Maak je eigen Podcast bij De Vrijstaat

5 februari 2020
Kidsproofblogger Edith ging samen met haar kinderen naar De Vrijstaat, een kunstwerkplaats voor kinderen en jongeren. Twee keer per jaar ontwikkelen ze een tijdelijke en interactieve expositie. Dit keer gaan we de expo RADIO VRIJSTAAT uitproberen, waar je zelf een podcast leert maken. Lees je mee?
Maak je eigen podcast bij De Vrijstaat
Leer en creëer bij RADIO VRIJSTAAT
Op een zaterdagmiddag je eigen podcast opnemen? Dat kan! Nadine, Milou en Stijn gingen je voor. Met microfoons, geluidseffecten en in een echte geluidsstudio. Hoe cool. En er is meer, naast het opnemen doen we ook mee aan een radioquiz, eten we echt radiocafetaria-voedsel en maken in vogelvlucht een reis door de geschiedenis van de radio. Weet jij bijvoorbeeld hoe lang de radio al bestaat of waarom een piratenzender deze naam heeft? Kom naar De Vrijstaat en leer en creëer.

Van heurspel tot podcast
Tijdens de quiz viel het me op dat de kinderen veel radiofeitjes kennen en dat terwijl zij toch vooral muziek luisteren via Spotify of YouTube. Die ritjes in de auto met de radio aan beklijven toch meer dan gedacht. Na de quiz maken we een rondje down memory lane: van een sfeervolle woonkamer uit de jaren 40, via een tuinsetje uit de jaren 70 eindigen we in een slaapkamer anno nu.

Radio Vrijstaat expositie kinderen podcast maken

Na dit tripje hebben we voldoende bagage om aan de slag te gaan met het maken van de podcast. Gelukkig worden we daarin goed begeleid, want het is niet zomaar even plaatsnemen achter de microfoon en vertellen maar. Zo spontaan lijkt het misschien, maar de werkelijkheid is anders.

Radio Vrijstaat expositie kinderen podcast maken

Kiezen en uitwerken
Eerst het thema. Daar zijn we snel over uit, we gaan het hebben over het klimaat en de natuur. Lekker actueel. Dan de diverse invalshoeken. Planten, dieren, temperatuur, afval, nieuwsberichten en iets met een lach. Maar nu? Welke volgorde en hoe vullen we het in? Nadine wil iets vertellen over die arme koala’s, Stijn weet een goede mop en Milou heeft onlangs een boek gelezen waarover ze kan vertellen.

De onderwerpen zijn verdeeld. Nu gaat ieder voor zich aan de slag om meer informatie op te zoeken en te bedenken wat hij/zij gaat vertellen. De één duikt achter de computer, de ander gaat schrijven. Over 20 minuten is het tijd voor een eerste opname.

Radio Vrijstaat expositie kinderen podcast maken

Ssst we zijn ‘ON AIR’
Iedereen heeft zijn onderwerp uitgewerkt en de geluidseffecten staan op band. Tijd voor de eerste doorloop. We weten allemaal wat we willen vertellen, maar met een koptelefoon op en een microfoon voor je mond blijkt het toch ineens best spannend. Gelukkig hebben we tijd voor een proefopname, daarna maken we her en der nog een paar aanscherpingen en zijn dan klaar voor het echte werk. De ‘ON AIR’ lamp knipt aan en we gaan ‘live’. Het blijkt nog steeds best een beetje spannend, maar het eindresultaat is superleuk. Milou, Nadine en Stijn zijn dan ook supertrots op hun eerste eigen podcast! Wil je 'm horen? -> Podcast

Radio Vrijstaat expositie kinderen podcast maken

Wederom een top expo!
Het is De Vrijstaat wederom gelukt om een goede expo neer te zetten. Elke keer verbaas ik me weer over de combinatie van leren en lol. Ook tijdens deze expo weer: een stukje geschiedenis, taalontwikkeling, verhaalopbouw, presentatie skills en daarbij lachen om de geluidseffecten en het horen van je eigen stem op ‘band’. De twee uur zijn voorbij gevlogen! Wij vinden deze expo top en raden je ook zeker aan te gaan.

Wist je trouwens dat je ook met je kinderfeestje naar de expo kunt? Dat wordt ongetwijfeld een gaaf en origineel feestje!

Radio Vrijstaat expositie kinderen podcast maken

Praktisch
De interactieve expo RADIO VRIJSTAAT kun je t/m 5 april iedere zaterdag en zondag bezoeken. Extra open tijdens de voorjaarsvakantie op 26, 27 en 28 februari. Er zijn twee starttijden: om 13 en om 15 uur. Kaartjes koop je vooraf en voor één van deze starttijden. De expositie is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Klik door naar de site voor meer info over deze expo bij De Vrijstaat.

Edith Rameckers, samen met Jeroen, moeder van dochters Milou 11 en Nadine 8, freelance communicatieadviseur en woonachtig in De Bilt. Dit keer was ook vriend Stijn van 11 jaar met ons mee.