Wat te doen met alle foto's? en hoe? Gastblogger, mama en fotografe Renate van Sgoolfotografie geeft de leuke tips en tricks!

9 maart 2020
YAY! de scholen zijn weer begonnen. Tijd om alle foto's door te nemen van de vakantie. Maar hoe? Wij hebben zoveel geschoten op de smartphone. Moet ik ze nog bewerken? Hoe dan? en wat vindt zij nog de leukste plekjes voor foto's? Gastblogger en mama Renate van Sgoolfotografie geeft de leuke tips en tricks....ook voor door de weeks gewoon thuis! :)
Renate Sgoolfotografie RDECO
Even voorstellen...
Samen met mijn collega Korinne uit Zwolle fotograferen wij veel scholen in en rondom Zwolle. We werken veel samen en dat is super gezellig! Zelf woon ik in Wapenveld, een paar kilometer vanaf Zwolle, in een gezellig dijkhuisje met Oscar en mijn meiden Maureen en Lucia en niet te vergeten onze hond-katten-en-kippen-beestenboel. Omdat mijn passie kinderen fotograferen is, kwam ik al vrij snel terecht bij diverse kinderdagverblijven en fotografeerde ik een aantal scholen bij mij in de omgeving. Ik vind het heel mooi en fijn om op basisscholen foto’s met aandacht te maken van de kinderen in plaats van de in het verleden zoveel gemaakte statieportretten. Er was in het verleden van de schoolfotografie eigenlijk nooit aandacht voor het kind, waardoor de kinderen er vaak niet zo spontaan op staan en het leek allemaal heel snel te moeten…...Dat kan ook anders dacht ik toen! In een vaktijdschrift zag ik een mooi geschreven stuk over Corwin en Ilona over Sgoolfotografie. Daar moet ik bij dacht ik, want samen kom je verder en dat blijkt wel. Het is zo mooi om te zien dat de groep fotografen bij Sgoolfotografie in een aantal jaren is uitgegroeid naar een mooi team van stuk voor stuk fotografen die allemaal fotograferen met veel aandacht en enthousiasme voor het kind. Ik vind het tof om deel uit te mogen maken van dat team.
 
Naast de schoolfoto’s maak ik super graag wat meer kunstzinnigere foto’s van kinderen. Als het ware foto’s van kinderen die iedereen op kan hangen. Dit najaar doe ik voor het eerst mee aan de Open Atelierdagen op de Noord Veluwe. Mijn kunstfoto’s zijn dan bij mij thuis te zien. 

Renate

Fotograferen, leuk?
Ik vind het het allerleukst om zoveel mogelijk in de natuur te zijn tijdens het fotograferen en dan het liefst mét kinderen. Met kinderen gebeurt er altijd wel wat. Ook tijdens het maken van de schoolfoto’s laat ik de kinderen zoveel mogelijk zijn wie ze zijn. Daar geniet ik van!
Tijdens een eenvoudig wandelingetje in Wapenveld langs het kanaal maakte ik deze foto. Mijn dochter op deze foto heeft een stok gevonden en een stuk riet. Alleen al er mee rondscharrelen is leuk en het levert fijne plaatjes op!

Tip
: neem zelf eens een heel laag standpunt, je zult zien dat je verrassende beelden kan maken! Hiermee kan je jouw foto’s echt onderscheiden. Ga gerust eens op de grond liggen of zitten of juist eens vanuit een wat hoger standpunt, kan ook een bijzonder resultaat geven.

foto's buitenspelen

Foto's met smartphone
De laatste tijd maak ik toch wel steeds meer foto’s via mijn telefoon. Ik houd er van om foto’s te laten laten zien zoals het is… met een kleine bewerking vanuit de filmrol op je iPhone, kan je al heel gauw mooiere foto’s laten zien, door de foto even uit te snijden, de horizon recht te zetten (of juist niet ;-)). Je kan foto’s iets donkerder of juist lichter maken als je telefoon niet het juiste licht heeft gekozen en als je al wat met je contrast rommelt, verandert je foto al naar een veel sprekender beeld. Meer hoeft het vaak niet te zijn!

Tip: Download de app snapsheed en ook met Canva kan je heel leuk foto's bewerken.

De leukste plekjes
Ik vind het fijn om lekker dicht bij huis te blijven. Mijn meiden (inmiddels 10 en 12 jaar jong) vinden het heerlijk om fantasierijk in de tuin te spelen. Het liefst gebruiken ze daarbij onze spullen om hun spel nog leuker te maken. Zo spelen ze bijvoorbeeld dolgraag paardje…. onze stoelen en bankjes worden daarbij regelmatig als hindernissen gebruikt. En tja, als wij dan willen chillen in de tuin moeten we soms onze meubels inderdaad weer bij elkaar zoeken, haha! In de zomer en tijdens een hopelijk nu nog mooie najaar doet een eenvoudige tuinsproeier het ook altijd erg goed! Mijn motto is dat een kind niet zoveel nodig heeft om te spelen, natuurlijk is het leuk om af en toe ergens heen te gaan, zo vind ik natuurpaden, zoals bijvoorbeeld in de A. Vogeltuinen in ’t Harde, heerlijke plekken en ook nog eens leerzaam. Doordat het daar nooit zo heel erg druk is, kan je er ook nog eens goed fotograferen, zonder dat er veel andere mensen ongewenst op je foto staan. 

Tip
: Laat je kind vooral lekker spelen en zijn of haar gang gaan en laat ze niet teveel poseren…...
Dus gewoon lekker thuis, in de tuin, tijdens het spel leveren de leukste en mooiste foto's op!

Renate sgoolfotografie


Tip, tip en tips...
Tip
Maak in de omgeving waar je bent ook wat foto’s waar je kind niet op staat, bijvoorbeeld van een vergezicht of een close up van een bijzonder bloemetje of insect. Wij waren afgelopen zomer in Schotland en meestal maakte ik aan het eind van één van onze dagtochten een kleine fotocollage met foto’s vanaf mijn telefoon om naar het thuisfront te sturen.  (Een handige app hiervoor is bijvoorbeeld: bijvoorbeeld Pic Collage) Ook voor het maken van je vakantie-fotoboek is het een aanrader om verschillende type foto’s te combineren. 

foto's Renate

En mijn laatste tip:
Je hoeft niet altijd alles te fotograferen. Je beleeft momenten samen veel intenser als je niet alles vast wil leggen, dus kies er regelmatig bewust voor om je telefoon in je tas of zelfs thuis te laten en ga samen genieten!

Benieuwd naar wat Renate nog meer fotografeerd? of denk je.....wij moeten haar hebben voor Sgoolfotografie, check dan haar website!