Ontmoet kasteelbewoners in kasteel Rosendael

3 oktober 2021
Onlangs ging ik met Kidsproofreporters Aniek en Evi op een zondagmiddag naar kasteel en park Rosendael. We hebben kasteelbewoners in echte kostuums ontmoet en geluisterd naar hun mooie verhalen over het leven hier vroeger. Daarna gingen we nog lekker op pad met de Beleef! Plattegrond in het park. Een supermiddagje uit! Lees onze leuke ervaringen!
Ontmoet kasteelbewoners in kasteel Rosendael
Hoewel ik zelf al meerdere keren met mijn eigen kinderen kasteel en park Rosendael bezocht heb, is het iedere keer weer een feestje om hier te zijn. Het verwonderen begint al als we het kasteelterrein op lopen en we het imposante kasteel uit de 17e eeuw zien.Een keer per maand kun je op zondagmiddag kasteelbewoners ontmoeten, geheel gekleed in de stijl van toen! En weet je wat nou zo leuk is, is dat je hun van alles kunt vragen over de diverse vertrekken en de geschiedenis van dit prachtige kasteel. We beginnen onze tour in de hal van het kasteel en worden ontvangen door de kasteeldame! Aandachtig luisteren Aniek en Evi naar alles wat zij vertelde over dit vertrek. Er is ook lekker de tijd om vragen te stellen aan de kasteelbewoners.Wil je nog veel meer te weten komen over de geschiedenis van het kasteel? Dan is de IZI. Travel app ook een aanrader. Deze kun je gratis downloaden en als je de app gebruikt als tour door het kasteel krijg je bij elk kasteelvertrek meer informatie. Erg leuk!

In de Tweede Salon staat de kasteelheer klaar om de meiden en mij van alles te vertellen over dit vertrek. De servieskast trekt onze aandacht en de meiden luisteren aandachtig naar zijn interessante verhaal over het mooie servies.Vervolgens lopen we naar de Torenzaal in de donjon, de dikke ronde toren van kasteel Rosendael. We pakken hier de IZI. Travel app er even bij om te lezen wat er in deze zaal zich vroeger afspeelde. Vroeger was het ook al een feestzaal en tegenwoordig worden hier huwelijken voltrokken en daar is het echt een prachtige plek voor. Hoe gaaf is dat!Na het verhaal over het trouwen op het kasteel, lopen we verder en komen we in de Bibliotheek terecht met heel veel boekenkasten met maar liefst 3000 boeken erin. Ook weer zo'n imposante zaal met een bijzondere lichtinval door de lichtkoepel op het dak. In het midden van deze zaal staat een door kasteel Rosendael ontworpen pool biljart uit ca. 1860. Aniek is nieuwsgierig naar wat er op het bordje bij staat.Nadat Aniek en Evi deze mooie zaal uitgebreid hebben bekeken, vervolgen we onze kasteel ontdekkingstocht en gaan we een verdieping lager.We komen uit in de Blauwe slaapkamer, een comfortabele dames slaapkamer. Vroeger vond het openbare leven vooral plaats op de benedenverdieping, zo hoorden wij ook van de kasteeldame. Onze Kidsproofreporters kijken hun ogen uit bij wat de kasteeldame met de mooie jurk en zwarte lange handschoenen aan het vertellen en aanwijzen is.


Als we onze route vervolgen, komen we in Keppels kamer. We blijven even langer stilstaan bij het zithoekje met kinderspeelgoed en de Hindelooper meubeltjes. Dat trekt extra de aandacht van de meiden, omdat dit ook weergeeft hoe de kinderen in het kasteel leefden.Als ik de meiden op een later moment vraag welke kamer in het kasteel ze het leukst vonden, vertellen Aniek en Evi allebei dat ze de blauwe kamer het leukst vinden. 'Daar is veel over te vertellen. Er is bijvoorbeeld een tafeltje met een klepje waarin iedereen het eigen borduurwerk in deed als ze klaar waren met thee drinken, kletsen en borduren'.

Via de grote trap lopen we verder naar beneden en komen we weer uit in de hal waar we onze kasteeltour begonnen zijn.De kasteeldame verwijst ons nog even naar het Beleef! Souterrain waar er voor kinderen nog leuke spellen zijn en je nog een toffe kasteelfoto kunt maken!Als Aniek en Evi deze grote gouden lijst zien, twijfelen ze even of we daar wel een foto mee mogen maken. Ja, hoor, het staat er helemaal klaar voor! Dus daar gaan ze, even kijken hoe ze erop willen staan en....Smile!Na onze leuke en leerzame tour door het kasteel gaan we ook nog op ontdekkingstocht in park Rosendael. Superleuk om een bezoekje aan het kasteel te combineren met Speuren & Spelen met de Beleef!plattegrond. Op de plattegrond staan alle highlights uit het park die je echt niet mag missen.We komen als eerste langs de Bedriegertjes en wat een lol hebben de meiden als ze hun best doen om droog naar de overkant te lopen en ze toch nog nat worden.Na alle pret bij de bedriegertjes gaan onze Kidsproofreporters verder met de volgende uitdaging: de hangbrug. Ook altijd zo'n succes bij kinderen. Evi gaat voorop en probeert, zonder natte voeten te krijgen, naar de overkant te lopen. Daarna volgt Aniek. Best lastig als de brug enorm wiebelt en als de meiden om de beurt ervoor zorgen dat de brug nog extra wiebelt, maar lol zeker gegarandeerd!Na het avontuur van de hangbrug, volgt meteen een nieuw avontuur: het blotevoetenpad. Voordat de schoenen uitgaan, kijken Aniek en Evi hoe het pad eruit ziet en volgens staan daar ineens de schoenen aan het begin van het pad en gaan ze op weg. Dat is even wennen aan de voeten met al die verschillende ondergronden, maar het gaat hun goed af. Aan het einde komen ze dezelfde weg weer terug gelopen.Overal in het park kun je genieten van mooie uitzichten, waaronder bijvoorbeeld hier met het uitzicht op de mooie vijver in het park.En als je wel eens in park Rosendael geweest bent, weet je vast deze zwarte lijst te vinden. Niemand die hier voorbij zal lopen zonder even een foto te maken, toch! Zó leuk!Wil je nog meer avontuur? Op verschillende plekken in het park zijn er activiteiten met water, zoals hier de stapstenen in het water. Wie is het snelste aan de overkant?Na zowel in het kasteel en in het park zoveel gezien, gehoord en gedaan te hebben, kijken we met heel veel plezier terug op deze fijne middag op deze mooie Kidsproof locatie! Aniek en Evi geven aan dat ze het erg leuk vonden en dat ze nog wel veel meer kasteelbewoners in kostuum hadden willen zien. Ze vonden hun verhalen ook heel erg interessant. En ze hadden zoveel lol in het park hadden met al die leuke highligths, zoals de Bedriegertjes, het Blotevoetenpad en de Hangbrug.

Kijk het kasteel daar shinen met op de voorgrond die oranje bloemetjes. Hollandser kan bijna niet, toch, zo mooi!Wil je zelf ook de kasteelbewoners in kostuums een keer ontmoeten? Dat komt goed uit, want 'Ontmoet de kasteelbewoners' keert de komende maanden terug (1x per maand op zondag) nl. op 24 oktober, 14 november en 12 december. Dus reserveer tijdig je kasteeltickets online!

Klik voor meer informatie over kasteel en park Rosendael en alle leuke activiteiten op de roze websitebutton.

Groetjes, Esther Naar de website