Op bezoek in de slaapkamer van de Sint!

24 november 2016
‘Hoe oud zou Sinterklaas zijn?’ ‘Denk je dat ik mijn schoen nog een keer mag zetten?’ ‘Waarom heeft Sint eigenlijk een staf?’ Zoveel vragen en vandaag krijgen we misschien wel de antwoorden. Of zou Sint echt alleen maar slapen?
We gaan het ontdekken, want vandaag gaan we naar de Slaapkamer van Sinterklaas. Dit is de plek waar Sint overnacht als hij aan het werk is in het Gooi. Daar, in een van de prachtige gewelven kelders van het Vestingmuseum in Naarden staat zijn bed. Met twee jongens, twee meiden en twee mama’s gaan we op pad.Bij aankomst is het meteen duidelijk; dit is een stoer museum met kleine gangetjes, maquettes en kanonnen. ‘Zouden hier engerds zitten?’ vraag de op een na jongste van het gezelschap. We snappen de vraag wel, want het ziet er best spannend uit allemaal. Dit wordt een mooi avontuur!

Op zoek naar Sint
De kinderen kijken hun ogen uit en gaan op zoek naar de Sint. Eerst wordt er buiten gekeken; ook hier vinden we de kanonopstellingen zoals die vroeger gebruikt werden. Ze vinden het allemaal heel interessant en het rennen buiten zo hoog boven alles uit is ook heel leuk, maar we zijn toch echt gekomen voor de Sint.Trapje op, trapje af, weer een kelder in en daar is hij dan. Wel even schrikken want hij slaapt helemaal niet! Sint zit op zijn troon en heet de kinderen vriendelijk welkom. Hij legt uit dat hij meestal tot een uur of twaalf slaapt en daarna aan het werk gaat en kinderen ontvangt. De kids vinden het allemaal reuze interessant en mogen rond kijken in de slaapkamer van de Sint en die van de pieten. Ze zien heel veel pakjes liggen die Sint en zijn helpers die avond nog gaan bezorgen. Bovendien ontdekken ze waar de pepernoten zijn opgeslagen als de Sint in Nederland is!Tekeningen voor Sinterklaas
De goedheiligman neemt alle tijd voor de kinderen, de meegenomen tekeningen worden uitgebreid bekeken en Sint beloofd ze op te hangen bij de andere tekeningen die hij heeft gekregen. En dat zijn er veel! De verlanglijstjes die waren meegekomen gaat hij aan de pieten geven, dat komt vast ook goed. Dan is het tijd voor de vragen; ‘Hoe oud bent u Sint?’. Over het antwoord hoeft hij niet lang na te denken; hij is de tel kwijt geraakt maar denkt zelf ongeveer 585 jaar.
‘Waar zijn de pieten?’ willen de kinderen weten. Sint legt uit dat die aan het werk zijn. Kadootjes inpakken en luisteren aan de deuren; ze zijn er heel druk mee en dus niet thuis.Koffie & warme chocolademelk
‘Willen jullie wat pepernoten?’ vraag Sint. Natuurlijk willen ze dat! Nog even een leuke foto met elkaar en voor we het weten is het weer tijd om te gaan. De moeders hebben trek in koffie dus installeren we ons in de knusse kantine terwijl de kinderen buiten heerlijk ravotten en spelen. Een van de kinderen zegt nog ‘honderd vragen’ te hebben voor Sint en met z’n vieren gaan ze nog even terug om gedag te zeggen.’s Avonds voor het slapen gaan hebben we het er nog even over hoe leuk het was en dan zegt de jongste:
‘Wel leuk he mam, het was een museum maar we mochten er wel rennen buiten!’. Kortom, het was een geslaagde middag en wij hebben de Sint in ieder geval al ruim voor pakjesavond uitgebreid gesproken!

Bezoek zelf de slaapkamer van Sinterklaas
De Slaapkamer van Sinterklaas; nog tot en met 4 december op woensdagmiddag, zaterdag en zondag te bezoeken in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Klik hier voor meer informatie over de slaapkamer van Sinterklaas in Naarden.

Veel plezier!