Hebben jullie de Zwolse Stadslanderijen al ontdekt? Niet? Wij wel!

23 oktober 2018
De Zwolse Stadslanderijen. Ik hoor je denken, wat is dat? Iets met stadse boeren? Iets met lokale groentes, fruit en andere lekkernijen? Ja! Je zit in de goede richting. Sinds een paar weken volgt ons gezin de Stadslanderijen, die hun intrek komende tijd neemt op boerderij de Dijklandhoeve. Ontdek je mee? Hun evenementen zijn tof en verantwoord! maar hun DOEL is geweldig en wij zijn fan!
Stadslanderijen op de Dijklandhoeve Zwolle
Eten van Zwolse bodem
Eerlijk is eerlijk. Gezonde en lekkere voeding is bij ons in het gezin elke dag aan bod. Bewust zijn van wat je in je mond stopt, maar vooral waar komt het eten vandaan?!
Telen naast de stad, opeten in de stad. Bij de Stadslanderijen weet je wat je eet.
Zij zetten hun groenten, fruit, vlees, kaas, eieren, zuivel en bloemen rechtstreeks af op de stad Zwolle. De afzetkanalen zijn superkort. Daardoor betaal jij een nette prijs voor vers, biologisch voedsel en is de milieubelasting minimaal. Misschien ben je erlangs gefietst of gewandeld toen die heerlijke boontjes nog in de grond stonden of die koe nog graasde in de wei! Je voelt je weer deel van de cirkel van het leven. Ook de boeren verdienen een passende boterham. Zij creëren bovendien nieuwe natuur en recreatiepaden om de stad en zorgen voor landschapsherstel en een vruchtbare bodem. Samen maken we de stad mooier!

De Deel Stadslanderijen

Dijklandhoeve
De plek waar de Stadslanderijen zich komende tijd gaat vestigen is boerderij de Dijklandhoeve. Dit groene pareltje ligt aan de rand van de wijk Aa-landen en vormt de toegang tot het natuurgebied aan de noordzijde van de stad, langs het Westerveldse bos, het Zwarte water en de Vecht. Er is een erf met een aantal ruime schuren en er ligt zestig hectare land om de boerderij. Fietsroute Rondje Zwolle loopt praktisch langs de akkers. Mooier kan het niet! Wij ontdekte de Dijklandhoeve voor het eerst op het Oogstfeest van de Stadslanderijen. Onze kids waren niet weg te krijgen en wij ouders eigenlijk ook niet. Ondanks het weer, lees regen, hebben wij een paar uur op het erf gescharreld. Favoriet bij de onze tweeling was de stro- en dierenschuur. De oudste twee vonden het strobalentheater geweldig!

strobalenschuur

Kerstfeest
Bezoek zondag 16 december de intieme kerstmarkt op het erf van de Dijklandhoeve. Met kerstverhalen uit de wereldliteratuur, van het kindeke tot midwinterverhalen. Luister naar sfeervolle concerten in het strobalentheater. Ontmoet de boeren van de Stadslanderijen. Maak kennis met Stadslanderijen in het Boerderijcafé en drink een warme chocomel of glühwein. Voor de kids zijn er kinderactiviteiten als bouwen in de Bamboestiek Bouwplaats, bomen klimmen onder begeleiding van Macventure-sports, broodjes bakken boven het kampvuur, schommelen en stappen op de stepping stones in de speelschuur en knuffelen met kleinvee in de dierenschuur.

boerderij caf

Lokaal eten?
Wil jij net ons ook je steentje bijdragen? De stad Zwolle mooier maken? maar ook genieten van lokaal eten? Word dan vaste klant van de Zwolse Stadslanderijen. Je eet biologische, superverse groenten, vlees, kaas en zuivel. Alles is geteeld en geproduceerd binnen een straal van 30 kilometer rondom de Peperbus, de iconische toren middenin Zwolle. Als vaste klant, blijft er de mogelijkheid om per kwartaal op te zeggen. Je pakket wordt ofwel vrijdagavond bezorgd, of je haalt het pakket zaterdag op bij één van hun boerderijen. Je kunt vrijblijvend klikken en kiezen in het aanmeldformulier om zo te ontdekken wat voor jou en jouw gezinssituatie het beste pakket is en wat de kosten zullen zijn. 

Juup met varken dijklandhoeve

Tip! De Dijklandhoeve is op de oneven weken elke zaterdagochtend geopend! Ideaal moment om even kennis te maken.

Wij zijn op de Boerenkerstmarkt 16 December. Zien we jullie dan? 

Denise & Co.