STAR WARS Identities. Onze kidsreporters op een quest.

1 oktober 2017
Onze Kidsproofreporters Teun (11) en Kobe (7) bezochten STAR WARS Identities - the Exhibition in Utrecht. Een tentoonstelling, maar vooral ook een quest. Hebben ze ontdekt wie ze zijn en wat ze gevormd heeft?
Star Wars identities The Exhibition Utrecht

Gewapend met een polsbandje en geluidskastje, maar zonder zwaard (die moest in een kluisje achterblijven), stappen we de tentoonstelling binnen. We weten dat we 200 originele Star Wars filmkostuums, rekwisieten en meer te zien krijgen. En.. dat we met het polsbandje aan de slag gaan om onze eigen Star Wars identiteit te creeeren. Teun (11) heeft alle Star Wars films gezien en vindt de donkere krachten ontzettend boeiend. Hij hoopt dat hij als een echte Darth Vader uit de quest tevoorschijn komt. Ik (moeder van de boys) heb me eerlijk gezegd nooit echt in Star Wars verdiept en al die karakters zeggen me niet zo veel. Ik ben dus extra benieuwd hoe dat uitpakt.



Keuzes maken
De eerste keuze moet na het zien van een film al direct gemaakt worden. Welke oorsprong heb je; oftewel welk wezen ben je? Met je armbandje tik je de muur aan bij het wezen van jouw keuze. De Ewok ziet er zo schattig uit; dus die wordt het voor mij. Een boswezentje, niet heel sterk , maar doordat ze met zijn allen zijn toch enorm krachtig. Dat spreekt me wel aan. 



The real deal
De kinderen hebben al gauw door dat dit leuk en interactief is en rennen de tentoonstelling in hoog tempo door om alle vragen over oorsprong (waar kom je vandaan?), invloeden (vrienden, ouders), en keuzes (welk beroep, je waarden) langs te gaan. Overal hoort een filmpje met uitleg (via je oortje) en een scene uit de film bij.  Natuurlijk zie je overal de poppen, tekeningen maar ook hele ruimteschepen en meer. Dat is best indrukwekkend. Vooral ook omdat je weet dat dit de echte zijn. De butsjes die ze op de filmset hebben opgelopen worden met trots getoond en dat doet je beseffen naar iets unieks te kijken. 



Hoger doel
Je werkt naar een doel toe; aan het eind toont zich jouw unieke wezen op een groot scherm. Jouw eigen unieke identiteit. De tentoonstelling heeft daarmee net als de films een diepere laag. Voor niet Star Wars fans (als ik) maakt het de tentoonstelling boeiend en zet je op sommige punten even flink aan het denken. Dat zegt de jongens misschien nog niet zoveel. Kobe (7)  heeft wel al gauw door dat als hij teruggaat naar het begin en andere keuzes maakt er een andere uitkomst is. Dat is leuk en laat dat nou een les zijn waar je de rest van je leven heel veel profijt van kan hebben. 

Praktisch: De tentoonstelling is t/m 11 maart 2018 te zien. Kinderen tot 12 jaar moeten onder begeleiding van een volwassenen de tentoonstelling bezoeken. Je vindt de exhibition in het Cinemec gebouw in Utrecht Leidsche Rijn. Er is voldoende parkeergelegenheid en het is makkelijk aan te rijden.