluid hoorde hij een klank, in iedere regenbui een ritme, in iedere bries een melodie, in iedere kreet een toon. Zo hoorde Toon de hele dag muziek. En als hij muziek hoorde móest hij dansen en zingen. Daar kon hij niets aan doen.  

De andere apen vonden het maar niks. Ze vonden dat Toon normaal moest doen. Dan deed hij al gek genoeg. Als Toon weer eens pirouetjes draaide in het bladerdak, of zingend aan een liaan hing, lachten de andere apen hem uit en gooiden pinda’s en bananenschillen naar hem. 

Op een dag zat Toon weer eens in zijn eentje zacht te zingen en de pinda’s uit zijn vacht te plukken toen de grote wijze aap naast hem kwam zitten. De grote wijze aap had veel gereisd in haar leven en had van de meeste dingen wel verstand. “Vertel eens jongen, waarom moeten die andere apen altijd jou hebben?” vroeg de grote wijze aap. Toon vertelde haar van de muziek in zijn oren en van de danspasjes in zijn benen. En van de pinda’s tegen zijn hoofd. “Hmm” zei de grote wijze aap, “hmmm…” ze dacht lang na.  

Het duurde zo lang dat Toon bang was dat ze in slaap was gevallen. Maar toen zei de grote wijze aap: “Toon, jij bent geen gewoon aapje. Jij bent een orgelaapje!”. Lees hier het verhaal verder!

Toon-masker
Wil jij er net zo uitzien als Toon? Maak dan je eigen Toon-masker. Hoe ga je te werk?Klik op deze link om het masker te downloaden. Pak je kleurpotloden of stiften erbij en geef Toon een mooi kleurtje! Ben je klaar? knip Toon dan uit langs de randjes.

Heb je een touwtje bij de hand? Maak dan twee gaatjes, in elk oor één, en knoop het touwtje aan beide oren vast. Nu kun je het masker op je hoofd zetten en ben jij voor heel even Toon!

Heb je geen touw, maar misschien wel een stokje? Plak het masker dan op het stokje. Zo kun je hem toch voor je hoofd houden en kun jij voelen hoe het is om Toon te zijn.

Toon-kleurplaat

Heb je meer zin in een wat gedetailleerder werkje? Help Toon dan bij het inkleuren van deze kleurplaat!

Veel plezier!