Ga met je kind en Partou de strijd aan tegen eenzaamheid

1 oktober 2019
Van 1 tot en met 8 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. Een week waarin mensen de strijd aangaan tegen eenzaamheid onder ouderen. Jong of oud, iedereen heeft vrienden nodig. Ze zijn goed voor onze gezondheid en maken het leven leuker. Daarom brengt Partou kinderopvang ouderen en kinderen samen. Kinderen kunnen een glimlach toveren op het gezicht van ouderen en zelf leren over respect, inlevingsvermogen en diversiteit. Wil je samen met je kind ook je steentje bijdragen? Ontdek de tips.
Week tegen Eenzaamheid! Ga samen met je kind de strijd aan
Lees de tips van Partou Kinderopvang:

1. Stuur een kaartje
Stuur eens een leuk kaartje naar je opa of oma of duw er een door de brievenbus bij die lieve oude dame op de hoek van de straat. Voor de kinderen bij Partou hebben we diverse kaarten ontwikkeld die ze aan ouderen kunnen sturen. Wil jij ook zo’n pakketje kaarten ontvangen? Stuur een mail aan communicatie@partou.nl met onderwerp ‘Kaarten’. De eerste twintig personen die reageren, krijgen een pakketje toegestuurd. Vergeet niet je adres in de mail te vermelden.


2. Schuif ‘s aan
Wanneer je in openbare ruimtes een oudere alleen ziet zitten, schuif dan eens aan en maak een praatje. Betrek je kind bij het gesprek. Laat je kind vertellen waar jullie naartoe gaan of wat jullie plannen zijn.

3. Buurtfeestje
Buurtfeestjes komen regelmatig voor. Vaak krijg je de uitnodiging en de details over het feest via een what’s app- of Facebookgroep te horen. Realiseer je dan even dat ouderen hier vaak niet in zitten. Ga samen met je kind bij ze langs en nodig ze persoonlijk uit. Zeg ook dat je ze voor het feest komt ophalen.

Zorg dat er tijdens het feest een paar leuke oud-Hollandse spelletjes zijn. Denk dan aan sjoelen, ganzenbord of mens-erger-je-niet. Of koop een kleurrijke parachute met een diameter van 300 cm. Laat de kinderen en ouderen in een kring zitten en samen de parachute vasthouden. Gooi een balletje in het midden. De bal moeten ze uiteindelijk in het gaatje in het midden zien te krijgen. Een glimlach gegarandeerd.4. Schoolmusical
Bijna elke school heeft aan het einde van het schooljaar een musical waar familie komt kijken. Voor ouderen is een musical ook een leuk uitje. Vraag de school om een voorstelling speciaal voor ouderen te organiseren.

5. Digitaal contact

Veel ouderen vinden een computer en een telefoon maar ingewikkeld. Neem daarom eens de moeite om uit te leggen hoe eenvoudig je contact legt met zo’n apparaat. Vertel ze hoe ze kunnen skypen, face-timen, appen of sms-en. En zorg dat je kind samen met jou op regelmatig basis contact zoekt.

6. Nationale Pannenkoekdag

Vrijdag 20 maart 2020 is het Nationale Pannenkoekdag. Deze dag staat in het teken van kinderen die pannenkoeken voor ouderen bakken. Is er een verzorgingstehuis bij je in de buurt? Zoek dan contact en leg uit dat het bijna Nationale Pannenkoekdag is en dat je graag met je kind die dag een paar zelfgebakken pannenkoeken langsbrengt. Dit kun je natuurlijk elke willekeurige andere dag ook doen.

Bekijk de video en ontdek wat Partou kinderopvang doet tegen eenzaamheid!Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid
Partou is als landelijke kinderopvang ook aangesloten bij de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het doel van de coalitie is de trend van eenzaamheid onder ouderen te doorbreken. Dit doen ze door zowel landelijke als lokale bedrijven, stichtingen en organisaties met elkaar te verbinden om samen de strijd tegen eenzaamheid aan te gaan.

Over Partou
Wil je meer weten over Partou en over de mogelijkheden in jouw regio? Vind een Partou kinderopvang bij jou in de buurt!