Kidsprooftip! De Groene Karavaan reist door Overijssel, zorg dat je samen met de kids er bij bent!

31 maart 2023
Aanrader! Kennen jullie de Groene Karavaan al? Van 15 t/m 19 april reist deze door Noordwest Overijssel. Samen met de kids kan je deelnemen aan workshops, natuurwandelingen, natuurateliers en een open dag om de natuurboerderij te bezoeken. Hoe leuk is dat? Pak je agenda er maar even bij, hieronder zie je wat jij samen met de kids kan doen, ga voor groen! :)
De Groene Karavaan komt naar Overijssel

In de huifkar langs de bloemenvelden

Staatsbosbeheer organiseert samen met natuurboerderij Hogeboom in Hasselt een huifkartocht naar de zeldzame kievitsbloemenvelden. Tijdens de Groene Karavaan nemen ze je in een huifkar mee langs de uiterwaarden van de rivier Zwarte Water. Bij de velden wordt er gewandeld met uitleg van de boswachter. Diverse data in april. Ontdek alle info hier

Bomenfestival de groene karavaan

Workshop broeihopen maken

De ringslang in Overijssel kan wel wat extra ondersteuning gebruiken. Tijdens de Groene Karavaan in Noordwest Overijssel maken we daarom broeihopen voor o.a. de ringslang en jij kan helpen!

Wat staat je te wachten?
Tijdens deze workshop in Rouveen vertellen Jeroen Bredenbeek van Staatsbosbeheer en ecoloog Douwe Schut van de provincie meer over de ringslang én het waarom het zo belangrijk is broeihopen te maken. Daarna ga je zelf aan de slag! Er wordt voor voldoende materiaal gezorgd om tijdens de workshop meerdere broeihopen te maken.

Ben jij een natuurliefhebber en vind je het leuk om de handen uit de mouwen te steken?
De workshop duurt ongeveer twee uur en wordt gehouden op zaterdag 15 april vanaf 10 uur.

natuurboerderij open dag

Workshop Knutselen met afval. Voor kinderen van 6 - 12 jaar

Afval hoeft niet allemaal te verdwijnen in de container. Met flessen, papiertjes, pakken, touw, blikjes, stof en wc-rolletjes maak je de allermooiste creaties. Zo maken we als Stichting Duurzaam Steenwijkerland kinderen en volwassenen bewust van de hoeveelheid afval die we produceren én dat je afval kunt recyclen voor creatieve knutselprojecten.

Compleet verzorgd
Het afval is schoongemaakt en geschikt om mee te knutselen. Daarnaast zorgen we voor al het benodigde knutselmateriaal en staat er wat lekkers op tafel. Jouw gerecyclede dier mag je mee naar huis nemen. Samen maken we er een gezellige middag van!

Woensdag 19 april van 14.00 tot 16.00 uur
Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk


blotevoetenpad

Vier de lente op kinderboerderij de Wezenlanden | Lekker spelen èn groene tips voor jouw tuin

De blaadjes groeien weer aan de bomen, de dieren hebben er weer zin in: kom langs om de lente te vieren op de kinderboerderij de Wezenlanden!

Modderkeuken voor kinderen en tips voor vergroening voor jou!
Voor de kinderen wordt er van alles georganiseerd: van een modderkeuken voor de kleinsten tot een workshop zaadbommetjes maken voor alle leeftijden. Ook kun je al je vragen over de dieren op de kinderboerderij stellen en bij ROVA komt langs met een heus afvalscheidingsspel. Je kunt de Straatboerderij bezoeken en tips krijgen over het vergroenen van jouw straat, een groen dak of opvangen van regenwater.

broeihopen

Op nachtvlinder expeditie. Hoe leuk is dat?

In Nederland leven meer dan 2400 soorten vlinders. Een groot deel daarvan zijn macro-nachtvlinders (ongeveer 865 soorten) of micro-nachtvlinders (heel kleine vlindertjes, ruim 1.480 soorten). Er leven nu nog ca. 53 soorten dagvlinders in ons land. Het verschil tussen dag- en nachtvlinders lijkt simpel: dagvlinders vliegen overdag en nachtvlinders 's nachts. Maar dat is niet helemaal waar, want er zijn ook nachtvlinders die overdag vliegen: de dagactieve nachtvlinders. Nachtvlinders zijn vaak minder opvallend gekleurd, maar er bestaan ook hele felgekleurde nachtvlinders.  

Hoe weet je nou of je met een dag- of nachtvlinder te maken hebt? Dat leer je deze avond van Kars Veling van de Vlinderstichting. Wat is een nachtvlinder, hoe leven ze en hoe kun je ze vinden? Daarna in het donker speuren. Met een wit laken en een lamp om nachtvlinders te lokken. Ze komen op het licht af en dan kun je ze goed van dichtbij bekijken!  
Op donderdag 20 april

Weerribben by night

Sterren kijken met de boswachter!
Moerasbos, water, vogels en eindeloze rietvelden: de natuur in de Weerribben ziet er ongerept uit. Maar heb je het gebied ook wel eens bij het licht van een nieuwe maan gezien?

Op donderdag 20 april kan je om 19:00 uur tijdens de Groene Karavaan meevaren in de fluisterboot van Staatsbosbeheer. De boswachter van Staatsbosbeheer neemt je mee in het gebied en laat je de Weerribben ervaren als alle andere recreanten naar huis zijn. Dat wil je niet missen!

Een vaartocht in de avond is een bijzondere belevenis. Je vaart de nacht tegemoet en ontdekt hoe donker en stil alles kan zijn. Bij de sterrenwacht stap je uit voor een korte presentatie over de sterren en kun je de sterrenhemel bekijken door de sterrenkijker.

De fluisterboot vertrekt vanaf Buitencentrum Weerribben. Meld je hier aan. Let op, deze activiteit kost € 27,50 per persoon en is voor kinderen vanaf 12 jaar. Als je online boekt voor 19 april krijg je een gratis goodie van Natuur voor Elkaar bij de vaartocht. 

De Groene Karavaan

Wil je alle activiteiten bekijken van de Groene Karavaan, ontdek ze via onderstaande roze button.
Alvast heel veel natuurplezier en jullie zien ons vast meedoen op één van de bovenstaande activiteiten! 

Denise & Co. Naar de website