icon-closeLandelijk Meer muziek in de klas
icon-closeLandelijk Meer muziek in de klas

Insidertips van een echte fotograaf

27 augustus 2018
Wat betreft fotografie ben ik een echte leek, ik schiet altijd een heleboel foto’s met de hoop dat er dan wat tussen zit. Zo leuk dat ik Gerrieke (Fotograaf bij Sgoolfotogafie en moeder van een zoontje van twee) het hemd van het lijf mocht vragen!
Mijn eerste vraag is natuurlijk, wat maakt Sgoolfotografie.nl anders dan de andere schoolfotografen?
Allereerst is een Sgoolfotograaf een échte fotograaf. Daarmee bedoel ik dat de leden van ons team zichzelf maar ook elkaar doorlopend uitdagen om steeds beter te worden. Verder kijken we altijd goed naar de kinderen die we voor de camera krijgen en fotograferen we ze zoals ze écht zijn.

Schoolfoto’s maken, dat lijkt met lastig….

Ik vind het iedere keer weer een leuke uitdaging. In de beperkte tijd die je hebt, wil je zo leuk mogelijke foto’s maken. Daarnaast heb je te maken met verschillende leeftijden. De kleuters zijn vaak heel verlegen en de kids van groep 8 zijn al heel erg bezig hoe ze op de foto komen te staan. De tip om kids wat te laten ontspannen? Laat ze gekke woordjes roepen zoals koekie of poepie. Hierdoor schieten ze vaak al spontaan in de lach en het uitspreken van het woord zorgt voor een leuk effect! Oudere kinderen hebben vaak al een heel sterke mening over hoe ze op de foto willen staan, ik probeer ze dan wel altijd over te halen om iets nieuws te proberen. Gewoon door één foto te schieten op hun manier en eentje op die van mij, dan laat ik het verschil zien en zijn ze meestal blij met het resultaat.

Tip: ga je met jongere kinderen naar school voor een broertjes/zusje foto? Blijf dan gewoon even op de gang wachten. Wanneer ouders aanwezig zijn letten kinderen vaak meer op wat papa en mama, zonde van die leuke kiekjes.  

Even over de kleding op schoolfoto's, heb jij nog tips?
Wij overleggen altijd met de school wat voor soort achtergrond we gaan gebruiken. De ene keer is het een witte achtergrond en de andere keer meer grijs. Kijk gewoon welke kleding goed bij je kind staat. Een wit shirt met een blauwe spijkerbroek staat heel mooi op een witte achtergrond en kleurige kleding komt weer heel mooi uit tegen een wat grijzige achtergrond.
 

Oké en dan voor alle amateurfotografen onder ons, wat is de grootste fout die we maken bij het schieten van foto’s?
Het eerste wat me te binnenschiet is de zogenaamde 'pinterestfail'. Je kent het wel, je ziet een superleuke foto op Pinterest of Instagram en die wil je dan met je eigen kids namaken. Dat is meestal gedoemd om te mislukken. Probeer dicht bij jezelf te blijven, dan krijg je de mooiste foto’s. Laat je kids lekker spelen en schiet dan gewoon een heleboel foto's. Je ziet ook vaak dat foto’s gemaakt worden vanuit het gezichtsniveau van de ouders, probeer ook eens foto’s te maken op het gezichtsniveau van je kind, dat geeft een mooier effect. Overdreven hoog staan kan ook weer heel leuk zijn, je ziet dan het gezicht van het kind niet maar wel heel mooi waarmee ze op dat moment bezig zijnBinnen of buitenfoto's?
De mooiste foto’s maak je altijd buiten in de natuur. Vooral het bos geeft een geweldige achtergrond! Je kunt afhankelijk van het seizoen, de kleding van de kids afstemmen op de kleuren van de natuur. Wil je iets er uit laten springen dan zorg je voor contrast, het zogenaamde warm en koud contrast. Maar het is ook heel mooi om dan juist de kleding bij de achtergrond te laten passen. En zwart/wit of kleur? Dat is echt afhankelijk van de foto. Vuistregel hierbij is dat emotie beter uitkomt in zwart/wit. Hoe zit het ook al weer met de zon?
Als je buiten aan het fotograferen bent dan zorg je dat de zon achter het kind staat, jij fotografeert dus tegen het licht in. Maak je een binnenfoto dan zorg je dat jij met je rug naar het licht toe staat. Binnen is het veel donkerder en dat maakt het maken van een goede foto's veel lastiger dan buiten.

Nog een paar extra tips?
Wil je bewegende kinderen goed fotograferen, dan kun je met het inhouden van de cameraknop op je telefoon heel veel foto’s tegelijk maken. Kies daar de beste uit en verwijder de rest. Wil je toch echt binnenfoto's maken, zorg dan dat je de kinderen niet strak tegen een muur (of de kerstboom) aanzet. Door ze een paar flinke stappen naar voren te laten zetten kun je de achtergrond wat laten vervagen. Dat geeft een mooier effect.Over Gerrieke

Gerrieke heeft haar opleiding gevolgd aan de Fotovakschool in Apeldoorn. In 2013 is ze haar eigen fotografiebedrijf begonnen, gespecialiseerd in familiefoto’s, bruiloften en geboortekaarten. Daarnaast werkt ze een aantal uren voor Sgoolfotografie waarin ze op scholen de mooiste schoolfoto’s maakt van kinderen. Lijkt het je leuk om ook een gave reportage van je gezin te laten maken of wil je Sgoolfotogafie bij jouw op school foto’s laten maken? Neem dan even contact op met Gerrieke via info@gerrieke.nl.