Pet’s Shop bij De Vrijstaat

6 oktober 2020
De Vrijstaat heeft een nieuwe doe-expo! Kidsproofblogger Mandy en haar kinderen ontdekten hier hoe leuk verzamelen is én hoe je van oude spullen gloednieuwe kunst kunt maken. Lees en kijk je mee?
Pet’s Shop bij De Vrijstaat
Op een druilerige, grijze zondagmiddag ging ik met mijn dochters en een vriendin naar De Vrijstaat in Leidsche Rijn. We gingen op ontdekking bij de nieuwe expo Pet’s Shop, een interactieve expositie over verzamelen. Wat krijgen we daar dan te zien vroegen de meiden in de ochtend? Ik vertelde kort wat ik op de site had gelezen. In koor zeiden ze direct, dat klinkt echt heel tof. Dus ze keken vol verwachting uit naar de middag.Kunst is voor kinderen zo’n containerbegrip. Ze hebben vaak nog geen idee wat ze zich erbij moeten voorstellen. Daarom is het des te leuker om ze te laten ontdekken dat kunst heel mooi kan zijn. Zeker als kunst wordt gemaakt door iemand die dol is op verzamelen. Pet van de Luijtgaarden verzamelt echt alles wat los en vast zit. Dankzij Pet is de expo ingericht als heuse shopping mall, een mini-winkelcentrum met allemaal winkeltjes. En in elk winkeltje kun je zelf aan de slag met al zijn verzamelde materiaal. Hoe leuk!We waren ruim twee uur zoet bij de expositie. De meiden hebben zich geen minuut verveeld. In de diverse ruimtes bespraken ze van alles over de verzameling, maar ook mochten ze zelf hun creatieve brein aanzetten. Van het bedenken van een fotoverhaal tot het herbeleven van de goede oude muziektijd waarin we nog naar cassettebandjes of zelfs naar platen luisterden.Bij de expo is voldoende inspiratie te vinden om je creatief uit te leven. De verzamelingen van Pet zijn bijzonder en kleurrijk te noemen. Van een pennen- tot pettenverzameling. Maar ook de old school videobanden en Playmobilpoppetjes vormen een mooi kleurrijk geheel. Al ‘shoppend’ met hun eigen winkelmandje gingen ze alle winkeltjes langs.In een heus knutselatelier mochten de meiden afsluitend aan de slag met een heuse ouderwetse CD met als resultaat een ‘twister’. En in Pet’s shop kun je natuurlijk niet rondlopen zonder een hippe pet die ze helemaal naar eigen wens mogen oppimpen. Ik kreeg een lekker kopje thee en de meiden mochten een drankje naar keuze uitzoeken in het Expo café.De expo is ontzettend leuk, leerzaam en zet weer heerlijk je creatieve brein aan. De meiden vonden het leuk om te ontdekken hoe je oud speelgoed kunt hergebruiken en dat weggooien eigenlijk heel zonde is. Hun boodschappenlijstje is helemaal vol gekomen met stickertjes, dus zeer tevreden gingen we naar huis. Ik ben groot fan van deze creatieve werkplaats in Leidsche Rijn en mijn meiden ook.Praktisch
Pet’s Shop bij De Vrijstaat is van 3 oktober tot en met 6 december iedere zaterdag en zondag geopend van 12 tot 17 uur. In de herfstvakantie zijn ze extra open. De workshops zijn gericht op kinderen vanaf 6 jaar.

Waar is het?
Je vindt de expo in het Gebouw, de expositieruimte van De Vrijstaat, op de hoek van de Grauwaartsingel en de Laurierweg. Navigeer naar Madridstraat 1 en parkeer bij het schoolgebouw.

Klik voor meer informatie over de expo bij De Vrijstaat of het reserveren van een tijdsslot direct naar de site via de roze button!

Kidsproofblogger Mandy woont samen met Martijn en haar drie dochters in de wijk Oog in Al in Utrecht. Haar dochters Merel (11), Sophie (8) en Jasmijn (5) zijn dol op het ondernemen van activiteiten. De weekenden zijn naast hockey en zwemles, dan ook altijd gevuld met gezelligheid. Mandy ervaart het soms als een uitdaging om voor alle meiden iets leuks te organiseren, omdat de leeftijden toch wel uiteen liggen. Daarom bezoekt ze regelmatig Kidsproof locaties, om zo te ontdekken wat geschikt is voor andere gezinnen. Naar de website