Kerstuitje voor de hele FAM, dat is LAM!

20 december 2022
Zo'n uitje waaraan alles klopt... met een tof en niet te lang museumbezoek, een kerstfoto en het kán zelfs gratis. Start je perfecte familie-uitje bij het LAM museum in Lisse! Daarna nog een wandeling op het landgoed, koffie in de Hofboerderij, spelen bij de kinderboerderij én een kabouterwandeling. What's not to love?!
Zondagochtend, het is ijzig koud maar de bomen zijn prachtig wit van de rijp. We (vader, moeder en 12-jarige zoon) lopen van het parkeerterrein van Kasteel Keukenhof naar het LAM museum. Een opvallend modern gebouw wat toch helemaal past in de mooie omgeving.Waarom zijn we hier niet eerder geweest?
We komen wel vaker op Landgoed Keukenhof om te wandelen, maar waren nog niet eerder binnen geweest bij het LAM museum. We vragen ons nu af waarom, want we zijn allemaal fan als we een goed uur later weer naar buiten stappen.


Wandeling op het landgoed- koffie in de hofboerderij -spelen bij de kinderboerderij

Zelf ontdekken
Het LAM is een foodart museum, of beter gezegd hét foodart museum. Alles draait om voedsel en kunst en vooral om kijken. Geen bordjes met informatie maar lekker zelf ontdekken. Behoefte aan informatie? Dat kan met een online tour op je eigen mobieltje, maar maak vooral ook gebruik van de Kijk-coaches die rond lopen. Wij hadden super leuk contact met Nina, die ons allerlei prikkelende vragen wist te stellen waardoor we toch ineens heel anders gingen kijken.Goed kijken!
Vader en zoon gaan samen met de kijkopdracht op pad; een zoekplaat die we bij de ingang krijgen. Hierop staan afbeeldingen die je terugvindt in het museum. Goed kijken dus!Voor alle leeftijden
Verrassend in eenvoud, maar ontzettend leuk voor alle leeftijden, zo blijkt. Wij zijn met onze 12-jarige, maar we zien ook een kleuter enthousiast de voorwerpen zoeken en herkennen!Wat eet jij in 1 jaar?
We beginnen boven in het museum dat naast de begane grond 3 etages telt. Al snel zien we één van de highlights van het museum: een énorme muur met allemaal witte voedselwaren, keurig gesorteerd. Waar kijken we naar? Het blijkt alles wat de kunstenaar in 1 jaar gegeten en gedronken heeft. Wow, wat veel tomaten! Onze zoon weet zeker dat hij zelf wel wat meer pizza's heeft gegeten afgelopen jaar. En dat waren er best heel veel..., oeps!Op de trap zit een aap, het enig kunstwerk dat je mag aanraken. Je mag zelfs op zijn rug zitten. Dat moet geprobeerd worden natuurlijk.Op de tweede etage staat het kunstwerk dat ik het meest indrukwekkend vind; een enorme tafel á la het laatste avondmaal, waar tegelijkertijd een bacchanaal plaatst vindt. Het is kleurrijk en er is eindeloos veel te zien. Mooi!Op de grond liggen
We gaan samen op de grond liggen om popcorn- en maismannetjes te bekijken. Even later zitten we alweer op onze knieën maar dan bij een aantal tv schermen op de grond waarop mieren te zien zijn die bankbiljetten opeten en meeslepen. Fascinerend! We maken een foto bij een spiegelwand samen met een kunstwerk van een witte suikerman. En verwonderen ons over meer kleurrijke zoetigheid in de vorm van een enorme doos bonbons.Kidsproof aanrader!
Voor je het weet loop je via kleine en grote kunstwerken alweer naar het eindpunt. En dat is juist zo fijn aan het LAM museum. Het is een overzichtelijke, maar ook enerverende en prikkelende kijktour. Lang genoeg om voldaan te zijn (het is net een goede maaltijd), kort genoeg om niet verveeld te raken. Wat dat betreft écht Kidsproof dus. Iedereen heeft zijn eigen kijkervaring, we hebben allemaal weer nét wat anders gezien blijkt als we het er thuis over hebben. "Waren die druiven van edelstenen gemaakt?". Ik ga nog een keer terug om ook dat te zien.Kerstvakantie highlight
Highlight deze kerstvakantie is de foto aan het eind. In de hal staat een fotowand, waar je zelf de tafel mag dekken. Onze bijna-tiener pakt alle props die met fastfood te maken hebben. Alweer die pizza, maar ook hamburgers en pudding en stalt ze uit op de tafel. Hier is tafeldekken ineens wél leuk en helpen alle kinderen mee!Ik kies wat meer 'kerstig eten' zoals kalkoen en tulband. We worden door de enthousiaste fotografe (die ook Kijkcoach is) op de foto gezet. Een toffe herinnering aan ons geslaagde bezoek! Tip: Ook in de kerstvakantie maken de Kijkcoaches een foto met jouw eigen mobiel zodat je de foto zelf tot je beschikking hebt.Praktisch
Wil je het museum ook bezoeken? Reserveer dan vooraf je tijd en ticket. Fijn om te weten: als je wilt, kun je kiezen voor de gesponsorde bezoek optie. Je hoeft dan niet te betalen, je bezoek wordt gesponsord. Het museum is deze vakantie geopend van woensdag t/m zondag. (28 december t/m 1 januari en 4 t/m 8 januari 2023).

Wandelen, choco, kasteel, kabouters en kinderboerderij
Na ons museumuitje halen we nog even een frisse neus op het landgoed. Bij de Hofboerderij warmen we op met choco en koffie en genieten van alle kerstbomen en sfeer.Natuurlijk gaan we nog even langs de kinderboerderij, er is een schattig klein varkentje geboren deze maand. Als je 12 bent kan je nog best even op de schommel en de rode tractor, maar de kabouterwandeling laten we over aan alle gezinnen met kleinere kinderen. De 16 kabouters hebben speciaal voor dit seizoen allemaal een kerstmuts op gekregen langs de 750 meter lange wandeling.Wij warme onze handen nog even bij een vuurtje dat voor Kasteel Keukenhof staat en gaan dan voldaan naar huis. Zo'n uitje waar alles aan klopt. Was elke vakantiedag maar zo.

Fijne kerstvakantie! Tamara en gezin