Tentoonstelling VondelingenTerug naar het overzicht

Een bijzondere familietentoonstelling over vondelingen bij het Stadsarchief Amsterdam!
Als er vandaag de dag een vondeling wordt gevonden, springt de pers er bovenop. Een vondeling is groot nieuws, het komt zelden voor. Dat was in het verleden wel anders.

Rond 1800 werden in Amsterdam jaarlijks tussen de 300 tot 800 kinderen gevonden, dat wil zeggen één tot bijna drie per dag. Al die vondelingen werden opgenomen in het Aalmoezeniersweeshuis aan de Prinsengracht.

Het archief van het Aalmoezeniersweeshuis is één van de meest bijzondere en aangrijpende archieven in het Stadsarchief. Bij de te vondeling gelegde baby’s werd vaak een persoonlijk briefje van de moeder aangetroffen. Al die briefjes zijn bewaard. Deze hartenkreten geven een indringend en ontroerend beeld van het lot van de kinderen en het verdriet van de moeders, van de armste bewoners van de stad

De familietentoonstelling Vondelingen, vanaf juni te bezoeken, gaat over moederliefde, armoede en de zorg voor elkaar, over hoe het destijds ging maar ook over de jeugdzorg van tegenwoordig.

Zes levensverhalen van vondelingen worden in de tentoonstelling met animaties verteld. Onder meer het verhaal van Adam Voorn, één van de voorvaderen van schrijfster Carry Slee.
 
Bij een bezoek aan de tentoonstelling krijgen alle kinderen t/m 18 jaar een Bronnenboekje mee over het Aalmoezeniersweeshuis. Ook zijn er op de tentoonstelling speciale kinderteksten te lezen.
Bij het archiefspel ‘Vier kinderen’ kunnen ouders en kinderen samen op onderzoek gaan naar het levensverhaal van vondelingen.

Klik voor meer informatie op de roze websitebutton.

Neem ook eens een kijkje tussen de leukste kidsvriendelijke restaurants!

Stadsarchief Amsterdam

Vijzelstraat 32
1017CB Amsterdam
Openingstijden Zie website Prijs Zie website Naar de website Direct mailen Telefoonnummer
Meer leuke tips

Blogs & filmpjesAlle blogs

Uitgelicht

Hiep Hiep Hoeraaaaa....

Hiep Hiep Hoeraaaaa....

Ben je in de zomervakantie jarig geweest of binnenkort jarig of je verjaardagsfeestje vanwege corona nog niet gevierd? Dan ga je vast je Kinderfeestje binnen vieren! Bekijk snel onze bijna 300 kinderfeestjes....zit er vast een voor je tussen

Fijne verjaardag!

Naar de feestjes