Volg ons op Facebook voor meer leuke tips!

Acht tips voor een super stedentrip met kinderenTerug naar het overzicht

4 januari
Stedentrips zijn ontzettend leuk. Zonder kinderen, maar ook mét kinderen. Misschien nog wel leuker! Steden zitten vol verhalen, vol oude helden en verrassingen. Reizen in de grote stad heeft natuurlijk zo zijn eigen uitdagingen. Mijn kinderen hebben al heel wat stedentrips gemaakt. En zo langzamerhand worden we er steeds beter in. Hieronder 8 handige tips!
Reizen is gewoon iets wat je kunt leren! Stap voor stap. Met Air B&B is reizen met kinderen nog zoveel makkelijker geworden. Het is betaalbaar en je kunt een gezinsvriendelijke accommodatie uitkiezen. Tussen je uitjes door kun je dan lekker thuis chillen en af en toe thuis eten om de kosten binnen de perken te houden. Alvast een handige tip: maak wel duidelijke sleutelafspraken. Ik stond ooit in nachtelijk Antwerpen met drie vermoeide kinderen voor een gesloten deur.

TIP 1
Betrek je kinderen bij het programma. Er zijn reisgidsen speciaal voor kinderen. Beleef samen de voorpret en laat je kind(eren) een top 3 van bezienswaardigheden maken. Bekijk dan samen wat haalbaar is. Ik maak er meestal meteen een beetje financiële opvoeding van door ook het budget op tafel te leggen en samen over de verdeling te praten. Win-win dus.

TIP 2
Heb een plan B. Houd zelf allerlei opties achter de hand voor als zaken anders lopen dan gepland. De metro duurt langer dan gedacht, de wandeling liep niet soepel, het museum valt tegen. In dat geval tover je plan B tevoorschijn. En natuurlijk heb je in het buitenland WIFI zodat je altijd de weg kunt vinden.

TIP 3
Over de metro gesproken. Het openbaar vervoer is een attractie op zich. Tenminste dat vinden mijn kids. Ik kijk dan ook altijd voor een tram of bus die de stad goed doorkruist, zodat we een route lekker lang kunnen blijven zitten.

TIP 4
Boottocht & uitzicht. Twee toppers die het altijd goed doen. Ergens omhoogklimmen voor een uitzicht en daarna foto’s maken en gebouwen raden. En de boottocht; wel veel zien, niet veel hoeven lopen. En soms moet je dan voor lief nemen dat kinderen zo hun eigen bezienswaardigheden hebben. Zo had in Gent mijn pre-puber meer oog voor de gadgets van de Koreaanse toeristen dan voor de prachtige route……

TIP 5
Laat ze hun eigen rugzak inpakken. Ja, dat kunnen die kinderen best zelf. Als je een gymtas kan inpakken, kun je ook best je eigen rugzak inpakken. Mijn aanpak: hang een week van tevoren een paklijst op de wc-deur. Voor vertrek kunnen ze die dan dromen. Let wel op temperatuurverschillen, mijn zoon had een korte broek mee in oktober naar Berlijn……

TIP 6
Geef je kinderen een eigen taak die past bij hun sterke kanten. Bij ons is er eentje bijvoorbeeld handig met routes. De ander kan dingen goed onthouden. De jongste kijkt naar grappige mensen. Ook wisselen we af wie de leider is, diegene loopt voorop.

TIP 7
Geniet van alles wat mis gaat. Nee, niet alles lukt. Je schoenen doen pijn of het begint te regenen, het is saai of een attractie valt tegen. Op vakantie lukt het mij altijd wat beter om hier wat soepeler mee om te gaan. En te kijken of er daardoor weer niet nieuwe avonturen ontstonden. Want als we niet weggeregend waren in dat klimpark hadden we nooit dat lekker yoghurtijs bij dat ene tentje ontdekt.

TIP 8
Heelys! Ja, als je kinderen nog geen topwandelaars zijn, dan zijn heelys een uitkomst. Het rolt ook lekker over die gladde boulevards of pleinen in het centrum. Reserveschoenen in de rugzak mee. Wij hadden er zelf ook veel bekijks mee in Spanje. Heel grappig, toen waren wij de bezienswaardigheid!

Succes en vooral veel plezier!

Martine