Online Rijksmuseum Boerhaave voor kinderen

20 december 2021
Ter voorbereiding op je museumbezoek brengen we Rijksmuseum Boerhaave naar je woonkamer. Want ook zonder in het museum te zijn, kun je van alles ontdekken over de wereld van de wetenschap! Doe je ook mee?
Thuis aan de slag met wetenschap!
Hieronder vind je allemaal leuke thuisopdrachten. Je kunt deze en meer allemaal vinden op de website van Rijksmuseum Boerhaave door te klikken op de roze websitebutton onderaan deze pagina!


Luister naar je lijf

Wat je voelt in jouw lijf, dat weet je zelf het beste. De dokter start daarom altijd met vragen en luisteren. Daarna begint het onderzoek bij de patiënt: het meten van je temperatuur en je hartslag. Met deze opdracht ga je checken hoe fit jij bent! Doe je mee?



Maak je eigen stethoscoop

Wat kun je met een stethoscoop? Juist, je kunt hiermee luisteren naar het geluid in je lichaam. Je kan er iemands hartslag mee horen. De dokter luistert met zijn oor aan de ene kant van de buis en zet de andere kant op de borst van de patiënt. Met deze opdracht maak je er zelf één. Luister naar je eigen hart of die van je teddybeer..

De boterhamproef

Hoe schoon zijn jouw handen? In dit proefje leer je hoe je de kleine deeltjes op je handen kunt zien, zonder microscoop. Dan weet je straks waarom je nu zo vaak je handen moet wassen!



Maak je eigen coronabeestje

Dit is een opdracht waardoor je het coronavirus hopelijk minder eng gaat vinden! Maak je eigen coronabeestje. Is jouw beestje lief of eng, harig of glibberig, en wat is zijn lievelingseten? Laat je fantasie de vrije loop.


De filterproef

Je nieren zijn erg belangrijk. Maar wat doen ze eigenlijk? Het zijn een soort filters om je bloed schoon te maken. In je bloed zitten afvalstoffen. Dat wordt gelukkig door de nieren uit het bloed gefilterd. Werken je nieren niet of onvoldoende dan raak je al snel vergiftigd. Volgens dokter Kolff was dat een technisch probleempje. En zoiets moet je kunnen fixen, dacht hij! Dat deed hij met zijn uitvinding de kunstnier. Je ziet het in het filmpje op de website

Maak je eigen dokterstas

Wat denk jij dat dokters nodig hebben om een patiënt te behandelen? Heel goed, bijvoorbeeld een thermometer, een spuit en een stethoscoop. Deze spullen nam een dokter mee in een handige dokterstas, die maak je zelf met deze opdracht.



Wij kunnen niet wachten... naar het museum!

We hopen natuurlijk dat we snel het museum weer kunnen bezoeken. Heerlijk om weer naar de waterspeeltuin te gaan met de kinderen. Kopje koffie erbij.. kan jij ook niet wachten? Wil je toch alvast een kijkje nemen in het museum doe dan de virtuele tour!



Naar de downloads van deze en nog meer opdrachten, klik hieronder op de roze button ->

Naar de website