Wetenschap bij je thuisTerug naar het overzicht

Ontdek alles over de wereld van de wetenschap met de thuisopdrachten van Rijksmuseum Boerhaave!
Rijksmuseum Boerhaave is nu helaas gesloten. Maar… ook zonder in het museum te zijn, kun je van alles ontdekken over de wereld van de wetenschap! Iedere week wordt een nieuwe opdracht of proef geplaatst op hun website. Doe je ook mee?

Er zijn allerlei verschillende opdrachten, bijvoorbeeld:

Luister naar je lijf
Wat je voelt in jouw lijf, dat weet je zelf het beste. De dokter start daarom altijd met vragen en luisteren. Daarna begint het onderzoek bij de patiënt: het meten van je temperatuur en je hartslag. Met deze opdracht ga je checken hoe fit jij bent! Doe je mee?

Maak je eigen stethoscoop
Wat kun je met een stethoscoop? Juist, je kunt hiermee luisteren naar het geluid in je lichaam. Je kan er iemands hartslag mee horen. De dokter luistert met zijn oor aan de ene kant van de buis en zet de andere kant op de borst van de patiënt. Met deze opdracht maak je er zelf één. Luister naar je eigen hart of die van je teddybeer..

De boterhammerproef
Wat kun je met een microscoop? Juist het is een soort supervergrootglas waarmee je virussen, bacteriën en schimmels kunt zien. Microscopen worden gebruikt om een vaccin of medicijn voor virussen te maken. Hoe schoon zijn jouw handen? In dit proefje leer je hoe je de kleine deeltjes op je handen kunt zien, zonder microscoop. Dan weet je straks waarom je nu zo vaak je handen moet wassen! Veel plezier!

Maak je eigen coronabeestje
Dit is een opdracht waardoor je het coronavirus hopelijk minder eng gaat vinden! Maak je eigen coronabeestje. Is jouw beestje lief of eng, harig of glibberig, en wat is zijn lievelingseten? Laat je fantasie de vrije loop.

Wij kunnen niet wachten... naar het museum!
We hopen natuurlijk dat we snel het museum weer kunnen bezoeken. Heerlijk om weer naar de waterspeeltuin te gaan met de kinderen. Kopje koffie erbij.. kan jij ook niet wachten? Wil je toch alvast een kijkje nemen in het museum doe dan de virtuele tour!

Klik door via de roze button voor alle informatie en handleidingen.


Rijksmuseum Boerhaave

Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden
Naar de website Direct mailen Telefoonnummer
Meer leuke tips

Tips van de maand

Blogs & filmpjesAlle blogs

Uitgelicht

Super leuke vakantiekampen

Super leuke vakantiekampen

Je vervelen in de vakantie? Niet tijdens een van de toffe vakantiekampen. Sportief, technisch, dichtbij of wat verder weg, met of zonder overnachting....de mogelijkheden zijn eindeloos!

Reserveer jouw zomerkamp!