3 weken scholen dicht! Hoe houden wij het leuk? Lees onze survivaltips!

17 januari 2021
Ik vind mijn kids echt heel erg leuk. Ik ben knettergek op ze, maar eerlijk is eerlijk, ik kan ze ook wel eens achter het behang plakken! Vooral aan het einde van een lange periode. Nu de scholen voor 3 weken dicht zijn, hoe houden wij het gezellig?
Zo houden wij het gezellig thuis!

Geen school… zó hou je het gezellig thuis! 


Ik vind mijn kids echt heel erg leuk. Ik ben knettergek op ze en knuffel wat af, maar eerlijk is eerlijk, ik kan ze ook wel eens achter het behang plakken! Vooral aan het einde van de kerstvakantie. En dan hebben we vaak nog veel leuke activiteiten buiten de deur gedaan. (lees alle belevingspaden in de omgeving)

Dus het idee dat de scholen voorlopig gesloten zijn om de verspreiding van het coronavirus te vertragen vliegt me wel een beetje aan. Hoe houden we het gezellig? 


Dit is onze survival-strategie-voor-thuis in tijden van de coronacrisis: 


Stap 1:
Familie-overleg. Ga samen zitten en leg uit wat er aan de hand is. De vraag: hoe gaan we hier SAMEN een hele leuke tijd van maken? Zo betrek je je kinderen erbij. 

Stap 2: Visualiseer. Pak een groot vel (of plak een aantal A4-tjes aan elkaar) en een stift. Vraag de kinderen om regels/afspraken te bedenken en schrijf deze op (of teken ze). De psychologie hierachter is simpel: kinderen houden zich liever aan hun eigen afspraken dan aan die van jou. En ook grappig: ze zijn vaak veel strenger in hun eigen afspraken dan jij zou zijn.  

Dus vraag ze:  

- Hoe lang mag je op een thuisdag achter een scherm? (Gamen? YouTube kijken? Op je telefoon?)  
- In je pyjama hangen? 
- Wat kun je zelf doen om het huis opgeruimd te houden? 
- Met welke taken in huis kun je mama helpen?  


Stap 3:
Wees creatief: mijn zoontje wil graag langer gamen dan ik oké vind, ik wil graag dat hij meer leest. En dus krijgt hij voor elk éxtra half uur dat hij leest, een half uur extra game-tijd. Zo wordt lezen ineens héél leuk! 

Stap 4: Kies samen de belangrijkste afspraken uit en geef die een opvallende kleur.  

Stap 5: Plak het vel op een centrale plek in huis. Zo zijn de afspraken voor iedereen goed zichtbaar. Tijdens het avondeten even evalueren en je bent klaar voor de volgende dag!

PS: let op, dit werkt het beste als je sámen met je kind(eren) de afspraken bedenkt, niet als jij ze als regel oplegt… 

Tip! lees ook onze andere blogs! Van binnentips tot natuur rondom huis.