Wall of Shame in Petten aan Zee

15 februari 2021
Niet alle musea in Nederland zijn gesloten in de voorjaarsvakantie. In Petten aan Zee is de "Wall of Shame" te bezoeken!

Wall of Shame in Petten


De ‘Wall of Shame’ is door Arnold Gronert uit Petten gemaakt. Hij wil met het project mensen er bewust van maken hoeveel afval er rondzwerft.

Ik had er al veel over gehoord, dus het werd hoog tijd om een kijkje te gaan nemen. En wat is dat de moeite waard zeg! Het aankondigingsbord ziet er al mooi uit, ook gemaakt met zwerfafval:

Wall of Shame Petten aan Zee

Kunstenaar Arnold Gronert heeft afval verzameld tussen Sint Maartenszee en Camperduin, dat is ongeveer 8 km. Met het afval dat hij tegenkwam heeft hij kunstwerken gemaakt. Ik moet wel zeggen dat ik me heel erg schaamde voor wat ik zag aan afval. Het is echt ongekend wat er allemaal op het strand ligt en uit de zee komt. Zelf heb ik met mijn kinderen afgesproken dat we op het strand al het afval dat we tegenkomen opruimen. Dus neem ook een plastic zak mee! 

Wall of Shame Petten

We kwamen onwijs gave kunstwerken tegen. Meet Harrige Harry:

Wall of Shame

De Hoofdzaak

Wall of Shame Petten

Pinokkio

Wall of Shame

Stef's Stuf

Wall of shame

De Pechvogel
Het verhaal achter de Pechvogel is schrijnend. Maker Arnold Gronert (inmiddels 77 jaar) heeft 28 jaar langs de kust de opvang gedaan van (olie)vogels, zeehonden en bruinvissen. Hij vertelt: "Tijdens dat werk heb ik zoveel dierenleed gezien, steeds weer door toedoen van de mens. De pechvogel staat eigenlijk symbool voor het project. Zwarte vleugels (olie), een visnet op de kop, een touw in en om de snavel, een plastic ring om de nek en de onderste helft van de rode poten is zwart geworden omdat hij verstrikt raakte in snoer, waardoor de onderste helft van de poten zwart is geworden door afknelling." Oef, dat is heftig zeg!

wall of shame

En er zijn nog veel meer toffe kunstwerken te bekijken. Het is eigenlijk een outdoor museum dat in de voorjaarsvakantie, als alle musea nog dicht zijn, gewoon te bezoeken is. Daarna kan je lekker het strand op! Toen ik er was, was er geen take-away, dus zelf even wat meenemen en lekker picknicken op het strand. Zorg er wel voor dat je al het afval meeneemt :).

Route
Ik had in mijn navigatie Strandweg 1 ingegeven. Als je door het dorp Petten rijdt, ga je aan het eind rechtsaf en dan meteen links omhoog. Mijn auto heb ik iets verder aan de rechterkant van de weg geparkeerd op een aangelegd parkeerterreintje. Daarna liep ik via de Strandweg (fietspad) naar het strand toe. Hou links aan en dan kom je vanzelf bij de Wall of Shame.

Loop je naar de Wall of Shame vanaf het strand dan is de Wall of Shame bij de afgang waar het bord met de Koe staat (dat zie je op het strand). Als je met je rug naar de zee staat, is het de strandafgang links van strandpaviljoen Zee & Zo.

Wat kan je zelf doen om afval te reduceren?


Ik heb even wat feitjes opgezocht (bron: 52wekenduurzaam.nl) op het gebied van afval om te kijken hoe we zelf afval kunnen reduceren. Gemiddeld gooien wij als Nederlander namelijk 500 (!) kilo afval weg, maal 17 miljoen mensen in Nederland. Wat een onwijze berg! 

De meeste mensen denken dat recyclen de beste manier is om dit op te lossen, maar dat schijnt toch niet te kloppen. Wat is afval en hoe kunnen we er nu beter mee omgaan om ECHT een duurzame stap te maken?

1. Refuse - weigeren: Een leven zonder afval begint met afval weigeren. Door nee te zeggen tegen afval. Door een plastic zakje te weigeren, je eigen flesje water mee te nemen en door bijv. steeds minder etensverpakkingen in huis te halen. 

2. Reduce - verminderen: Door minder te kopen haal je minder in huis en hoef je ook minder weg te gooien. Probeer minder koopjes na te jagen en te gaan voor kwaliteit.

3. Reuse - hergebruiken: Hoe langer je een product gebruikt, hoe beter. Dus kijk hoe je iets een tweede leven kunt geven (upcycling), kunt ruilen of kunt repareren. En kjk welke wegwerpartikelen je kunt vervangen.

4. Recycling: Pas als je een product echt niet meer kunt gebruiken, zorg dan dat het op de goede manier verwerkt wordt. 

5. Rot - composteren: Als het nog goed is, heb je nu alleen nog organische dingen over, zoals sinaasappelschillen, houten tandenborstels of biologisch afbreekbare verpakkingen. 


Palendorp in Petten


Wil je nog iets moois zien? Als je na de strandafgang met de Wall of Shame linksaf het strand op gaat, voorbij strandpaviljoen Zee & Zo gaat én voorbij de Reddingsbrigade, dan is daar het Palendorp. Hier kan je gave foto's maken van je kind op de schommel met op de achtergrond de zee. Lees hier over ons bezoek aan het Palendorp in Petten. 

Palendorp Petten aan Zee

Veel plezier!

Claudine