Getest: CODA Paper Art 2021

10 oktober 2021
Elke twee jaar is de tentoonstelling Paper Art te zien in CODA. Ook dit jaar namen wij een kijkje samen met de kinderen. En het was weer fantastisch! Je leest alles over ons bezoek in deze blog.
100% Kidsproof getest: CODA Paper Art 2021
Al sinds mijn dochter had gezien dat Paper Art weer in CODA is, kreeg ik de vraag; wanneer gaan we nou? Twee jaar geleden had de tentoonstelling veel indruk gemaakt blijkbaar. Op mij trouwens ook, dus ik ga er graag met de kinderen heen!

Tip: Wist je dat kinderen tot 15 jaar gratis maar CODA museum mogen? Heb je zelf een bieb-pas? Dan mag je ook kosteloos naar binnen!


Ons bezoek

Bij binnenkomst valt direct de grote geluidsinstallatie van Zimoun op. Van de buitenkant lijkt het een soort van toren gemaakt van kartonnen dozen. Door een soort poortje mag je hier naar binnen, zodat je echt op kunt gaan in het kunstwerk. Door een (ogenschijnlijk) simpel mechanisme creëert hij een beweging en door gebruik te maken van de akoestiek levert dit een hele bijzondere ervaring op. Wij vonden het wel een beetje lijken op regen dat tikt op het zolderraam.

Als we verder lopen zien we de meest uiteenlopende kunstwerken. Uiteraard allemaal gemaakt van papier. Mijn jongste (5) weet even niet waar hij moet kijken en loopt kris kras door de expositieruimte. Hij is helemaal onder de indruk, dus ik laat hem maar even gaan.

Als hij alles vluchtig heeft bekeken lopen we samen van kunstwerk naar kunstwerk. Met de catalogus in m’n hand praten we over elk kunstwerk. Wat zien we? Hoe is het gemaakt? Vind je dit mooi? Bij het ene kunstwerk zijn ze diep onder de indruk, bij het andere weten ze bijna niet waar ze moeten kijken. En een enkele keer zijn ze bijna verontwaardigd; dit kunnen ze toch zelf ook wel maken! De mensen om ons heen moeten grinniken. Heerlijk om kunst door de ogen van een kind te zien.


Proefschrift

We hebben niet alleen een catalogus meegenomen, maar ook een proefschrift. Dit is een opdrachtenboekje waarmee je ter plekke, maar vooral ook thuis aan de slag kan. Echt iets voor mijn creatieve dochter! Een aantal opdrachten kan je het beste in CODA uitvoeren; deze herken je aan het @CODA icoon. Verder geven ze je de tip om veel foto’s te maken van de kunstwerken, zodat je thuis ermee verder kunt.

Het proefschrift is trouwens ook heel leuk voor volwassenen. Er staan speciale tips voor kids in, maar eigenlijk zijn alle opdrachten leuk voor jong en oud. Ook als je niet super creatief bent!


Viking Schip

Op de zaterdag dat wij er waren konden we samen met kunstenaar Mariëlle van den Berg bouwen aan een viking schip. Op 7, 14, 21, 25 augustus kan dit ook van 12:00 tot 17:00 uur. Je mag gewoon aansluiten bij deze activiteit als je het museum bezoekt. Eind augustus moet het kunstwerk klaar zijn. Mijn kinderen vonden het mega cool dat ze meegeholpen hebben aan een echt kunstwerk. “Eigenlijk ben ik nu dan ook een echte kunstenaar, toch mama?” Tuurlijk schat!CODA Atelier

Na het Viking schip schuiven we een klein beetje op naar het Atelier. Hier mag iedereen een eigen kartonnen doosje decoreren. Als je klaar bent zet je deze bij de andere unieke doosjes, waardoor het kunstwerk groeit. Er ligt van alles om de doosjes mee te versieren; papier, tijdschriften, stiften, crêpe papier en nog veel meer. Heb je thuis nog een leuk behangetje liggen? Neem het gerust mee!

Of ik ook een half uurtje helemaal zen heb zitten knutselen? Zeker weten! Het CODA atelier is namelijk echt niet alleen voor kinderen. Jong en oud mogen hier aan de slag met hun eigen kunstwerk van papier. Bijna jammer dat hij niet mee naar huis mag. Bijna… want aan twee kunstwerken meewerken op één dag is natuurlijk wel super tof!


Onze favorieten

Na het knutselen lopen we nog één klein rondje. We maken allemaal een foto met ons favoriete kunstwerk. Kiezen was niet makkelijk, want er staan zoveel prachtige kunstwerken. De kinderen zijn oprecht onder de indruk en enthousiast over wat ze hebben gezien vandaag. Ik vind zelf een bezoek aan CODA altijd wel lekker laagdrempelig. Je kunt hier met een gerust hart je kinderen mee naar toe nemen!

Ik wil het liefst elk kunstwerk aan je beschrijven, maar mijn woorden doen de kunstwerken echt tekort. Eigenlijk zou iedereen uit de regio even zelf een kijkje moeten nemen. Mocht je ook gaan, laat ons dan weten welk kunstwerk jullie favoriet is en tag ons op instagram. Wij zijn heel benieuwd wat jullie uitkiezen!


Goed om te weten

Paper Art is nog tot en met 9 januari 2022 te zien in CODA. Kinderen tot en met 15 jaar zijn gratis, net als met een Museumjaarkaart of CODA bibliotheekpas. Anders betaal je €10 entree. De catalogus is te koop in de CODA winkel voor € 3,95. Het opdrachtboekje scoor je hier voor €2,50.

Naast de tentoonstelling zijn er ook nog heel veel extra activiteiten rondom Paper Art te doen, zoals het thuispakket en de maakmiddagen. Deze vind je allemaal terug in onze Uitagenda. Ook is de Tour de Papier heel leuk om met het gezin te fietsen. Je kunt de route zelf aanpassen aan het uithoudingsvermogen van de kinderen. Handig!

Heel veel plezier!

Liefs,
Patricia Naar de website