16x coronaproof speurtochten in Nederland

23 december 2021

Met een extra lange kerstvakantie kan iedereen wel wat inspiratie gebruiken om er drie leuke weken van te maken. Af en toe een frisse neus halen hoort daar ook bij. Daarom verzamelden we deze buiten-speurtochten voor jullie. Zo kun je er toch even met je gezin tussenuit, binnen de geldende coronabeperkingen.

Bekijk hier een paar van onze favoriete speurtochten door het land! Liever wat dichter bij huis speuren? Er zitten ook een aantal zoektochten in en om Flevoland bij.

1. Verhaalvontuur - Amsterdam (of Alkmaar, Rotterdam, Breda, Haarlem)


Ontdekkers gezocht! Scan met je telefoon of tablet de story codes (QR) op jullie schatkaart en speur door de grachtengordel en Jordaan. Verhaalvontuur is een interactieve rondleiding en speurtocht in één. De afhaallocaties zijn tijdens lockdown geopend. Wist je dat Verhaalvontuur edities in meerdere steden heeft? Namelijk in Alkmaar, Rotterdam, Breda en Haarlem! Bekijk hier Verhaalvontuur in Amsterdam.

2. Smartphone Speurtocht Lotje - Berg en Dal



Wandelen saai? Niet met deze leuke gps-speurtocht door de prachtige natuur bij de Duivelsberg, Berg en Dal. Met de Lotje Smartphone Speurtocht gaan kinderen (6 t/m 12 jaar) op zoek naar De Geheime Sleutels van de Duivelsberg. Scan de QR-code of download de izi.TRAVEL app. Meer weten over deze leuke speurtocht? Je leest het hier!

3. Toffe Fiep speurtocht - Den Bosch



Jip & Janneke, Pluk, Pim en Pom, Otje en natuurlijk Floddertje. Wie kent de bekende figuren van Fiep Westendorp niet? Speur met deze toffe Fiep speurtocht haar geboorteplaats door.

4. Kleine mensjes route - Leeuwarden



Wat een toffe speurtocht! Ga op zoek naar de kleine mensjes van het Miniature People Project in Leeuwarden. Overal in de binnenstad staan deze héél kleine mensjes op leuke buitenplekken. Vinden jullie de mensjes die relaxen, bergen beklimmen of een krantje lezen? Bekijk hier op welke verkooppunten je de routekaart kunt halen.

5. Wandel in het licht - Utrecht



Haal een frisse neus tijdens de kerstspeurtochten in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn! Als jullie alle foto’s vinden, heb je het hele kerstverhaal gezien én beleefd. Een echt kerstgevoel! Bekijk hier waar jullie willen starten en plan je bezoek tussen 18 en 30 december.

6. Kerstkorting op de Hoge Veluwe in Hoenderloo



Ruimte genoeg op de Hoge Veluwe! In deze prachtige natuur hebben jullie keuze uit drie speurtochten, voor verschillende leeftijden. Leuk kerstcadeautje: kinderen tot 6 jaar zijn gratis en voor kinderen t/m 12 jaar geldt 50% korting! Kijk hier tot wanneer deze leuke actie geldt.

7. Winter Bosdierenpad -Ugchelen



Ontdek hoe dieren de winter beleven met de familiespeurtocht van Staatsbosbeheer! Heb je het Bosdierenpad al vaker gelopen? Dan ken je de weg maar leer je weer allemaal andere dingen met dit nieuwe Doe boekje. Je haalt het boekje op bij de take-away van de horeca bij 't Leesten. Kijk hier voor meer informatie.

8. Kinderstadssafari - Gouda



Op safari in de binnenstad?! Ja, je leest het goed. In de binnenstad van Gouda kunnen jullie op zoek naar bijzondere dieren. En als je de route volgt, kom je ze ook zeker tegen. Gaan jullie mee op safari?

9. De waanzinnige speurtocht deel 2 - Hertme



Een waanzinnige super-speur-puzzel-escapetocht. Klinkt dat niet spannend? Je kunt 'm lopen in de prachtige omgeving van het Twentse dorp Hertme (gemeente Borne). En onderweg lopen jullie van alles tegen het lijf! Benieuwd? Ontdek hier allemaal kunt tegenkomen tijdens deze spannende speurtocht

10. Ga mee op expeditie - Hilversum



Kennen jullie het verhaal van Pinguïn Lodewijk? Ontdek het in deze leuke kinderspeurtocht van Live Hilversum. Elke plek vertelt jullie meer over Lodewijk en zijn pinguïnfamilie.

11. Audiospeurtocht Het meisje zonder handen - Zwolle



Zin in een spannende sprookjeswandeling? Kinderen lossen allerlei raadsels op tijdens deze bewerking van 'Het meisje zonder handen', het bekende sprookje van Grimm. Bestel hier deze spannende audiotour!

12. Elfendeurtjesroute - Alkmaar



Niemand is te oud voor sprookjes! In Alkmaar zijn door de hele stad Elfendeurtjes verstopt. Ga samen naar ze op zoek tijdens deze sprookjesachtige speurtocht. Bekijk hier de plattegrond en ontdek waar je alle elfendeurtjes kunt vinden.

13. Autopuzzeltochten - Groningen



Rijd door het prachtig winterlandschap, ontdek pittoreske dorpjes en Middeleeuwse kerkjes. Met de autopuzzeltochten van Local Groningen ontdek je vanuit je eigen auto hoe mooi Groningen is. Er is zelfs een heuse autobingo! Klik hier voor meer informatie over deze Groningse puzzelrit.

14. Winters rondje, vol energie - Flevoland



Van 30 december t/m 8 januari staat Het Rondje van... helemaal in het teken van de winter! Stap in de auto en laat de hersenen kraken. Dit auto avontuur brengt jullie langs Dronten, Swifterbant en Lelystad! Met leuke opdrachten, vragen, spelletjes en een spannend verhaal.

15. Gezinsspeurtocht Natuurpark - Lelystad



Trek er met het gezin op uit in Natuurpark Lelystad. Het avontuur kan beginnen na een keuze uit een van de twee speurtochten: de gezinsspeurtocht en de kinderspeurtocht. Wie weet kom je wel allerlei jonge dieren tegen in het Natuurpark! Klik hier voor meer informatie.

16. Speurtocht Vinny het varken - Almere



Varken Vinny merkt dat het steeds kouder wordt. Hoe hij zich moet voorbereiden op de winter weet hij nog niet. Daarom vraagt Vinny zich af hoe zijn dierenvriendjes dat doen. Volg de routekaart en ontdek in deze speurtocht door het Den Uylpark samen met Vinny hoe de dierenvriendjes de winter doorkomen.

Ook leuk: Zet zelf een (foto)speurtocht uit door je straat uit en laat de kinderen zoeken welke foto bij welk huisnummer hoort. Plezier voor alle buurtkinderen!