8X Gratis uitjes in Haarlem e.o.

9 januari 2023
Leuke dingen doen duur? Dat hoeft helemaal niet! Er zijn in en om Haarlem genoeg leuke uitjes om met je kinderen te doen die helemaal gratis zijn!
Leuke dingen doen die helemaal gratis zijn!

 

1. De Haarlemmer Kweektuin

In de Stadskweektuin van Haarlem is een kleine dierenweide. Voor kleuters is er naast de dierenweide een speeltuintje met een glijbaan en wiptoestelletjes. Het is ook heel leuk om met je kleintje het Kabouterpad te lopen én vergeet niet droge kleren mee te nemen; het is namelijk héérlijk (vies ;-)) spelen in Natuurspeeltuin de Paddenpoel! Toegang is gratis.

2. Gratis naar de dierentuin

Dierentuin Animal Farm in Beverwijk was eerder een kinderboerderij, maar omdat er verschillende exotische diersoorten wonen mag het zich officieel 'dierentuin' noemen! Het is één van de kleinste dierentuinen van Nederland en een fijne plek waar je van alles kunt leren over dieren en planten. 

3. Kabouterdorp en kinderboerderij

Rechts voor de ingang van Kinderboerderij 't Molentje in Heemstede vind je de ingang naar een schattig Kabouterdorpje. Het dorpje is gratis te bezoeken, super leuk met je jonge kind! Let op: Het is leuk als de volgende bezoekers het dorpje net zo aantreffen als dat jullie het zagen; niet om mee te spelen maar alleen om te kijken dus! 

4. Treed in de voetsporen van de Romeinen in Spaarnwoude Park

Treed in de voetsporen van de Romeinen en wandel samen met soldaat Bato door Oer-IJ. Ontdek wat hij heeft achtergelaten en kom zo van alles te weten over het Romeinse fort, de opstand tegen de Friezen en bijzondere opgravingen. De route komt langs verschillende archeologische punten bij de Ven in Velsen-Zuid. Kies zelf uit de korte route van 3,8 km of de lange route van 5,1 km. Een echt avontuur voor jong en oud! Lees er meer over 

5. Sterrenkijken: Gratis gezinsuitje

Sterrenwacht Copernicus in Overveen is elke vrijdagavond (behalve in de zomermaanden) en elke eerste zaterdag van de maand open voor publiek. Kom jij op een heldere avond naar de sterren kijken?

6. Spelen bij het gratis toegankelijke Speelbos Meermond 

Het is even goed zoeken, het speelbos in Heemstede is een goed bewaard geheim! Als je het gevonden hebt blijkt Park Meermond een spannend speelterrein voor kinderen, waar bijna alles mag. Er is een glijbaan, en kabelbaan en om het Park Meermond heen kun je een educatieve wandeling maken, zoals het duurzaamheidspad. Let op: er zijn geen faciliteiten zoals bv toiletten! 

7. Gratis toegang en activiteiten bij Archeologisch Museum

Het 'kleinste museum onder de grond' is helemaal gratis toegankelijk! De ingang zit wat verstopt maar waarschijnlijk ben je er al vaak langs gelopen, het zit namelijk op de Grote Markt. Ga eens naar binnen met je kind, er is veel boeiends te zien over de geschiedenis van Haarlem! Kinderen kunnen we ook aan de slag als archeoloog, ze kunnen een speurtocht doen en vondsten puzzelen. Al deze activiteiten zijn gratis. 


8. Gratis lid worden van de Bibliotheek 

Lezen is belangrijk en leuk, en gelukkig ook helemaal gratis voor kinderen tot 18 jaar! De Bibliotheek Zuid-Kennemerland heeft verschillende locaties, er is er dus altijd wel een bij jou in de buurt. Ook zijn er in de bibliotheek vaak leuke activiteiten voor kinderen, meestal gratis!


Bonustip: Naar het theater voor €1

Niet helemaal gratis, en deze tip geldt ook niet voor iedereen. Maar voor wie wél in aanmerking komt is het een mogelijkheid om ook met een kleine beurs eens naar het theater te gaan! De Schuur biedt theaterkaartjes voor maar €1! Lees er hier meer over