icon-closeLandelijk Meer muziek in de klas
icon-closeLandelijk Meer muziek in de klas

Mamablog: het verhaal én gezicht achter Sgoolfotografie

10 april 2018
Officieel is het al lente maar nog wel behoorlijk fris als ik door het centrum van Hilversum loop. Ik heb een afspraak met Ilona Hartensveld, fotograaf, ondernemer en moeder. Het is half bewolkt, de zon probeert een beetje door de wolken heen te komen en ik vraag mij direct af of dit goed licht is om bij te fotograferen. Dat kan ik zo even aan Ilona vragen.
Lekkere koffie
We hebben afgesproken bij Your coffee; hier komen we beiden graag en regelmatig. Erg leuk om met kinderen naar toe te gaan. Er is een speelruimte, ze hebben er heerlijke koffie en je bestelling laat je in een balletje via een ingenieus buizensysteem naar de keuken rollen. Maar vandaag zijn we zonder kinderen en bestellen we onze koffie verkeerd op de normale manier.

Ilona en ik kennen elkaar al een tijdje; Eva en Norbert hebben regelmatig voor haar camera gestaan zowel op school, in haar portretstudio als daarbuiten. Wat mij altijd opvalt, is de rust die ze uitstraalt, iets dat mijn kinderen altijd heel prettig vinden.

Van bruiden naar scholen
Ze is geboren in 's Gravenzande, een plaatsje onder Den Haag en via het werk van haar partner Corwin terecht gekomen in het Gooi. Haar passie is portretfotografie en in eerste instantie startte ze in haar eentje haar bedrijf. Ilona maakte als vrouw snel naam in de, tot op dat moment door mannen gedomineerde wereld van de fotografie, en het was dan ook fijn dat haar partner op de achtergrond zijn steentje bij kon dragen. Het was dan ook niet heel verwonderlijk dat na korte tijd de beslissing werd genomen om het bedrijfje samen verder uit te bouwen. In het begin richtte Ilona Hartensveld Fotografie zich vooral op bruidsreportages en familiefotografie. Na hier enkele jaren bijzonder actief en succesvol in geweest te zijn, kwam er een gelegenheid om het tot op dat moment onontgonnen gebied van de schoolfotografie op te pakken en vooral op een nieuwe manier vorm te geven. Niet meer de standaard foto's zoals we die allemaal kennen maar frisse, verrassende plaatjes met verschillende achtergronden en originele poses. Ilona’s manier van fotograferen viel op en diverse interviews in vakbladen volgden. De werkwijze sprak ook collega-fotografen aan en zo ontstond een franchiseconcept Sgoolfotografie.nl. Inmiddels draait de organisatie met zo’n 30 zelfstandig werkende franchisenemers. Dit hechte team komt regelmatig samen om te sparren, elkaars werk te bespreken en zo samen naar een hoger niveau te groeien.Anders dan anders
Als ik Ilona vraag wat Sgoolfotografie.nl anders maakt dan de andere schoolfotografen antwoord ze ‘Allereerst is een Sgoolfotograaf een échte fotograaf. Daarmee bedoel ik dat de leden van ons team zichzelf maar ook elkaar doorlopend uitdagen om steeds beter te worden; net als je van een professionele portretfotograaf mag verwachten. Verder kijken we altijd goed naar de kinderen die we voor de camera krijgen en fotograferen ze zoals ze écht zijn. Dat die kinderen daarbij op hun gemak zijn, speelt een belangrijke rol. We brengen ze op hun gemak door bijvoorbeeld op dezelfde hoogte als hen op de grond te gaan zitten, zodat de afstand kleiner wordt. We noemen het kind altijd bij de naam, zetten een gezellig muziekje op en zorgen voor een fijne sfeer. Verder is het leuk om kinderen vooraf te vragen een favoriete knuffel of een kledingstuk mee te geven dat wellicht niet alledaags is, maar wel past bij het kind. Dit maakt dat kinderen zich sneller comfortabel voelen en dat zorgt voor levendige beelden'.

