Hero legt uit: Verliefdheid bij kinderen!

9 februari 2023
Voel jij de liefde in de lucht? Loopt je kind op wolkjes? Lees hier dan wat de pedagogen van Hero Kindercentra ons vertellen over kleuterliefde, kalverliefde, puberliefde en alles wat je daarover moet weten!

Wat is er toch ineens aan de hand? Je kind lacht de hele dag, kan zich niet goed concentreren en is ineens zóóó druk! Hotel-de-botel verliefd misschien? Verliefdheid bij kinderen; wat is dat? Hero kindercentra vertelt je alles wat je erover wilt weten!

Verliefd zijn is verslavend!
Als je verliefd bent maken je hersenen dopamine en adrenaline aan; stofjes die ervoor zorgen dat je meer geluk en plezier ervaart. Dat is ook de reden dat een verliefd persoon graag bij de ander wil zijn want dan wordt er weer nieuwe dopamine en adrenaline aangemaakt, en geluk werkt nou eenmaal verslavend. De andere kant van verliefdheid is dat het serotonineniveau daalt. En dit stofje heeft nou juist een kalmerende werking op ons. Daardoor word je als je verliefd bent ook wat onrustig en onzeker

Kleuterliefde
Vanaf hun vijfde jaar kunnen kinderen voor het eerst verliefd worden. Op deze leeftijd krijgen kinderen meer oog voor elkaar en worden sociale contacten langzaamaan steeds belangrijker. Hormonen spelen op deze leeftijd (thank God) nog geen rol en ze hebben zelfs nog geen behoefte aan elkaars hand vasthouden of kusjes gegeven. Als dit wel gebeurt dan komt dat vaak door aanmoedigingen door hun omgeving. Verbaas je niet als je kind verliefd is op de juf, vader, moeder of iemand van het eigen geslacht. Dit zegt nog niets over hun seksuele geaardheid. Ze zijn graag bij die persoon; gewoon omdat ze die persoon op dat moment de liefste van de wereld vinden! 

Kalverliefde
Als kinderen een jaar of 8 á 9 zijn worden ze al vaker verliefd. Op deze leeftijd spelen jongens vaak met jongens en meisjes vaak met meisjes. Dit maakt het andere geslacht spannend en aantrekkelijk en zo ontstaat verliefdheid. Als de ander dan ook verliefd is, krijgen ze hun eerste verkering. Ook nu kan je dit als ouder zorgeloos vanaf een afstandje bekijken, want dit houdt meestal niet meer in dan zeggen dat je verkering hebt en soms samen spelen.

Kinderen kunnen al vroeg doorhebben dat ze ook verliefd kunnen worden op iemand van hetzelfde geslacht. Of op jongens en meisjes vallen (biseksualiteit). Als je kind merkt dat het verliefd kan worden op iemand van hetzelfde geslacht of op jongens én meisjes, betekent dit niet dat het daar ook direct iets mee wil doen. Ieder kind gaat hier anders mee om. Sommige jongeren houden deze gevoelens liever nog even voor zich. Het is wel belangrijk dat je kind weet dat mocht het spelen, hij of zij hier met jou over kan praten. Door altijd op een positieve, neutrale manier over homoseksualiteit te praten als een van de vormen van liefde, laat je zien dat je hiervoor open staat.

Verliefdheid bij kinderen vanaf een jaar of 10 verschilt niet veel bij die van kinderen van een jaar of 8 á 9 jaar, het komt alleen iets vaker voor. Als er eenmaal verkering is, dan wordt er vaak weinig ondernomen naar elkaar toe, het is vooral iets wat een bepaalde status oplevert.

Puberliefde, echte liefde!
Vanaf de pubertijd worden de meeste kinderen voor het eerst echt verliefd. In het begin van de pubertijd worden ze vaak verliefd op de populaire jongens en meisjes. Het karakter van een ander doet er dan nog niet veel toe. Maar wees gerust, naarmate kinderen ouder worden wordt de relatie ook op emotioneel vlak steeds intiemer.  

De verliefde gevoelens van een puber zijn vaak een stuk heftiger dan voorheen en ook het verdriet is veel groter als de gevoelens door de ander niet (meer) worden beantwoord. Dit komt doordat hormonen zoals dopamine en adrenaline door het lichaam van een puber heen gieren.

Als een puber verkering heeft, krijgt dit een andere betekenis dan voorheen en gaan ze vaak ook verder dan alleen elkaars handje vasthouden. De meeste kinderen krijgen serieus interesse in zoenen en seksualiteit vanaf een jaar of 13. Nu is ook de tijd aangebroken om als ouders echt in actie te komen en extra aandacht aan seksuele voorlichting te geven.

Praten over seks?
Ieder kind raakt op een gegeven moment geïnteresseerd in het eigen lichaam en in seksualiteit. De een wat eerder dan de ander, hierboven worden de gemiddelde leeftijden genoemd. Op het moment dat je deze interesse bij je kind opmerkt is het goed om hier open en ontspannen over te praten. De meeste scholen geven in groep 7 of 8 ook seksuele voorlichting. 

Samen lezen over de liefde
Er zijn hele leuke boeken te koop waarmee je op een toegankelijke speelse manier het onderwerp seksualiteit ter sprake kunt brengen of waar je kind zelf in kan bladeren of lezen.
Een paar voorbeelden:

- Ik vind jou lief (4-7 jaar) - Sanderijn van der Doef 
- Vrij(be)wijs (3 t/m 18 jaar) - Marina van der Wal
- Kriebels in je buik- Ja-nee gevoelens (3+) - Pauline Oud
- Hoe maak ik het aan (10+) - Evelien de Vlieger
- Wonderlijk en waardevol (7+)- Elly van der Gouwe-Dingemans 
- Dokter Corrie geeft antwoord (10+) – Nikki Padidar
- Tot over je oren: bijna puber en verliefd!? (10+) - Ann Cuyvers
- Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt (4+) - Pimm van Hest 


Hero kindercentra
Hero kindercentra is een stichting zonder winstoogmerk met een maatschappelijk doel. Het bieden van kinderopvang met hoogwaardige pedagogische kwaliteit staat voorop en ieder kind staat daarbij centraal. Hero is met 83 opvanglocaties in Haarlem en Spaarndam altijd in de buurt voor ieder kind van 0 tot 13 jaar. Met peuteropvang, kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang. Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid hebben wij aandacht voor de wereld om ons heen en dragen we bij aan een duurzame groene wereld waarin kinderen gezond kunnen groeien.