Hoe houden we het gezellig thuis?

16 maart 2020
Ok. De komende 3 weken heb ik 3 kinderen thuis... en een man. HELP! Maar goed, ik kan nu heel lang als een gestresste kip gaan rondlopen, of half apathisch het nieuws volgen... ik heb een strategie nodig. NU! Hoe houden we het gezellig?
Ik denk terug aan de vakantie. Toen lukte het ook. Makkie natuurlijk; want toen gingen we gewoon veel leuke dingen doen. Maar ook toen maakten we afspraken...

Dus dit is mijn survival-strategie-voor-thuis in tijden van de coronacrisis:

Stap 1: Familie-overleg. Ga samen zitten en leg uit wat er aan de hand is. De vraag: hoe gaan we hier SAMEN een hele leuke tijd van maken? Zo betrek je je kinderen erbij.

Stap 2: Vastleggen! Vraag de kinderen om regels/afspraken te bedenken en schrijf deze op (of teken ze) op een groot vel papier. Want ja, kinderen houden zich liever aan hun eigen afspraken dan aan die van jou. En ook grappig: ze zijn vaak veel strenger in hun eigen afspraken dan jij zou zijn. Zo doet de juf het ook:-).  

Bijvoorbeeld:  
- Schermtijd: hoe lang mag je op een thuisdag achter een scherm? (Gamen? YouTube kijken? Op je telefoon?) 
- Schermtijd: in één keer of gespreid over de dag? Wie houd de tijd bij?
- In je pyjama hangen: heerlijk. Maar mag het? Hoe lang? 
- Opruimen: wat kun je zelf doen om het huis opgeruimd te houden? 
- Met welke taken in huis kun je helpen? 

Stap 3: Wees creatief! Zoonlief wil graag langer gamen dan ik oké vind, ik wil graag dat hij meer leest. En dus krijgt hij voor elk éxtra half uur dat hij leest, een half uur extra game-tijd. Everybody happy!

Stap 4: Prio! Kies samen de állerbelangrijkste afspraken uit en geef die een opvallende kleur, onderstreep; maak er wat moois van (dat vinden mijn meiden het allerleukst:-).  

Stap 5: Ophangen! Plak het vel op een centrale plek in huis. Zo zijn de afspraken voor iedereen goed zichtbaar. Tijdens het avondeten even evalueren en je bent klaar voor de volgende dag.


En vooral wil ik dit geweldige thuisplan even delen, gemaakt door lieve collega:
Wij gaan er direct mee aan de slag. Heb jij nog tips? Mail ze naar leiden@kidsproof.nl!


Tip: check ook deze 50 tips voor thuis!

corona ouders kinderen tips