Boslicht en fotobewerkingen
Ilona fotografeert niet alleen graag op scholen maar houdt ook enorm van buiten fotograferen. Ze is groot fan van het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in 's Graveland. 'De natuurspeeltuin is er geweldig en je kunt er ook fantastische kinderfeestjes geven' vertelt Ilona enthousiast. Haar dochter Yenna gaf er een watersafarifeestje waarbij ze met de boswachter een spannende tocht maakten door het gebied en o.a. waterbeestjes vingen en observeerden. Super leuk voor zowel meisjes als jongens van rond de 8-10 jaar.  Op mijn vraag of het ook een fijne plek is om te fotograferen antwoord Ilona volmondig 'ja'. 'Boslicht geeft prachtig zacht en diffuus licht waardoor je een heel mooi resultaat krijgt bij portretfotografie' zegt Ilona. Zeker voor de fotografie van kinderen is dit heel geschikt'.

Over bewerken gesproken; 'Wanneer ik fotografeer met mijn smartphone gebruik ik voor de nabewerking Snapseed, een handige app waarmee je je foto’s kunt bewerken. Tegenwoordig maakt iedereen foto's met een mobiele telefoon en met deze app kun je mooie effecten toevoegen en je beelden sprekender maken'.Tips voor een portret
Ok, nu weten we in ieder geval hoe wij de kinderen leuk op de foto kunnen krijgen, maar wat als je eens een portret foto van jezelf wilt maken buiten. 'Een selfie is niet geschikt om een goed portret van jezelf te krijgen; dan kun je het fotograferen beter aan de kinderen over laten. Zet ze op een tafel of klimrek, laat ze iets inzoomen met de telefoon en kijk zelf een beetje schuin omhoog naar je kind. Schouder wat indraaien maakt je wat smaller. Werk in de schaduw of tegen een lage zon in. Fotografie van bovenaf is in dit geval altijd mooier; die tip kunnen we de Kidsproofouders in ieder geval meegeven .'Sgoolfotografie en Kidsproof
Als ik Ilona vraag hoe Kidsproof op haar pad kwam antwoordt ze? 'Annemarie, de initiatiefneemster van Kidsproof kwam in eerste instantie bij mij om haar gezin te laten fotograferen. Zo raakten we aan de praat en ontstond het idee voor de samenwerking. ‘Onze zakelijke ontwikkeling loopt een beetje gelijk en dat is ontzettend leuk, vooral omdat we dezelfde doelgroep bedienen.'
Annemarie: "Ilona is mijn favoriete fotograaf en al sinds het begin de huisfotograaf van Kidsproof.nl. Zij is zó goed in het fotograferen van kinderen. De fotoshoots zijn elke keer weer één groot feest! We maken echt plezier en dat is dé manier om de kinderen spontaan te fotograferen. Haar stijl is uniek. Dat ze die heeft weten door te vertalen in haar Sgoolfotografie-organisatie. Echt te gek!"Het interview zit er op maar voordat we weer afscheid nemen wil ik nog wel een antwoord op mijn vraag of dit weer type geschikt is voor buitenfotografie. 'Zeker, zegt Ilona. Mooi zacht licht is altijd beter dan hard zonlicht. Probeer waar mogelijk bij dit licht te fotograferen of werk in de schaduw. Als de zon heel laag staat kun je ook tegen het licht in fotograferen. Probeer dat maar eens uit tijdens het ‘gouden uurtje’, voor de zon onder gaat. Prachtig om dan op de Gooise heide of op het strand te fotograferen'.

Dan toch vanmiddag maar op pad met de kids en even testen of we Ilona's tips direct kunnen toepassen….

Wil jij ook originele en anders dan andere fotografie op school kijk dan eens op www.sgoolfotografie.nl en neem contact op met Headquarters Hilversum.

Voor alle tips over leuke plekken waar je met je kids naartoe kunt kijk je natuurlijk op www.kidsproof.nl 

Liefs,
Marielle