Gezinshuisouders: wonen op je werk

15 november 2021
De mooie organisatie Triade Vitree biedt hulp voor kinderen, jongeren en hun ouders die het door omstandigheden even niet redden. Dit doet Triade Vitree samen met gezinshuizen en pleegouders. Ben jij benieuwd wat een pleeggezin inhoudt en hoe pleegouders en kinderen het ervaren? Lees de ervaringsverhalen hieronder!

Het gezinshuis als familiebedrijf

Samen met zijn vrouw Karen, die naast het parttime gezinshuisouder zijn ook nog een baan als verloskundige heeft, draagt Roy als fulltime gezinshuisouder zorg voor drie jongeren die hij begeleidt bij het opgroeien tot zelfstandigheid. Judith, de moeder van Roy (en als een oma voor de kinderen), werkt ook parttime mee in het gezinshuis.
Een echt familiebedrijf dus! 

Een gezinshuis lijkt zoveel mogelijk op een gewoon gezin, maar dan met professionele opvoeders in huis. Dat zijn de gezinshuisouders. Gezinshuisouder is een betaalde baan, je woont op je werk en draagt 24/7 zorg voor gemiddeld drie tot vijf kinderen en jongeren die niet bij hun eigen ouders kunnen opgroeien. Gezinshuisouders werken als zelfstandig ondernemer, of in loondienst bij Triade Vitree.

Wil jij van wonen je werk maken en van betekenis zijn voor kinderen? Dan is gezinshuisouder worden misschien iets voor jou!

Godwin en Raëshma

Jonge gezinshuisouders

Raëshma (26) en Godwin (27) runnen als zelfstandig ondernemers samen een gezinshuis waar zij zes kinderen en jongeren een thuis bieden. Raëshma, van huis uit microbioloog, zegde in 2019 haar baan op om samen met Godwin een zelfstandig gezinshuis te starten in Almere. Godwin had al ervaring als gezinsouder.
Iets betekenen voor kinderen zat er bij dit stel al jong in. Ze leerden elkaar kennen tijdens het jongerenwerk in de kerk, in de Bijlmer. Toen ze samen een musical moesten organiseren, sloeg de vonk over en bleken ze ook nog eens een gouden team. En dat zijn ze nog steeds!

De kinderen die bij hen wonen vinden het wel cool, zo’n jong stel. “We zitten ook dicht bij hun leefwereld” vertelt Godwin die een aantal bekende rappers in zijn vriendenkring heeft. “Dat is toch cool als die rappers bij jou aan tafel zitten als kind”. Ook het verantwoord leren omgaan met social media is onderdeel van het dagelijks leven. Godwin heeft als influencer op social media een voorbeeldfunctie. Voor de kinderen een prachtig voorbeeld en het levert leuke en leerzame gesprekken op aan tafel. Daar worden de kinderen ook weer wijzer van. 

Heb jij een drive om kinderen en jongeren wegwijs te maken in het leven en hen te steunen bij het opgroeien? Dan is gezinshuisouder worden misschien iets voor jou! Hier lees je het hele verhaal van Godwin en Raëshma.



Lichtpuntjes

Na gestart te zijn als pleeggezin, groeide bij Ramon en Mariëlle de wens om meer kinderen een thuis te bieden en maakten zij de switch om gezinshuisouders te worden. Mariëlle zegde haar baan in de zorg op en kwam in dienst van Triade Vitree. En voor Ramon, die vanwege gezondheidsredenen zijn werk niet meer kon doen, bracht de zorg voor de kinderen, samen met Mariëlle, een betekenisvolle invulling en welkome structuur.

Voordat kinderen en jongeren bij Mariëlle en Ramon komen wonen hebben ze vaak al heel wat meegemaakt. “Kinderen komen vaak best aangeslagen bij ons binnen. Maar als ze een tijdje hier zijn, als ze landen en hun plekje vinden komen ze tot rust. Dan zie je dat de gezichten gaan glimmen, dat de ogen gaan stralen. Dat je naast een kind mag lopen, kleine lichtpuntjes ontdekt, dat is het allermooiste. Het moet je passen als een jas. Iedere dag is een nieuwe dag. Zij kunnen er niets aan doen dat ze bij ons zijn komen wonen. Wij kiezen ervoor om er iedere dag voor hun te zijn” vertelt Mariëlle.

Benieuwd naar het hele verhaal van Ramon en Mariëlle? Lees het hier

Wonen op je werk!

Dat kan als gezinshuisouder. Een gezinshuis is een 'zo thuis mogelijke' vorm van opvang voor kinderen die niet langer bij hun eigen ouders of in een pleeggezin kunnen wonen. Soms hebben kinderen al zoveel meegemaakt waardoor ze net wat meer begeleiding en behandeling nodig hebben dan in een pleeggezin mogelijk is. Voor die kinderen is een gezinshuis vaak het beste alternatief. Een gezinshuis lijkt zoveel mogelijk op een normaal gezin, maar dan met professionele opvoeders in huis. Dat zijn de gezinshuisouders.

Gezinshuisouders wonen en werken als zelfstandig ondernemers vanuit hun eigen huis en dragen 24/7 zorg voor kinderen en jongeren.

Als gezinshuisouder

  • draag je als professional zorg voor maximaal zes kinderen en jongeren
  • bied je een veilige stabiele woonsituatie
  • maak je deel uit van het hulpverleningsteam rondom de kinderen en jongeren
  • woon en werk je in en vanuit je eigen huis
  • werk je als zelfstandig ondernemer of in dienst van Triade Vitree

Voor diverse gezinshuizen in Flevoland en IJsselland is Triade Vitree op zoek naar professionele gezinshuisouders, die in samenwerking met Triade Vitree, als zelfstandig ondernemers of in loondienst een gezinshuis willen starten. 

TIP: Ook benieuwd naar andere vormen van pleegouderschap, zoals weekend pleegouder of deeltijd pleegouder? Lees het blog met ervaringsverhalen van pleegouders!

Je bent ook van harte welkom voor een informatie-avond van Triade Vitree, waar jij al je vragen kunt stellen. 
Meer verhalen van pleegouders lees je hier

Naar de website